Özgürlük ateşi insanlığı aydınlatıyor

Özgür Eğitim Sen Çorum Şubesi İl Sekreteri Ömer İslam, Mısır’da Adeviyye Meydanı’nda yanan özgürlük ateşinin insanlığı aydınlattığını bildirdi.

28 Temmuz 2013 Pazar 18:44
Özgürlük ateşi insanlığı aydınlatıyor


Kuzey Afrika’da başlayan dönüşüm dalgasının en heyecan verici halkası olan Mısır’da, ulusal ve uluslar arası manipülasyonlarla gerçekleştirilen askeri darbe ve sonrasında yaşananların kaygı verici nitelikte olduğunu belirten İslam, yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi;

“Yaşanan askeri darbe karşısında yalnızlığa terk edilen Mısır halkının büyük bir olgunlukla başlatmış olduğu sivil direnişi önlemek, itibarsızlaştırmak, görmezden gelmek, meşruluğunu tartışmalı hale getirmek için büyük gayret gösteren askeri cunta, şiddet girişimlerini arttırmaktadır. Nitekim büyük bir direniş merkezi olarak tarihe geçmeyi hak etmiş olan Adeviye meydanında yüzlerce insanı öldüren ve binlercesini yaralayan bir vahşetin dengesini yitirmiş, gözü dönmüş bir mantığın sonucu olduğu ortadadır.

Darbecilerin toplumun belirli kesimlerini diğer kesimleri aleyhine kışkırtma, sokağa çıkartma ve bu gerilim üzerinden hem meşruiyet kotarma hem de toplumsal bir zemin inşa etme girişimleri beyhude çabalardır. Bireysel hak ve özgürlük taleplerinin özgüvenle dile getirildiği bir tarihsel eşikte, var olmak için büyük badireler atlatmış geniş toplumsal kesimlerin, askeri cuntanın göstereceği politik yere rıza göstereceğini ummak saf bir beklenti olduğu gibi darbe heveslilerinin de sosyal psikolojiden, sosyolojiden ve siyasetten bihaber olduklarının göstergesidir.

Hiçbir darbe iç siyaset dengeleriyle açıklanamaz. İç siyasi dengeler ancak darbelerin arkasındaki asıl aktör ve çıkarlarının üzerini örtme argümanı olarak kullanılır. Mısır’da yaşanan darbenin arkasında ABD, İsrail, Suudi Arabistan ve bölgenin diğer diktatöryal rejimlerinin olması bu darbeyi, amaçları ve istediği sonuçları açısından daha derin okumayı gerektirir. Darbecilerin apar topar Gazze kuyularını kapatması, Suud rejiminin ve körfez ülkelerin milyar dolarlarca para göndermesi, ABD’ nin darbe dememesi ve AB’nin katliam karşısında sessiz kalması, Mısır darbecilerinin kimlere selam durduğunun ve kimlerin talimatı ve göz yummasıyla cinayetler işlediğinin açık göstergeleridir. Müslüman coğrafyası yüz yıldır uluslar arası şebekelerin siyasi oyun alanı ve ekonomik sömürü pazarları oldu. Ancak Müslüman dünya bu oyunlara karşı direnebilecek siyasi ve sosyal olgunluğa erişti.

Ok yaydan çıkmıştır. İslam dünyasının tümünü kaplayan değişim dalgası; darbeci, otoriter yönetimlerin ve işbirlikçilerinin keyfi tasarruflarına bağlanacak, uyum gösterecek bir yapıda olmaktan çıkmıştır. Yeni dönem,  toplumun tümünün taleplerini ve beklentilerini göz ardı edecek her türlü formülasyonu atıl kalmaya mahkûm etmektedir. On yıllardır kapatıldıkları baskı-zulüm çemberini parçalayan toplumu eski düzenin yaşam koşullarına çağırmak işlevsiz bir girişimdir. Meşru talepleri, yaşama müdahil olma ve değerleri ile var olma imkânları sürekli kısıtlayan, insanları ağır olağanüstü şartlar altında ikinci sınıf bir yaşamı yaşamaya zorlayan darbecilerin emelleri kursaklarında kalacaktır. Hangi güç odağına yaslanırlarsa yaslansınlar akıttıklar kanlar içerisinde boğulmaya mahkûmdurlar. İnsanların meşru, haklı hak ve özgürlük talepleri karşısında kaba güç düzenekleri ile var olmanın imkanı yoktur. Meşruiyet kaygıları arttıkça topluma dönük yönelttikleri şiddet dalgası toplumun geniş kesiminin sindirilmesine yaramayacaktır. Adeviye meydanında toplanan halka ölüm yağdırarak sindirmeye çalışan darbeciler esasında kendilerini saran korku çemberini yırtmaya çalışmaktadırlar. Baskı, zulüm ve kaba güç ile içine düşmüş oldukları aşağılık durumdan çıkamayacakları gibi başta kendi toplumlarının olmak üzere insanlığın maşer-i vicdanında mahkum edilmekten kurtulamayacaklardır.

 Özgür Eğitim-Sen olarak bu katliamı yapan Darbecileri ve tüm işbirliklerini şiddetle kınıyoruz. Başta Adeviye meydanında şanlı bir direnişte şehit edilen yüzlerce insan olmak üzere Mısır halkının adil ve özgür geleceği için canlarını veren tüm şehitlerini rahmetle anıyoruz. Yaralanan binlerce insana acil şifalar diliyoruz. Kararlılıkla darbecilere karşı şanlı bir direniş sergileyen Mısır halkını selamlıyor ve kendilerinin destekçileri olduğumuzu bildiriyoruz.”





Son Güncelleme: 28.07.2013 18:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165