Vali açık çek verdi

Vali Kılıç, Alaca Örükaya Barajı ve höyüğündeki kazılara destek vermeye hazır olduklarını söyledi.

18 Ağustos 2017 Cuma 00:11
Vali açık çek verdi

Çorum Müzesi ile Hitit Üniversitesi işbirliğinde Alaca Örükaya Barajı ve höyüğünde arkeoloji kazı çalışmaları başlatıldı. Hitit Üniversitesi ilk kez Çorum'daki bir ören yerindeki kazı çalışmalarını gerçekleştirmiş oldu.


Valilik’ten yapılan açıklamaya göre, Vali Necmeddin Kılıç beraberinde Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Alaca Kaymakamı Ramazan Kurtyemez, Alaca Belediye Başkanı Esat Eyvaz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Arslan, Çorum Müzeler Müdürü Önder İpek ile birlikte Örükaya köyü yakınlarında bulunan ören yerinde incelemelerde bulundu.


‘HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ’


Kazı çalışmalarını yürüten Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Emine Sökmen ve Müze Müdürü Önder İpek'ten bilgi alan Vali Necmeddin Kılıç, yaklaşık 2 bin 200 yıllık olduğu öğrenilen baraj ve höyüğün turizme kazandırılması için gerekli desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.


Kazı Başkanı Emine Sökmen de, Örükaya'daki çalışmalara 15 gün önce başladıklarını belirterek, şöyle dedi: 
"Bu süre içerisinde hem yerleşimde hem de bent bölümünde oldukça önemli bilgilere ulaştık. Su bendinin iki kaya arasında örüldüğünü daha önce tespit etmiştik ancak bendin tarihiyle ilgili, daha erken örüldüğü konusunda bir temayül oluştu. Özellikle yerleşim bu anlamda bize çok şey söyledi. Şu anda gördüğünüz alanda yaptığımız kazı çalışmalarında Helenistik dönemden Demir Çağı'nın ortalarına kadar bir yerleşim olduğunu anladık. Çok ilginçtir ki burada bendin öngörüldüğü tarihiyle ilgili bir döneme rastlamadık. Bent belki helenistik dönemde yapılmıştır. Bu sorunun cevabının çalışmalarımız ilerledikçe bulacağız. Bendin iç dolgusundan alınacak taş örneklerinde yapılacak analizler Helenistik mi Roma mı, bize bir şeyler söyleyecektir diye düşünüyoruz. Taş işçiliği diğer yandan önemli bir veri sağlayacaktır. İlk bakışta Helenistik gibi görünüyor ama Roma'da da taş işçiliğinin kullanıldığını biliyoruz. Dolayısıyla şu anda şüpheci davranıyoruz. Yerleşimdeyse durum biraz daha farklı" diye konuştu.





Son Güncelleme: 18.08.2017 12:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.