Kazancı Bedih tanıtıldı

TDED Osmancık Şubesi 'Gidenlerden Kalanlar' programında Kazancı Bedih'i andı

06 Aralık 2017 Çarşamba 00:14
Kazancı Bedih tanıtıldı

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği ( TDED) Osmancık Şubesi geleneksel hâle getirdiği 'Gidenlerden Kalanlar' programında Kazancı Bedih'i andı. Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şubesi Başkan Yardımcısı Cem Örtün'ün hazırlayıp sunduğu program, TDED Osmancık Şubesi Çok Amaçlı Salonu’nda yapıldı.

Konuşmacı Cem Örtün, 1929'da Çulhacı Halil Usta'nın tek çocuğu olarak dünyaya gelen Bedih’in küçük yaşta bakırcı ustasının yanına çırak olarak verildiğini belirterek, şunları söyledi;

“Burası aynı zamanda hem meslek hem de müzikle tanıştığı doğal bir eğitim kurumudur. Küçüklükten itibaren sıra gecelerine babasıyla giden Pir’in kısa sürede yeteneği fark edilip, kendisine cümbüş ve tambur çalması öğretilir. Divan şairlerinden  Fuzuli ,Nabi, Şair Nezihe ve Abdi’nin eserlerini Davudi sesiyle  taklit edilemez ve  kendine has tavrıyla yorumlar. Sıra gecelerinin aranan kişisi olur ve bu özelliklerinden ötürü kendisine Ahi geleneğinin de  etkisiyle “Pir” lakabı verilir.  1996'da Eşkıya filminde okuduğu gazelle Türkiye çapında üne kavuşur.Lakin mütevazi yaşamından ödün vermez ve  çarşıda ki küçük dükkanında mesleğini icra eder. Urfa müziğinde önemli bir yeri olan olan sıra gecesi bir eğitim kurumu aynı zamanda bir edeplenme yeridir. Gelenek ve göreneklerin, usta çırak ilişkisinin en güzel örneklerindendir. Kökeni çok eskiye dayanan kadim şehir Şanlıurfa'da gazelin yanında türkü, hoyrat ve maniler büyük önem arz etmektedir. Milli mücadeleye ilham verip devrin güçlü devleti Fransızları yurdundan atmayı başaran Urfalılar örgütlenme ve mücadele hazırlıklarını sıra gecelerinde tertiplemişlerdir. 2004 yılında katalitik zehirlenmesinden vefat eden Pir, müzik severleri büyük bir yasa boğmuştur.”

Sıra Geceleri hakkında bilgi veren Cem Örtün, yer yer Kazancı Bedih'in eserlerini prpgrama katılanlara dinletti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.