Alzheimer’ın ilacı sevgi

Halk Sağlığı Müdürlüğü 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü nedeniyle bilgilendirme yaptı.

19 Eylül 2014 Cuma 18:01
 Alzheimer’ın ilacı sevgi


Halk Sağlığı Müdürlüğü 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü nedeniyle bilgilendirme yaptı.


İşte o açıklama;


Alzheimer Nedir?


İlk kez 1906 yılında Alman bilim adamı Alois Alzheimer tarafından tanımlanan ve 65 yaş üstü kişilerde beyin dokularında ağır hasara neden olan Alzheimer hastalığı için hâlâ etkili bir teşhis ve tedavi yöntemi bulunmuyor.

Dünyada yaklaşık 44 milyon Alzheimer hastası olduğu tahmin ediliyor.


Demans (bunama); zihin işlevlerinde sonradan meydana gelen kaybı ifade eden bir kelimedir. Bireyin normal zihinsel gelişimi sonrasında; zihinsel işlevlerin kaybı sonucu bunamanın ortaya çıkmasıdır. Alzheimer hastalığı, bunama yapan hastalıklar içinde en sık izlenen bozukluktur.


Alzheimer’lı hastaların  sayısı giderek artmaktadır. Çünkü hastalık ile ilgili en önemli risk faktörü yaştır ve yaşlanma kaçınılmaz bir durumdur.


Hastalığının Nedenleri


Normalde yaşın ilerlemesi ile belli oranda ölen beyin hücrelerinin, hastalığın da henüz nedeni tam aydınlatılamamış olmakla beraber, olağan seyrinden daha erken ve daha fazla oranda ölmesi olduğu bilinmektedir.


Yaşın ilerlemesi ile beraber, her kişide beyinde belli oranda hücre ölümü gerçekleşmektedir, ancak Alzheimer hastalığında bu süreç çok hızlı ve erken olur. Hücre ölümüyle birlikte beyin yavaş yavaş büzüşmeye başlar ve küçülür.


Alzheimer hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir,  çok nadir olmakla birlikte (yaklaşık 100 hastanın 5'inde)  irsi formları tespit edilmiştir.  Hastalığın nedeni tam olarak bilinmese de günümüzde Alzheimer’ı tetikleyen durumlar tanımlanmıştır: 

1.Yaş (değiştirilemez faktör)
2. Geçmişte depresyon (değiştirilebilir faktör)
3. Damar hastalıkları (Kalp krizi, tansiyon yüksekliği, kolesterol yüksekliği vb. değiştirilebilir faktörler)
4. Geçmişte ciddi kafa yaralanmaları
5. Düşük eğitim düzeyi 
6. APOE4 taşıyıcılığı (
kandaki lipoproteinlerde bulunan yapı taşlarından biri). 

Bunların dışında daha  az  önemde  olan  bir  çok  risk  faktörleri    tanımlanmıştır.  Hastalık bazı hastalarda çok yavaş ilerlerken, bazılarında ise daha hızlı ilerlemektedir. Hastalık erken, orta ve ileri evre olarak 3 evreye ayrılabilir. 

HASTALIK BULGULARI: UNUTKANLIK!


Unutkanlık; yaşlılığa mı, Alzheimer hastalığına mı bağlı ayırt edilmeli!


Alzheimer’ın  olmazsa olmaz  özelliği  unutkanlıktır. Yaşlılıktaki her türlü unutkanlık değerlendirilmelidir. Unutkanlığın yaşlılığa mı, Alzheimer’a mı   bağlı    olduğu  birbirinden ayrılmasıdır. Alzheimer hastası geçmişini özellikle de gençlik  (20-30 yaş ) dönemini şaşırtıcı bir ayrıntıyla anlatabilir  ancak hafızasına yeni olayları  kaydedememeye başlar.


Alzheimer hastalığında başlangıçta hafif bir unutkanlık vardır. Örneğin hasta randevularını, pişen yemeğin altını, marketten alacaklarını vb. unutmaya başlamıştır. Eskiden alışveriş listesi yapmayan bir kişi,  liste tutmaya başlayabilir veya yapacakları ile ilgili çeşitli notlar alamaya başlayabilir.  Zamanla unutkanlık giderek artar ve hasta yeni olayları hiç kaydedememeye dolayısıyla unutmaya başlar. Örneğin  5 dakika önce sorduğu soruyu tekrar tekrar sorabilir, torunlarının isimlerini unutabilir, koyduğu eşyaların yerini hatırlamaz. Buna karşın hasta geçmişini özellikle de gençliğini şaşırtıcı bir ayrıntıyla anlatabilir. Sıklıkla hasta yakınları "ne unutkanlığı, 40 yıl öncesini cin gibi hatırlıyor" diyerek yanlış bilgi verebilir ama Alzheimer hastalığında önemli olan yakın zamana ait unutkanlığın olmasıdır. 


