Bayanlara KETEM çağrısı

‘Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı’ etkinlikleri çerçevesinde...

09 Ekim 2015 Cuma 17:44
 Bayanlara KETEM çağrısı


‘Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı’ etkinlikleri çerçevesinde Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde stant açıldı.

Stantta meme kanseri ile ilgili bilgilendirme çalışmaları ve broşür dağıtımı yapıldı. Ücretsiz mamografi çektirmeleri için bayanlar KETEM'e yönlendirilerek, farkındalık oluşturulmaya çalışıldı. Mamografi taramalarının KETEM’de 40-69 yaş aralığındaki kadınlara ücretsiz yapıldığı, kanserde erken teşhisin hayat kurtardığı ve taramaların kanseri önlediği kaydedildi.

Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü / Kanser Birimi; Toplum Sağlı Merkezlerinin, KETEM'le işbirliği içerisinde çeşitli etkinliklerle, (Halk eğitimi ve Hizmet içi eğitimlerle) halkı bilinçlendirmek için çalışmalarını sürdüreceği belirtildi.

Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı tarama programlarıyla, kanseri erken evrede yakalayamaya ve kanserden ölümleri en aza indirmeye çalışmaktadır.

MEME KANSERİNİN ÖNEMİ

Sık görülmesi, sıklığının giderek artması, erken evrelerde tedavi edilebilir olması, erken evrelerde günümüz koşullarında tanınmasının olanaklı olması, meme kanserinin önemini artırmaktadır. Ayrıca son yıllarda meme kanserli hastalar giderek daha teknik olarak tedavi edilmekte ve daha uzun süre yaşamaktadırlar. Toplumun meme kanseri konusunda duyarlılığının artmasına rağmen meme kanseri toplumda yaşamı tehdit etmeye devam etmektedir.

Bu tehdidin azaltılmasında atılacak adımlardan biride; kişilerin kendi sağlık sorumluluklarını taşımaya başlaması, her toplumun kendi içinde meme kanseri riskini ortaya koyması, risk gruplarını belirlenmesi (kanser kayıtlarının düzenli yapılması ile sağlanacaktır) ve tarama programlarının yaygınlaştırılması ile mümkün olacaktır.

ERKEN TANI VE TARAMA NEDEN ÖNEMLİ?

Meme Kanseri belirtilerini fark etmeye başladığınızda, kanserin ileri bir evrede ve yayılmış olma ihtimali yüksektir. Bu yüzden erken tanı ve tarama yöntemleri çok önemlidir.

Meme kanserinin mamografi ve diğer görüntüleme yöntemleri sayesinde erken teşhis edilebilmesi her sene binlerce kişinin hayatını kurtarıyor. Erken tanı, hastalığa bağlı ölüm riskini %20 ile %70 arasında azaltabiliyor.

TARAMADA AMAÇ

Hastalığın gelişmesini engellemek, ertelemek ya da hastalığın sonuçları ortaya çıkmadan önlem almaktır.

MEME KANSERİNİN BELİRTİLERİ

Erken evre meme kanserinde hastanın hiç şikâyeti olmayabilir. Meme kanseri genellikle ağrıya neden olmaz. Çoğunlukla aşağıdaki belirtilerden bir ya da birkaçı vardır.

Memede ele kitle gelmesi en sık rastlanan belirtidir.

Memeden akıntı gelmesi (bulanık ya da kanlı)

Meme başında veya meme derisi üzerinde çekilme

Memede büyüme, ödem, kızarıklık, meme derisinin portakal kabuğu görünümünde olması

Meme başında iyileşmeyen yara, ülser

Hastalık meme dışında organlara sıçramışsa (metastaz yapmışsa), sıçradığı organa göre şikâyetler ortaya çıkar.

Meme kanserini erken teşhis etmenin 3 altın anahtarı vardır:

1-Kendi kendini muayene etme

2-Klinik Muayene

3-Mamografi

KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ (KKMM)

Meme muayenesinin yapılabileceği en iyi dönem; adet bitiminin hemen ilk günleridir. Kadınların; Kendi vücudunun sorumluluğunu alması, kendi anatomik yapısını tanıması ve değişiklikleri erken dönemde fark edebilmesi için;

Ele gelen kitle olup olmadığı,

Meme derisi üzerinde ve meme başında çekinti olup olmadığı,

Meme derisi üzerinde renk değişikliği olup olmadığı,

Meme başından kendiliğinden bir akıntı gelip gelmediği,

Koltuk altında kitle olup olmadığına bakılması gerekir.

20 yaşından sonra her kadının; a              Adet kanaması görüyorsa, adetin ilk günü itibariyle 7-10 günler arasında bir gün; adet kanaması görmüyor ise akılda kalması için her ayın belli bir gününü seçerek kendi kendine meme muayenesi (KKMM) yapması gerekir.

KLİNİK MUAYENE

Bir hekim tarafından yapılan muayenedir.

Şikâyeti olmasa bile 20 yaşından itibaren her kadının 2-3 yılda 1, 40 yaşından sonra yılda bir hekime klinik meme muayenesi yaptırması gerekmektedir.

MAMOGRAFİ

Meme dokusunun röntgen ışınları ile incelenmesi esasına dayalı bir yöntemdir. Mamografi; varlığından şüphe edilen fakat küçüklüğü nedeniyle elle hissedilemeyen kitleleri ortaya koyar.

Mamografi, kendi kendine meme muayenesi önemli olmasına karşın, meme kanserinin erken tanısında en etkili yöntemin mamografi olduğunu unutulmamalıdır.

40 yaşın üzerinde 2 yılda bir mamografi çekilmesi gerekmektedir.

Yakın aile bireyleri meme kanserine yakalanmış ya da başka etkenlerle riskli grupta bulunan kadınlara doktorun belirleyeceği yaş ve sıklıkta mamografi çektirilmesi gerekmektedir.

MEME KANSERİ RİSK FAKTÖRLERİ

Meme kanserinde genetik, çevresel hormonal, sosyo-psikolojik etkenlerin rol aldığı kabul edilmektedir.

Erken yaşta adet görmek ve genç yaşta menopoza girmek meme kanseri riskini artırmaktadır.

Hiç doğum yapmamış veya ilk doğumunu 35 yaşının üzerinde yapmış olan kadınlarda daha sık olarak rastlanmaktadır.

Ailesinde birinci derecede ve özellikle genç yaşlarda meme kanseri görülenlerde risk artmaktadır.

Menopoz sonrası kilo artışı, dengesiz beslenme, kontrolsüz ve uzun süreli hormon kullanılması, sürekli alkol tüketimi, iri ve yoğun memelere sahip olmak risk faktörleri arasında kabul edilebilmektedir.”

Son Güncelleme: 09.10.2015 17:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165