24 Haziran seçimleri öncesi en çok merak edilen başlık siyasi partilerin milletvekili aday listeleriydi. MHP, CHP ve İyi Parti açıkladı, dün de AK Parti durumunu netleştirdi. Günlerdir devam eden meraklı bekleyiş, ardı arkası kesilmeyen kulisler sona erdi. Uzun oruç günleri siyaseti birazcık yavaşlatsa da, kulisler bitti mi derseniz, elbette hayır. Şimdi de aday isimler hem kendi içinde hem de karşılıklı mukayese ediliyor. Sükûnete ereceğimiz günlerin seçim sonuçlarına bağlı olacağını düşünüyoruz.

Gelelim adaylara…

KÖSE SÜRPRİZ OLMADI

CHP’de üçüncü kez ilk sıraya Tufan Köse’nin yerleşmesi sürpriz olmadı. İyi Parti’ye geçip tekrar CHP’ye dönen milletvekillerinin 24 Haziran seçimlerinde seçilebilecekleri sıradan yeniden adaylığı garantiledikleri zaten günler öncesinden konuşuldu. Köse’nin bir ihtimal Çorum dışından aday gösterilebileceği belirtildi. Lâkin bunlar temenniden öte geçemedi. Köse’yi Burçin Solmaz Polat, Gürsel Yıldırım ve Mehmet Tahtasız takip etti.

CHP'NİN EN GENÇ BAŞKANI

CHP eski İl Başkanı Ali Rıza Suludere de aday adayı oldu, listede yer bulamadı. Gelişmeler üzerine yeniden il başkanlığına dönmek istediği ifade ediliyor. Tam bu sırada CHP il örgütünde yönetimden istifaların yaşandığı iddiaları dikkat çekti. Bugün ise Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İl Başkanlığına Hasan Eray Tüfekçi atandı.20 kişilik yönetim oy birliği Tüfekçi’yi seçti. 31 yaşındaki Tüfekçi şimdiye kadar bu koltuğa oturan en genç il başkanı oldu.

MHP’DE ALIŞILMIŞIN DIŞINDA UYGULAMA

MHP’de liste başı Mehmet Akif Aras oldu. Geçmişte ülkü ocakları başkanlığı yaptığından parti tabanı ve camianın tanıdığı bir isimdi. En önemlisi MHP’nin en zor günlerden geçtiği dönemde il başkanı olan Aras, MHP Genel Merkezi’nin 24 Haziran seçimlerinde milletvekili adaylığı için istifasını istediği çok az sayıda il başkanı arasında yer aldı. Aras’ın adaylığının bizzat Genel Başkan Dr. Devlet Bahçeli tarafından istendiği ifade edildi. Hatırlatmakta fayda var; Aras’ın liste başı olması, MHP Genel Merkezi’nin genel geçer uygulamasını değiştirdiğinin ispatı. Daha önceki seçimlerde dışardan akademik unvana sahip ya da genel merkez görevi bulunan bir isim Çorum’da birinci sıra adayı gösterilirdi. Bu kez farklı bir durum yaşanmış oldu. Bu arada Aras’ın milletvekili seçilememesi halinde tekrar il başkanlığına döneceği belirtiliyor.

SP’DE LİSTE DEĞİL, İTTİFAKA İTİRAZ VAR

Saadet Partisi Çorum Milletvekili listesinin birinci sıra adayı Ahmet Bölükbaş da şehirde herkesin yakından tanıdığı, sevip saydığı bir isim. Aday listesinde sivil toplum çalışmaları ile dikkat çeken genç kontenjanından Mehmet Akif Çoban’a yer verilmiş. Velhasıl SP adayları da diğer partilerin adayları gibi tamamen yerelden çıkan isimler. SP’ye itirazlar aday listesi değil, daha çok genel merkez yöneticilerinin CHP ile ittifak yapmasına yönelik. İttifak eleştirileri partinin oylarını etkileyebilir.

İYİ PARTİ’DE TANIDIK İSİM

İYİ Parti’nin birinci sıra adayı Fatih Mehmet Arslan, geçmişte MHP’de siyaset yapan tecrübeli isimlerden. Arslan, İyi Parti’nin Çorum’da örgütlenmesinde aktif rol alırken, hukukçu kimliğiyle de tanınıp biliniyor.

TEPKİLER AK PARTİ LİSTESİNE YÖN VERDİ

AK Parti’de adaylar belli olmadan önce ciddi bir hareketlenme yaşanırken, listenin açıklanmasından sonra ortalık duruldu. Mevcut üç milletvekilinden Salim Uslu ve Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt’un liste dışı kalması ile Çorum eski Milletvekili Teşkilat Başkan Yardımcısı Murat Yıldırım’ın Çorum yerine Ankara’dan aday gösterilmesi muhtemel liste tepkisini azaltacak gibi görünüyor. AK Parti Genel Merkezi bu kez geleneği bozarak Ankara’dan sendika kökenli veya üst düzey parti yöneticilerini listeye yerleştirmek yerine Çorum’da yaşayan, bizzat ikamet eden isimleri tercih etti.

