AMATEM’le yeni bir sayfa

Alkol ve madde bağımlılarının tedavi merkezi olan AMATEM, önemli bir toplumsal görev üstleniyor

16 Mart 2018 Cuma 10:27
AMATEM’le yeni bir sayfa

Çorum’da alkol ve madde bağımlılarının tedavi merkezi olan AMATEM’in yeni bir sayfa açmak isteyenlere kapılarının açık olduğu mesajı verildi.

Yapılan açıklamada, bağımlılığın nedenleri ve zararları tanımlanırken, AMATEM’in alkol ve madde bağımlısı olan kişilerin tedavi görmesini sağlamak ve aynı zamanda bu tür bağımlılıkların önlenmesine yardımcı olduğu hatırlatıldı.

Çorum merkezde Kasım 2015 tarihinde ayaktan hasta kabulüne başlanan merkezde Şubat 2016 tarihinde yataklı tedavi merkezi faaliyete geçti. İlaç tedavilerinin yanında bireysel ve grup psikoterapileri, psiko eğitim, rehabilitasyon faaliyetleri ve aile bilinçlendirme programları yapılıyor. Eğitsel faaliyetler için uzun süreli ayıklığın hedeflendiği SAMBA (Sigara, Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Programı) uygulanıyor.

Türkiye’nin alkol ve madde bağımlılığı tedavisi ve araştırmaları konusunda en büyük resmi psikiyatri birimi olan merkez 3 katlı. Giriş katta ayaktan poliklinik hizmetleri veriliyor. Ayaktan hizmetimiz randevusuz olup mesai saatleri içinde istendiği zamanda başvuru mümkün.  2. ve 3. katlar yatan hastalarımız tasarlanırken, yemekhane, hasta odaları, çok amaçlı etkinlik salonu, çok amaçlı terapi odası, özellikli bakım odası, sigara içme odası mevcut. Tedavi merkezinde rehabilitasyon çalışmaları için (voleybol, basketbol, masa tenisi, tavla, koşu bandı, kondisyon bisikleti, satranç, egzersiz, kütüphane, resim-müzik-puzzle odası v.b.) alanları oluşturulmuş. Hasta odaları iki kişilik ve odalarda televizyon, buzdolabı ve giysi dolabı bulunuyor. Merkezde tam zamanlı Uzman Psikiyatri Hekimi, Psikolog, Sosyal Hizmet Uzmanı, hemşire, Laboratuvar Teknisyeni, temizlik ve güvenlik görevlileri kadrosu ile hizmet veriliyor. Merkezde her hafta düzenli aile bilinçlendirme seminerleri düzenleniyor. Serviste en az 21 günlük tedavi uygulanıyor.

AMATEM’in tanıtıldığı açıklamanın sonunda, “Sizi bağımlı olmaya yönlendiren koşullan ne olursa olsun bunlardan kurtulmak hayatınıza yeni bir sayfa açmak ve umut dolu bir geleceği adım atmak için AMATEM’e başvurun.” ifadelerine yer veriliyor.

TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞINA DİKKAT ÇEKTİLER

Öte yandan “8-14 Mart Bilişim Haftası” münasebetiyle Teknoloji Bağımlılığına dikkat çekmek amacıyla Çorum Valiliği koordinasyonunda yürütülen Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu üyesi Çorum Fotoğraf Kulübü Derneği, Hitit Doğa Kulübü Derneği ve İl Sağlık Müdürlüğünün katkılarıyla geçtiğimiz hafta Örencik’ te doğa yürüyüşü gerçekleştirildi.

Yürüyüş 8 km’lik bir parkur olarak belirlenirken, Örencik kalesinden başlayıp Sıralı Şelaleler ile devam etti. Yürüyüş sırasında ve sonrasında Teknoloji bağımlılığı başta olmak üzere Bağımlılıkla Mücadeleye dikkat çekilerek, sağlıklı yaşamın önemi vurgulandı. Yürüyüşe katılanlar etkinlikten memnun kaldı.

SAĞLIK İÇİN ÇIK DOĞAYA

Yapılan açıklamada ise şöyle denildi; "Günümüzün gelişmiş teknolojilerinden olan bilgisayar ve internet kullanımının yaşamımızda istenilen bilgiye anında ulaşabilme, bilgi paylaşımını sağlayabilme gibi getirdiği kolaylıklar yanında çok sık ve zararlı kullanımından kaynaklanan birçok problemi de beraberinde getirmekte olduğu bilinmektedir. Bireylerde, okul çağındaki çocuk ve gençlerde oldukça sık görülen problemli internet/bilgisayar kullanımı, sosyal ilişkilerinin olumsuz yönde etkilenmesine, aile bağlarının zayıflamasına neden olmakta; akademik başarılarını veya iş başarılarını da düşürebilmektedir.

Teknoloji/İnternetin aşırı ve bilinçsiz kullanımının önlemesi ve bu konuda farkındalık yaratılması amacıyla Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı, Ruh Sağlığı Birimince “Davranışsal Bağımlılıklarla Mücadele Programı’ başlatılmıştır."

Son Güncelleme: 16.03.2018 10:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.