Haber sitelerinde seçici olun

Hitit Üniversitesi Girişimci Liderler Kulübü’nün düzenlediği İnternet-Hukuk konferans bugün Rektörlük binasında gerçekleştirildi

11 Nisan 2013 Perşembe 16:17
Haber sitelerinde seçici olun


Baro Başkanı Av. İbrahim Özyılmaz, Emniyet Müdürü Halil İbrahim Doğan, Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile öğrencilerin izlediği konferansın konuşmacısı Av. Meltem Banko, internet haberciliğinde okurları seçiçi olmaları konusunda uyardı. Banko, bazı haber sitelerinin yalan-yanlış haberlerle  kişiler üzerinden para kazandığını belirterek, "Bu türden siteler bilgi kirliliğine yol açıyor. Bu noktada okurlar seçici olmalı.” dedi.



Yüzyılın en önemli konusunun internet olduğunu vurgulayan Meltem Banko, günümüzde sosyal medyanın öneminin liderlerin mesajlarından anlaşıldığına dikkat çekti. Banko, insanların hayatlarına tesadüf gibi girenlere dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek, bu konuda 5651 sayılı İnternet Yasası'nın yetersiz kaldığını, günümüzde müstehcen içerikli görüntülerin önemli bir sorun teşkil ettiğini, insanların rızası dışında özel hayatla ilgili internette yayınların yapıldığını söyledi. Banko, “TCK’ya göre kanunun bilmemek mazeret değil. Okullarda hukuk dersleri okutulmalı. Teknolojinin kurallarını hukuk belirleyecek. Paylaştığınız her iletiden sorumlusunuz. Günümüzde internet her şey.” derken şöyle devam etti:
 “İnternet itibarın merkezi haline geldi. Kişilerle ilgili bilgi almak için ‘google’ bakıp kanaat sahibi oluyoruz. Olumsuz bir haber veya bilgi karşımıza çıkınca hükme varıyoruz. Bu nedenle internet tarafsız ve objektif olmalı. Örneğin bir suç duyurusunda bulunulduğunda sanık hakkında haber yapılıyor. Beraat edince yapılmıyor. Suç duyurusu yoğun şekilde haber olurken, beraat durumunu internette haber olarak göremiyorsunuz. Bunlar kişinin hayatını etkiliyor. İnternetle ilgili yargının okumadan karar verdiği olabiliyor. İş yükü fazla ama kolaya kaçma olmamalı.” 



İnternetin çok sahipsiz göründüğünü söyleyen Banko, güvenli internetin önemini vurguladı. Banko, akıllı telefonlarla ilgili de uyarıda bulunarak,  zorunlu olmadıkça ikinci el telefonların satılmaması gerektiğini kaydetti. Banko, internette şantajla karşılaşanlara hemen şikayette bulunmalarını önerdi. 









Son Güncelleme: 13.04.2013 10:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.