Bir mutsuzluk hikâyesi

Çorum mutlu mu, mutsuz mu?

27 Temmuz 2017 Perşembe 23:24
Bir mutsuzluk hikâyesi



MUSTAFA DEMİRER/HABER-YORUM


Nazım Hikmet Abidin Dino’dan mutluluğun resmini çizmesini istemiş, ancak ünlü ressam mutluluğu resmedememişti. Mutluluğun resmi hâlâ yapılamadı, oysa mutsuzluğun resmini yapmak, ya da en azından mutsuzluğu resmeder gibi yazmak mümkün.


Şöyle ki: Ünlü ekonomi dergisi Forbes’in ‘İş Yapmak ve Yaşamak İçin En İyi 
Kentler’ araştırmasında Çorum, Türkiye genelinde 81 il arasında 60. sırada yer aldı. Yani Çorum’un yaşanılabilir şehirlerde karnesi zayıf çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yaptığı bir diğer araştırmada ise, 81 il 
arasında yaşam memnuniyeti sıralamasında Çorum 52. sırada gösterilirken, şehirde yaşayan mutsuz insanların il nüfusuna oranı yüzde 9,1 olarak tespit edildi. Yani Çorumlular’ın yaklaşık yüzde 90’ının mutlu olduğu sonucu çıktı.

FORBES ve TÜİK’in açıkladığı araştırma sonuçları okurların kafasını 
karıştırmış olmalı ki, çelişkili sonuçlardan dolayı yoğun eleştiriler gelmeye başladı.

Mevzuyu konularına vakıf akademisyenlere sordum.


Öğrendiğime göre, dünyaca ünlü FORBES ekonomi dergisi Çorum’u 
sadece iş ve ekonomik kriterlere göre araştırarak 60. sıraya yerleştirmiş. TÜİK ise, bireylerin genel mutluluk algısını, toplumsal değer yargılarını, temel yaşam alanları ve kamu hizmetlerindeki memnuniyetlerini kapsayan daha kapsamlı bir araştırma yaparak Çorumlu’nun yüzde 90’ının mutlu olduğu tespitini yapmış. Ayrıca şehirlerin sıralaması veya kentte yaşayan insanların mutlu olup olmadığını ölçmek için kullanılan kriterler, kategoriler, takip edilen metodoloji farklı olduğundan araştırma sonuçlarını etkiliyor.

Gelelim sadede…


Uzun yıllardır bu şehirde yaşayan bir Çorumlu olarak kanaatim odur ki, 
memleketin havası, suyu, coğrafi konumu, ulaşım rahatlığı, güvenliği, insan ilişkileri vs. kendi ölçeğindeki illere göre çok daha iyi. Dolayısıyla Çorum, bu kriterlere bakıldığında kendi ölçeğindeki illere nazaran daha yaşanılabilir bir şehir ve Çorumlular da genel olarak mutlu sayılabilir.

Ancak… Bir de madalyonun öbür yüzüne baktığımızda ‘mutsuzluğun’ kaynaklarını görüyoruz. Bunları bir çırpıda  şöyle sıralamak mümkün:


* Polis Okulumuz hala açılmadığı için bilhassa esnafımız mutsuz

* Müstakil bir havaalanımız yok, en başta iş çevreleri mutsuz.
* Demiryolu projemizin hayata geçirilmesi uzunca bir zaman alacağından hem Çorumlular hem de ulaşım ve lojistik maliyetlerini düşürmeye çalışan sanayiciler mutsuz.
* Yıllardır söz verildiği halde Merzifon Havaalanı’na kestirme yolu tamamlanamadığı ve uçuş çeşitliliği sağlanamadığı için mutsuzuz.
* Çevre yolu şehir içinde kaldığından, yeni bir çevre yolu yapılamadığı için mutsuzuz.
* İlçeler ve diğer komşu illerle Çorum’u birbirine bağlayan karayolu ağının modernizasyonunda sürekli problemler yaşadığımız için mutsuzuz.
* Bazı şehir girişleri bulvar yol haline getirilemediği için mutsuzuz.
* Çorum’dan geçeceği açıklanan iki ayrı otoban projesinde somut bir gelişme olmadığı için mutsuzuz.
* Modern bir kültür merkezine sahip olamadığımız için mutsuzuz.
* Üniversitemizin kampüsleri hala tamamlanamadığı için mutsuzuz.
* Branş hastanelerimiz olmadığı için mutsuzuz.
* Spor tesisleri açısından çok zayıf kaldığımız için mutsuzuz.
* Şehir içi trafikte yaşadığımız yoğun problemlerden dolayı mutsuzuz. Yaya yollarına yapılan işgallerden mutsuzuz. Yayaya geçiş hakkı tanımayan kavşaklardan mutsuzuz. Gecenin herhangi bir saatinde bile abartılı egzoz sesini duyup rahatsız olmaktan, genel olarak gürültü kirliliğinden mutsuzuz.
* Kışın zehir solumaktan mutsuzuz.
* Şehrin yapılanmasında önemli bir rolü olan imar planlamalarında ciddi sıkıntılar yaşandığı için mutsuzuz.
* Kent merkezinin her geçen gün daha da betonlaşmasından, yeşile hayat hakkı tanınmamasından mutsuzuz.
* İnternet erişiminde sürekli yaşadığımız sorunlardan mutsuzuz.
* Yaz yağmurlarında Çorum’u sel almasından mutsuzuz.
* Temel belediyecilik hizmetlerinin (asfalt, yol, kanal, tretuar vs. gibi alt yapı) günlerce sürmesinden mutsuzuz.
* Çorum’un sorunlarını çözmek için sanayicisi, siyasetçisi, yerel yöneticisi, STK’larıyla hiçbir çıkar ve menfaat gözetmeksizin, sadece Çorum paydasında birleşilememesinden, aksine kısır çekişmelerden mutsuzuz.
* En başta da yanlışlıkların, eksikliklerin düzelmiyor, tamamlanmıyor hissini yaşamaktan, Çorum’un siyasî arenada her nedense bir türlü etkin ve güçlü var olamamasından, bunun da bir kader gibi değişmemesinden  yorgun ve mutsuzuz.

