‘Bayramda sağlığımızı kurban etmeyelim’

Halk Sağlığı Müdürlüğü yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde beslenmeye dair önemli uyarılarda bulundu.

30 Eylül 2014 Salı 17:50
‘Bayramda sağlığımızı kurban etmeyelim’


Halk Sağlığı Müdürlüğü yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde beslenmeye dair önemli uyarılarda bulundu.


İşte o uyarı ve öneriler;


Kurban Bayramında Beslenme


“Dini bayramlarımızdan biri olan kurban bayramında kurban kesimine ve bayram ziyaretlerine bağlı olarak beslenme düzeninde bir takım değişiklikler olmaktadır. Öğün atlama, tek besine dayalı beslenme (özellikle kırmızı et ağırlıklı beslenme), öğünlerde kalorisi ve yağ içeriği yüksek besinler (tatlı, şeker, hamur işi vb.) tüketme yapılan genel hatalardır. Bu yanlış beslenme tarzıyla birlikte bayram sürecinde kilo artışı, reflü, hazımsızlık, mide ağrısı vb. sindirim sistemi sorunları, kalp çarpıntısı, tansiyon yükselmesi ve kan şekeri yükselmesi gibi bazı sağlık problemleri meydana gelebilir. Bu şikâyetleri önlemek ve en aza indirmek için birtakım beslenme tedbirleri alınmalıdır.


Sağlıklı beslenme adına alınabilecek en öncelikli tedbir, kurban etlerinin tüketimine dair olmalıdır. Etler sindirimi zor besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvan etlerinin sertliği ve sindirimi daha da zordur. Bu nedenle kesilen kurban eti kesildiği gün içerisinde tüketilmemeli, birkaç gün buzdolabında dinlendirildikten sonra tüketilmelidir.


Kırmızı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksek olduğu için kalp-damar hastaları, diyabet hastaları ve tansiyon hastaları et tüketiminde daha dikkatli olmalıdır. Bu kişiler etin yağı az olan kısımlarını tercih etmeli ve tükettikleri et miktarını kısıtlamalıdır.


Kurban Etleri Nasıl Pişirilmeli


Kurban Bayramı'nda, etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat edilmelidir. Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli "kanserojen maddelerin" oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir.


Etlerin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir.


Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır.


Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve "kömürleşme" sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır. Yüksek ateş, yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır. Bu nedenle etlerin orta veya kısık ateşte yavaş pişmesi sağlanmalıdır.


Hayvanlarda görülen ve zoonoz (hayvanlardan insanlara geçebilen hastalıklar) olarak adlandırılan bazı hastalıklar insanlara bulaşabilmektedir. Bunlardan kist hidatik, toksoplazmozis, teniyoz, brusellozis, şarbon ve verem gibi hastalıklar ülkemiz açısında önem arz etmektedir. Ancak, bu hastalıkların birtakım basit kuralları uygulamakla önlenebileceği de unutulmamalıdır.


Özellikle Kurban Bayramlarında çok sayıda hayvanın kesilmesi, kesim öncesi ve kesim sonrası gereken kontrol ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesi, kesilen hayvanlara ait etlerin tüketiminde (saklama, hazırlama, pişirme) vb.) gerekli hassasiyetin gösterilmemesi birçok zoonoz hastalığın yayılmasına zemin hazırladığı gibi çok sayıda insanımızın da bu hastalıklara yakalanmasında neden olabilmektedir. Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli, bazı zoonoz hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı akıldan çıkarılmamalıdır.  Hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında kişisel hijyen kuralları ihmal edilmemelidir.


Kurban Etleri Nasıl Saklanmalı


Kesilen etlerin korunması ve saklanması insan sağlığı açısından çok önemlidir. Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir.


Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözülmesi bazı "mikroorganizmalar" için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözülen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.


Etlerin, "oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil", buzdolabının alt bölmesinde çözülmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözülmesi beklenebilir. Etin çabuk çözülmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözülme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir.


Kurban Bayramına Yönelik Beslenme Önerileri


Güne kahvaltı ile başlamayı ihmal etmeyin. Bayram namazına gidecekseniz ya da kurban kesimi için acele ediyorsanız bu sebeple kahvaltıyı atlamak yerine 1 bardak süt ya da küçük bir avuç badem/fındık ya da 3-4 adet kuru kayısı ile güne başlayabilirsiniz.


Gün içerisinde 4 saatten fazla aç kalmamaya özen gösterin. Az az ve sık sık beslenin.


Öğünlerinizde sadece et tüketimine yönelmeyin, et yemeğinin yanı sıra sebze yemeği ve salataya da yer verin. Ana öğünlerde tabağınızın yarısını salata ve sebze yemeği ile doldurun, yanına 2-3 parça et ekleyin ve 1-2 dilim tam tahıllı ekmek ile öğününüzü tamamlayabilirsiniz. Eğer pilav, makarna ya da çorba tüketmek isterseniz ekmek tüketmenize gerek kalmayacaktır. 1 dilim ekmek yerine 3 yemek kaşığı pilav veya makarna ya da 1 kepçe çorba tüketebilirsiniz.


Gelen misafirlerinize tatlı servisi olarak şerbetli tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlıları tercih edin.


Gün içerisinde sıvı tüketiminde tercihinizi sağlıklı içeceklerden yana kullanın. Asitli ve şekerli içecekler yerine ayran tüketin. Eğer mide rahatsızlığınız ve tansiyon probleminiz yoksa 1 şişe sade maden suyu da tüketebilirsiniz. Bunun haricinde gün içerisinde mutlaka 10-12 bardak su tüketin.”




Son Güncelleme: 30.09.2014 17:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.