Alzheimer hastalığı başlangıçta sinsi bir unutkanlıkla başlayabileceğinden; yaşlılıkta izlenen unutkanlık normal olarak görülmemelidir. Gençlerde görülen unutkanlığın altından ise sıklıkla modern yaşam tarzının getirdiği ruhsal sıkıntılar ve hastalıklar (depresyon, anksiyete, uyum bozukluğu gibi) çıkmaktadır. Bazı vitamin eksiklikleri (B12 ve folat) ve guatr bezi bozuklukları da gençlerde unutkanlığa neden olabilir ve araştırılması gerekli olabilir. Günümüzde özellikle çalışan kişilerde unutkanlık şikâyetine sık rastlanmaktadır.


Hastalıkta birçok bulgu olsa da en önemli bulgu,  yakın zamana ait bilgilerin giderek artan oranda unutulmasıdır.


YOL HATIRLAYAMAMA

Eğer unutkanlığı olan bir yaşlı iyi bildiği yolları bulamıyorsa, daha önceden dolaştığı yerlere artık gidemiyorsa, evin yolunu bulamayıp kayboluyorsa ya da evin yolunu aramaktan dolayı eve geç geliyorsa, evin içinde odaları karıştırıyorsa, bunlar Alzheimer hastalığı ile ilişkili bulgular olabilir.

DİĞER BULGULAR

Hastalar daha önceden olmayan bir şekilde içlerine kapanabilir, isteksiz, şevksiz görülebilirler. Hastalar uğraş ve hobilerini terk edebilir. Örneğin; bir hasta arkadaşları ile bir araya gelip sohbet etmeyi bırakabilir. Karmaşık alet kullanımı zorlaşır. Para hesabında güçlük olabilir. Bankamatikten para çekmek hastalar için çok zor bir şey haline gelebilir. Bunlar ile beraber bir takım psikiyatrik bulgular da olabilir. Hastalar olmayan şeylerden bahsedebilir, onları gördüğünü, işittiğini söyleyebilir.


HASTALIĞIN TANISI 


Hastanın muayenesi, hasta yakınlarının verdiği bilgi, beyin işlevlerini değerlendiren nöropsikolojik değerlendirme ve gerekirse diğer yardımcı tetkiklerin (MR, BT, kan testleri..)  bir araya getirilerek yorumlanmasıyla yapılmaktadır.

TEDAVİ


Hastalığın kesin tedavisi yoktur. Hastalığı önlemek ya da tedavi bulmak için 2002-2012 yıllarında yapılan araştırmaların yüzde 99,6'sı başarısızlığa uğradı. Yani yapılan tedaviyle, hastalık tamamen ortadan kaldırılamıyor. Öncelikle şunun bilinmesi gerekir; bu hastalığın tedavisinde erken tanı çok önemlidir.


Araştırmalarda, belirtiler genellikle hastalığın başlangıcından sonraki 10 yıl içinde ortaya çıktığı ve hastaya teşhis konulduğunda, beyin hücrelerindeki geri dönüşümsüz hasara bağlı olarak da tedaviye çok geç kalındığı için başarısız olunduğu görülmektedir.


Erken teşhisle yapılan tedavide, hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır ve hastalığın semptomları azaltılır. Amaç, hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır. Ayrıca, ortaya çıkan psikolojik problemlerle başa çıkabilmek için de çeşitli ilaçlar (antidepresan gibi) kullanılır. Fakat bu ilaçlar doktor kontrolünde alınmazsa daha kötü sorunlara yol açabilir.


Gün geçtikçe, Alzheimer hakkında daha fazla bilgi sahibi oluyor ve daha fazla ilaçlarla karşılaşıyoruz. Yapılan çalışmalar, hastalığın tedavisinde büyük adımlar atılacağını göstermektedir.


Alzheimer, tedavisinde erken tanı çok önemlidir. Onları Yalnız Bırakmayın!


Alzheimer Hastası ve Yakınlarının Bilmesi Gerekenler


Öncelikle hastanın kendisine, cesaret ve güven duygusunu aşılamak gerekir. Hastaya her zaman yardım edilmeli ve bu yardımın hastaya kabul ettirilmesi gerekmektedir.


Hastanın hislerini paylaşmak gerekir. Gerekirse hasta, doktora nasıl bir durumda olduğunu anlatmalı ve bu yönde de tedavi uygulanmalıdır.


Yapılacak işler için bir kâğıda notlar alınmalıdır. Aynı şey eşyaların yerini bulmak için de yapılmalıdır.


Alzheimer hastalarının araba sürmesi tehlikelidir. Bu yüzden bir kişinin, hastaya eşlik etmesi (şoför olarak) gerekir.


Hastanın sağlığına ve beslenmesine dikkat edilmelidir.


Hasta hobilerini kısıtlamamalıdır. Önceden yaptıklarını, yapmaya devam etmelidir. Fakat çalışmayı bırakması gerekir.


Hastalık ilerlemeden, hastanın ilerideki bakım durumu görüşülmelidir.


Alzheimer, sadece kişinin kendisine değil, ailesine de maddi ve manevi yük getirdiğinden, bu hastalıkla yaşamaya alışmak ve baş edebilmek için destek almak gerekir. 


Alzheimer hastalığının tedavisinde en büyük ilaç ‘Sevgi’


Sıra size de gelebilir; geç olmadan bilinçlenin.”





Son Güncelleme: 19.09.2014 18:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.