Neticede yine de enseyi karartmaya gerek yok. Çünkü memlekette geleceğe dair umutlarımızı yaşatacak iyi şeyler de yapılıyor. Bu yönde çaba gösterenler her daim var olur inşallah.



 

 

 

 

 

.

Son Güncelleme: 29.07.2017 00:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet 2017-07-27 23:36:22

mutluluğun bana resmini çizebilirmisin abidin. pardon mustafa demirer.

Avatar
Corumlu 2017-07-27 23:41:16

Çok güzel bir yazı olmuş kaleminize sağlık tespitler süper siyasiler okusunlar bu yazıyı da belki bir silkinip kendilerine gelirler

Avatar
mehmet bölükbaş 2017-07-28 00:14:55

mutlu olmanın sırrı sende çökmüş merak ediyorsun ? CEVAP: 1 SABAH İŞE GİDERKEN DOST DÜĎMAN HER GÖRDÜĞÜNE BOL BOL SELAM VERECEKSİN 2 SANA SELÂM VERENE TEBESSÜMLE SELLÂMINI ALACAKSIN 3 HER GÜN KAÇ KİŞİNİN HATRINI SORARSAN O LADAR MUTLUSUN 4 BU SENDEALIŞKANLIK YAPTIĞI ZAMAN MUTLULUĞUN RjESMİNİ YAŞANTINDA GÖRECEKSİN

Avatar
mehmet bölükbaş 2017-07-28 00:20:28

Ğittiği her yeri güzelleştiren insanı merak ediyorsan kendine bak İŞTE O SENSİN .

Avatar
Faruk 2017-07-28 01:34:52

Ellerinize sağlık mustafa bey. Çorum hala dışa kapalı bir ruh haline sahip ne yazıkki. Vizyon sahibi insan az. Diğer şehirlerdeki gelişmelerden bi haber. Sanki kavanozda yaşıyorlar. Zaten kavanozda yaşamak istemeyenler şehirden kaçıyor gidiyor. Kalanlarda en ufak şeylerle mutlu oluyorlar. Çünkü ötesini görmüyorlar. Sadece park kültürü var parklar güzel.tabi birde coğrafi yapısı şehrin. Ama İnan gelişmişlikte. 70 olmasında normal Bazı açılardan

Avatar
birbilen 2017-07-28 08:18:44

yereldeki mutsuzlukları yazmışsınız hepsine katılıyorum,dahasıda var.imar hariç hepsi çözülür dogru dürüst yöneticilerle ama imar hataları şehrin 30 40 yıl gelecegini etkilediği için çözümü çok zordur.geneldeki mutsuzluklar ise tüm vatandaşları etkiliyor.ondada yazacak çok şey var.mesela adeletsizlikler ve mahkemelerce adaletin geç sağlanması,başkanlık geldiğinde terör bitecek denmesine rağmen terör olayları ve şehitlerimiz. liyakatsız kamu görevlileri atamaları.suriyeli ve ıraklıların sıkıntısı.işsizlik problemi,ekonomik dar boğaz,dinimizin yozlaşması ve saçma sapan insanların din hakkında konuşması.artan uyuşturucu kullanımı,gibi

Avatar
vatansever 2017-07-28 08:27:07

kimin çocuğu birileri tarafından işe alınmış.bunu okuyunca nasıl mutlu olursunuz bizimde çocuğumuz var yarın benim çocuğum nasıl iş bulacak. devam edelim belediye başkanın seni adam yerine koyacak dinleyecek kalem müdürüne başka şey söyletmeyecek.vekilin oy isterken sana saygıyı gösterip vekil olduktan sonra seni önünde el pençe durmak ve yağcılık yapmak zorunda bırakmayacak. i̇nanacaksın iyi insanların çorum'u yönettiğine inanacaksın. kısacası hakkını alabilmek için illa güçlü torpilli olmak yada başka yollara başvurmak zorunda kalmadan hakkının verileceğine emin olacaksın ki. ç işte o zaman mutlu olursun. bu da malesef çorum'da zor. çorum'da demek halkın %90 mutlu öyle mi? o araştırmayı yapanlar önce kendilerine bir sorsunlar ....

Avatar
Adil 2017-07-28 09:54:31

Ahmet abidin işinize mi gelmedi yazık be adam yazıyor ışte zaten gerçekler rahatsız eder ama olsun sayın demirer siz lütfen yazmaya devam edin çorumun sorunlarını çekinmeden yazan dik duruşlu insan

banner165