Vali Çakır da 5 yıl önce ‘havaalanı’ demişti

Vali Ahmet Kara, yerel meselelerin konuşulduğu kahvaltılı basın toplantısında yarım kalan Çorum Havaalanı’nın tamamlanması için Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile görüştüğünü açıkladı.

25 Ocak 2016 Pazartesi 13:37
 Vali Çakır da 5 yıl önce ‘havaalanı’ demişti


Haber-Yorum/MUSTAFA DEMİRER

Vali Ahmet Kara, yerel meselelerin konuşulduğu kahvaltılı basın toplantısında yarım kalan Çorum Havaalanı’nın tamamlanması için Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile görüştüğünü açıkladı. Vali konuşmasında özetle, 1996 yılında Celilkırı’nda Özel İdare’ye ait 500 dönüm arsa üzerinde başlatılan ve yüzde 22 oranında tamamlanan havaalanı inşaatının 2002 yılında rafa kalktığın hatırlattı. Mevcut havaalanının taksi uçakların iniş yaptığı bir havaalanı olabileceğini aktaran Kara, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın ‘getir inceleyelim’ sözünü konuya sıcak baktığı şeklinde yorumlarken, Özel İdare’ye kapsamlı bir dosya hazırlattığını, hazırlanan raporu ilerleyen günlerde doğrudan Bakan Yıldırım’a arz edeceğini kaydetti. Vali Kara, kısa bir bir dönem Ulaştırma Bakanı olan Lütfi Elvan’ın Çorum Havalanı’na sıcak bakmadığını savunurken, işadamı Ahmet Ahlatcı’nın geçmişte pist ve kule yapılması halinde diğer alt yapı ihtiyaçlarını karşılamayı taahhüt ettiği şeklindeki sözlerini hatırlatarak, yaptığı girişimin olumlu neticelenmesi için vekillerle birlikte hareket edeceklerini sözlerine ekledi.


VALİ KARA’NIN HAVAALANI HAMLESİ YENİ DEĞİL


Vali Kara’nın havaalanı hamlesi olumlu bir adım ancak, yeni bir gelişme değil.


NURULLAH ÇAKIR 5 YIL ÖNCE ÖNERMİŞTİ


Yaklaşık 5 yıl önce dönemin Çorum Valisi Nurulllah Çakır’ın önerisiyle Çorum’a sportif uçuşlara imkân sağlayan bir havaalanı yapılması gündeme geldi.


Vali Çakır, Çorum'un havaalanı beklentisini sonlandırmasının düşünülemeyeceğini belirterek, “Merzifon'u kullanırken, orta ve uzun vadede elimizin altında sivil ya da özel havacılığa açabileceğimiz bir havaalanımız hazır bulunsun. Mevcut havaalanı inşaatının hukuki süreçlerinin tamamlanarak, özel havacılığa açılması için yapılan çalışmaların, ortak akılla devam ettirilmesi gerekiyor.” demişti.


BİR DİĞER GİRİŞİM KÜLCÜ’DEN GELMİŞTİ


Havaalanı konusunda bir diğer hamle geçtiğimiz yıl Belediye Başkanı Muzaffer Külcü tarafından yapıldı. Külcü, sivil toplum kuruluşları ile yaptığı toplantıda  2023 yılına kadar Çorum ile Amasya arasına yeni bir havaalanı yapılacağına inandığını söyledi.


Toplantıda en dikkat çeken konu, Merzifon Havaalanına Çorum isminin eklenip eklenmeyeceği oldu. Belediye Başkanı Külcü, bir kaç ay önce Amasya'da belediye başkanları buluşmasında Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bu konuyu konuştuklarını aktardı. 2023 yılına kadar Çorum ile Amasya arasında yeni bir havaalanı yapılacağına inandığını açıklayan Başkan Külcü, "En küçük bir havaalanı 80-100 trilyona yapılıyor. Yıllarca Çorumluları havaalanı yapıyoruz diye oyaladılar. Bizim belediye olarak harcadığımız para kimin parası,  devletin parası. Kimin parası, tüyü bitmemiş yetimin parası bunlar. Popülizm yapmanın ne anlamı var. Amasya ile Çorum'un yolcusu bir uçak dolduruyor. Çorum ile Amasya arasında yapılması muhtemel havaalanının doğru olacağı düşüncesindeyim” dedi.


BİNALİ YILDIRIM SICAK BAKMADI


Vali Kara’nın yorumuna rağmen esasında Çorum’un müstakil bir havaalanı talebine sadece kısa bir dönem Ulaştırma Bakanlığı yapan Lütfi Elvan değildi. Çorum’un havaalanı arzusuna  en fazla  direnç gösteren önemli ve etkili isim Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım oldu. Uzun yıllar bakanlık görevinde bulunan Binali Yıldırım, tüm tazyiklere rağmen Çorumlular’a sürekli Merzifon Havaalanı’nı adres gösterdi. Hatta Merzifon-Çorum arasında kestirme yol projesi ile Çorumlular’ın havaalanına ulaşımının kolaylaşacağını beyan etti. Bakan Binali Yıldırım, Çorum’a müstakil bir havaalanı yapılmasının bakanlık kriterlerine uymadığını sıkça dillendirirken, Yozgat’ın içinde yer aldığı yeni havaalanı projelerine imza attı.


Tüm bu gelişmelere rağmen Vali Kara’nın beklenmedik bir anda yaptığı havaalanı hamlesi dikkat çekici ve olumlu bir gelişme. Bakan Binali Yıldırım’la yapılacak görüşmeden yarım kalan müstakil havaalanımızın tamamlanması sonucu çıkmazsa, en azından küçük ölçekli uçakların iniş yapabileceği bir yatırıma kavuşmayı umut ediyoruz.




Son Güncelleme: 27.01.2016 12:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165