‘Kültürümüzde Masallar’ı konuştular

Hitit Akademi Derneği’nde bu hafta ‘Kültürünüzde Masallar’ konusu işlendi.

09 Nisan 2014 Çarşamba 09:50
‘Kültürümüzde Masallar’ı konuştular


Hitit Akademi Derneği’nde bu hafta ‘Kültürünüzde Masallar’ konusu işlendi. Programa konuşmacı olarak Yard. Doç. Dr. Atiye Nazlı katıldı.

Seminerin açış konuşmasını yapan Hitit Akademi Derneği Başkanı Zekeriya Işık, sosyal bilimlerin insanı anlayabilme noktasına gelmesi ve geçmişten günümüze insanın zihnine ve kalbine birlikte dokunabilmesi gerektiğini söyledi. Işık, “En ciddi zamanlarda bile karmaşık bir varlık olan insanın oldukça basit olarak gözüken ve sadece sanatsal ve nostaljik değeri olduğu var zannedile gelen masallar, hikayeler, menkıbeler, türküler, şiirler, fıkralar ile kendisine istikamet çizdiği gerçeği göz ardı edilmemeli.”dedi.

Yard. Doç. Dr. Atiye Nazlı ise sunumunda şu hususlara değindi: “Halk edebiyatı, bir milletin tarih boyunca nesilden nesile, babadan oğula, anadan kıza sözlü olarak aktarılan masal, efsane, halk hikayesi, atasözü, deyim, vb. türleri içine alan kültür mirasıdır. Her milletin kendine ait değerleri, vatanseverlik, kahramanlık, misafirperverlik, adalet ve eşitlik, halk edebiyatı türleri yoluyla farkında olmadan kalıtımsal olarak devam etmektedir.

Masal kavramı denilince aklımıza ilk gelenler; devler, periler, olağanüstü olaylar ve olmayacak bir işin olması yani insanoğlunun elde edemediği hayalleri ve rüyası olacaktır. Genel olarak bu gözle bakılsa da, masallar sosyolojik anlamda gerçek dünyadır, yaşadığımız herşeydir. Bir çocuğun gözünden yetişkinlerin dünyasıdır. Ancak masallar sadece çocuklar için anlatılmaz ve yaşatılmaz. Devlerin arasında kalan çocuğun büyüdüğü zaman başka bir çocuğun kahramanı olmasıdır, ya da geçmişini unutup devleşmesidir.”

Program karşılıklı tartışma ve soru cevap bölümleriyle noktalandı.






Son Güncelleme: 09.04.2014 09:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
sude 2015-01-05 21:02:10

Çokgüzel

banner165