Antibiyotikler bağımlılık yapıyor

Sağlık Müdürlüğü Sağlık Müdürlüğü Eczacılık Şubesi tarafından 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü dolayısıyla...

17 Kasım 2014 Pazartesi 16:21
 Antibiyotikler bağımlılık yapıyor

Sağlık Müdürlüğü Sağlık Müdürlüğü Eczacılık Şubesi tarafından 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü dolayısıyla yanlış ve gereksiz ilaç kullanımını engellemek amacıyla  bilgilendirme yapıldı.

İşte o açıklama;

Antibiyotik Nedir?

Antibiyotikler, bazı bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılan bakterileri öldüren veya üremesini durduran ilaçlardır.

Antibiyotik Ne İşe Yarar?

Enfeksiyon varlığında kullanılan uygun antibiyotik tedavisi;

Hastalığın şifa ile düzelmesi,

Yaşam kalite ve süresinin artırılması,

Hastalığa bağlı gelişen istenmeyen durumların önlenmesi,

Hastalığın müzminleşmesinin önlenmesi,

Hastalık şiddet ve süresinin kısaltılması açısından önemlidir.

Antibiyotikler yalnızca bakteriler için etkilidir, virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez.

Antibiyotik ateş düşürmez, sadece uygun doz ve şekillerde kullanılan antibiyotik, hastalığın kaynağı olan enfeksiyonu ortadan kaldırdığı için ateş düşer.

Soğuk algınlığı ve grip çoğunlukla kendi kendine iyileşebilen hastalıklardır ve antibiyotik alımını gerektirmez. İyi bir bağışıklık sistemi bu tür hastalıkları yenebilir.

Antibiyotik, sizin grip ve soğuk algınlığını atlatmanıza yardımcı olmaz.

Antibiyotik ağrıyı dindirmez, burun akıntısını ve öksürüğü hafifletmez.

Antibiyotik, grip ve soğuk algınlığının başkalarına geçişine engel olmaz.

Antibiyotik Direnci

Antibiyotiklerin yanlış nedenlerle veya doğru olmayan biçimde kullanılması, bakterilerin sonraki ilaç tedavilerine karşı direnç göstermesine neden olabilir.

Antibiyotik direnci, bakterilerin herhangi bir antibiyotiğin varlığına rağmen üreyebilmesi ve enfeksiyon yapabilmesidir.

Antibiyotiklere karşı direnç geliştiğinde, bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde bu antibiyotikler etkili olamaz.

Bu durum, yalnızca antibiyotiği uygun olmayan biçimde kullanan kişi açısından değil, sonradan dirençli bakteriye yakalanma riski olan herkes için tehlike oluşturmaktadır.

Bilgiçsizce Kullanılan Antibiyotik Sağlığı Tehdit Ediyor.

Ne Yapmalıyız?

Doz ve zaman talimatlarına uyun. Hiçbir zaman ilacınızı almanız gereken zamanı atlamayın ve reçetelenen doza sadık kalın.

Tedaviyi yarıda kesmeyin. Tedaviye başladıktan birkaç gün sonra kendinizi daha iyi hissetseniz bile tedavi sürecinin tamamını devam ettirin. Bakterilerin tamamen yok edilmesi ancak bu şekilde mümkündür. Hasta kendisini iyi hissetse bile tedaviyi hekimin belirttiği süreden önce sonlandırmamalıdır. Aksi halde antibiyotik direnci gelişebilir.

Arta kalan ilacı saklamayın. Asla antibiyotiklerden kalanları kullanmayın.

Antibiyotik kullanımı için hekim tarafından tanı konmuş bir enfeksiyon varlığı gereklidir.

Hekim reçete etmedikçe antibiyotik kullanılmamalıdır.

Daha önceki bir hastalıkta kullanılan antibiyotiğin, tekrar benzer hastalığa yakalanılsa bile hekime danışmadan kullanılmaması gerekir.

Antibiyotikleri ne zaman ve nasıl kullanılacağı hakkında daima hekim ve eczacı tavsiyeleri uygulanmalıdır.

İlaçlar doğru yoldan, doğru zaman aralıklarında, doğru dozda ve belirtilen süre boyunca kullanılmalıdır.

Özellikle nezle ya da grip gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin tedavide yerinin olmadığı unutulmamalıdır.

Virüslerin veya bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar birbirlerine benzediğinden kişiyi yanıltabilir.

Hastalığınızın ne kaynaklı olduğunu ve ne yapılması gerektiğini yalnızca hekiminiz bilir!

İlaç; hekimin veya eczacının önerisi dışında farklı bir yolla (çiğnenerek, kırılarak, bölünerek veya suda çözülerek) kullanılmamalıdır.

Hekime; gebelik, emzirme durumu, alerji, kronik hastalıkların varlığı ve başka ilaçların kullanımı gibi özel durumlar mutlaka bildirilmelidir.

Bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlara karşı en önemli silahımız olan antibiyotiklere direnç gelişimini önlemek için  antibiyotikleri doğru kullanma konusunda toplum olarak farkındalığımızı artırmamız gerekmektedir.

Antibiyotikleri sadece doktorunuzun reçete ettiği durumlarda, eczacınızın danışmanlığında kullanınız.

Çocuklarımıza sağlıklı bir gelecek sunmak için Antibiyotik Kullanımı konusunda sorumlu davranmalıyız.


Son Güncelleme: 17.11.2014 16:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.