Bademcik enfeksiyonlarına dikkat!

Çorum Özel Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Metin Çalışkan, toplumda sıkça görülen...

19 Ocak 2015 Pazartesi 10:37
 Bademcik enfeksiyonlarına dikkat!


Çorum Özel Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Metin Çalışkan, toplumda sıkça görülen bademcik enfeksiyonları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.


Çocukları bu küçük ama sonuçları büyük olan sorundan kurtarmak için en uygun zamanın yarıyıl tatili olduğunu belirten Dr. Çalışkan, şu bilgileri paylaştı;


Bademcik iltihabı olan çocuklar büyüyüp gelişemiyor


“Bademcikler irileştiğinde boğazın çapını daraltır ve horlama ile birlikte uykuda nefes tıkanmalarına neden olur. Bu durum çocuklar ve yetişkinler için geçerlidir. Çocuklar için ortaya çıkan en önemli tehlikeler ise; horlama, huzursuz uyku ve gece terlemeleri gibi belirtileri olan bu sorunun büyüme ve gelişmede geri kalmaya neden olmasıdır. Bu durumdaki çocuklarda, saldırganlık, huysuzluk gibi kişilik değişiklikleri ile öğrenme güçlükleri ortaya çıkabilmektedir.


Bademcik enfeksiyonları kalp ve eklem romatizmasına neden oluyor


Çocuklarda yapısal olarak zaten dar olan havayolunu tıkayan en önemli sebep, geniz eti ve bademciklerdir. Çocuklarda uykuda nefes zorluklarının tüm dünyaca kabul edilmiş tedavisi de bademciklerin ve geniz etinin alınmasıdır. Bademcikler ve geniz eti (büyük olmasa da) yüksek ateşle seyreden sık iltihaplanma durumlarında, çocukları kalp ve eklem romatizması riski altında bırakır. Sık enfeksiyon geçiren çocukların da bademcik ve geniz etleri ameliyatla alınmaktadır.


Sömestr tatili ameliyat için en uygun zaman


Bademcik hastalıkları ve geniz eti çocuk yaş grubu sorunu olarak bilinse de erişkinler için de aynı kurallar geçerli. Ameliyata engel oluşturacak herhangi bir ciddi sağlık problemi olmayan erişkinlerde de bademcik ameliyatları uygulanıyor. Solunum sıkıntısına sebep olan iri bademcik ve ileri derecede büyümüş geniz eti durumlarında çocuklarda 6 aydan itibaren ameliyat yapılabiliyor, yaş bir engel oluşturmuyor. Okul çağı çocuklarının derslerinden geri kalmamaları için sömestr tatili ameliyat için en uygun zaman.


Uykuda solunum duruyorsa çocuk mutlaka ameliyat edilmeli


Bademcik hastalıklarının tanısında çocuk yaş grubunda, aileden alınan bilgilerle, atakların sıklığı, şiddeti, tıkanıklık bulguları, uykudaki solunum problemleri tanı ve tedavi seçeneğinin belirlenmesinde çok önemlidir. Buna ilave olarak muayene bulguları ve kan tetkikleri de büyük önem taşımaktadır. 


Tıkayıcı belirtiler (bademcikler büyüyerek solunum yolunu tıkayabilir), uyku ile ilgili solunum problemleri (horlama, uyku apne sendromu), bademcik apsesi, yılda ortalama 4-5 kez bademcik enfeksiyonu geçirme, romatizmal ateş, kalp kapakçık hastalığı, böbrek rahatsızlığı gibi sorunlar sayılabilir.


Dondurma bademcik enfeksiyonlarını artırmaz


Dondurma, çocukların sağlıklı büyümesi ve kemik erimesi sorunu olan kişiler için büyük önem taşıyan bir besin ancak, hijyenik koşullarda üretilmeyen dondurma sağlığı tehdit edebilir. Dondurma tüketilirken, ağızda erimeye başlar ve içindeki mikroorganizmalar önce boğaza (bademciğe) yerleşir ve bu bölgede enfeksiyonlara neden olur. Açıkta satılan dondurmalar da kesinlikle satın alınmamalıdır.”




Son Güncelleme: 19.01.2015 11:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.