NEDEN CEYLAN?

AK Parti Milletvekili Ahmet Sami Ceylan yeniden ve liste başı olarak aday gösterildi. Ceylan’ın tekrar aday olabileceği tahmin ediliyordu. Çünkü ilk dönemini tamamlamasına daha 1.5 yıl varken erken seçim kararı alınmıştı.  Ceylan yıllarca teşkilatlarda görev yaptı. Genel merkezde koordinatörlük görevi üstlendi. Diğer iki milletvekiline göre daha sık seçim bölgesinde göründü. Teşkilat, esnaf, vatandaş, resmi kurumlarla daha iç içe oldu. Arandığında ulaşılabildi. Bu nedenlerle kamuoyu yoklamalarında muhtemelen diğer iki vekile göre bir tık daha önde olduğu öngörülüyordu.

Ancak Murat Yıldırım’ın adaylığı gündeme gelince Ceylan’ın listeye tekrardan girme şansının azalacağı yorumu yapıldı. Son hafta Murat Hoca Cumhurbaşkanı tarafından Ankara’ya çekildi. Hal böyle olunca Ceylan güçlendi ve merkezin adayı olarak liste başında yer aldı.

CEYLAN’DAN BEKLENTİLER

Bu arada Milletvekili Ceylan’ın yukarıda sıraladığımız ve olumlu karşılanan özelliklerinin yanı sıra eleştirildiği konular da var. Dönem dönem olaylara karşı gösterdiği fevri ve âni tepkileri ve üslubu yadırganıyor. Zaman zaman STK, bürokrasi ve diğer yaşam alanlarına toplumsal ihtiyaçlardan ziyade şahsi bakış açıları ile müdahil olması doğru istikametli bir siyaset tarzı olarak görülmüyor.

İktidarın liste başı vekili olması Ceylan’dan beklentileri de kat be kat artırıyor. Çünkü AK Parti geleneğinde birinci sıra milletvekillerine ‘ağabey’ rolü biçiliyor. Öyleyse Çorum’un yıllardır beklediği lider yatırımların hızlandırılması, yeni yeni hizmetlerin kente yönlendirilmesi beklentisi çıtayı bir hayli yükseltiyor. Ceylan’ın bu ihtiyaçlara ne ölçüde cevap vereceğini zaman gösterecek. Bu arada liste başı vekilden toparlayıcı, uzlaştırıcı, şehirle ilgili problemlere duyarlı ve çözüm odaklı çalışması beklentisi de unutulmamalı.

ADAYLARDA BÖLGESEL FAKTÖRLER

AK Parti’de üç dönem Osmancık ilçe Başkanlığı yapan Oğuzhan Kaya, ikinci sıradan aday gösterildi. Kaya’nın teşkilatlar tarafından desteklendiği biliniyor. Ankara’yı çok iyi bilmese de Osmancık ve havalisinde her kesimden insanın tanıdığı, sevdiği ve saydığı bir isim olduğu, AK Parti öncesi dönemde MHP tabanının güçlü olduğu bölgede partisinin oylarını yükselteceği tahminleri yapılıyor.

AK Parti’de 3. Sıra Milletvekili Adayı olan Erol Kavuncu, Çorumlu’nun 7’den 70’e tanıdığı, bildiği, sevdiği, ulaştığı bir isim. En önemlisi seçilirse İskilip-Bayat ve havalisinin vekil özlemini giderecek aday oldu. AK Parti’nin yıllarca bölgesel olarak Alaca ve Sungurlu’ya ağırlık verdiği, İskilip bölgesinden milletvekili adayı göstermediği eleştiriliyordu. Kavuncu’nun adaylığı bu eleştirileri bertaraf edecektir. Uzun yıllardır Çorum’da ikamet eden Kavuncu, Memur Sen Başkanlığı, KYK Müdürlüğü, Ensar Vakfı ve diğer STK bağlantılarının yanı sıra bölgesel olarak da tercih edilmiş oldu. Neticede AK Parti aday listesinde teşkilat ağırlığı belirgin bir şekilde hissedildi.

AK Parti’nin 4. Sıra adayı Mimar Serap Yıldırım ise  genç ve kadın kontenjanından listede yer buldu.  

24 Haziran seçimleri ülkemiz, memleketimiz, ümmet ve insanlık alemi için hayırlara vesile olsun…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165