‘Bebeğe en güzel hediye anne sütü’

Sağlık Müdürlüğü, 1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası nedeniyle sütünün faydalarını anlattı.

30 Eylül 2014 Salı 16:05
 ‘Bebeğe en güzel hediye anne sütü’


Sağlık Müdürlüğü, 1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası nedeniyle sütünün faydalarını anlattı.


İşte o açıklama;


Anne Sütünün Faydaları:


“Bebeğin biyolojik ve psikolojik ihtiyaçları emzirme ile karşılanır. Yeni doğan bebeklerin ilk altı ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmesi, sonra ek gıdalarla birlikte en az 2 yaşına kadar anne sütü ile beslenmeye devam ettirilmesi Dünya Sağlık Örgütü tarafından da önerilmektedir. Anne sütü her zaman temiz ve mikropsuz olup bebek tarafından kolaylıkla sindirilebilir niteliktedir. Özel bir çaba harcamadan daima hazır ve ekonomiktir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde, beyin gelişimi daha iyi olmakta, enfeksiyon hastalıkları, alerjik hastalıklar, ishal ve solunum yolu hastalıkları ve diş çürükleri daha az görülmektedir.


Doğumdan sonra bebeğin ilk yarım saat içinde emzirilmeye başlanması gerekmektedir.İlk bir hafta memelerden "kolostrum" adlı süt gelir ve bebeği besleyici ve enfeksiyondan koruyucu özellikleri ön plandadır. Bunu ikinci hafta boyunca protein içeriği azalırken, laktoz, yağ ve toplam kalori içeriği artan "geçiş sütü" izler.


ANNELER; BEBEĞİNİZE KENDİ SÜTÜNÜZÜ VEREREK BEBEĞİNİZİN SAĞLIĞI ÜZERİNE EN İYİ YATIRIMI YAPMIŞ OLACAKSINIZ.


Bebeğinizin acıktığını nasıl anlarsınız?


Bebeğiniz acıktığında ağzını açar, aranarak emme hareketi yapar, bazen de ağlayarak acıktığını ifade etmeye çalışır.Bazı bebekler uykulu olurlar ve uyanmakta zorluk çekerler.Bebek emmek istemiyorsa ve son beslenmeden 3-4 saat geçtiyse mutlaka uyandırılıp emzirmelidir.


Emzirmenin anne sağlığı için önemi:


Emziren annelerde ise meme kanseri, yumurtalık kanseri, romatizmal hastalıklar,osteoporoz ve kansızlık gibi rahatsızlıklar daha az görülmektir. Anne-bebek bağının kurulması, güven duygusu gelişmesi ve annenin stresle baş etmesinde emzirmenin önemi büyüktür. Ayrıca annenin sindirim sistemini çalıştırarak, besin emilimini artırır, böylece emziren anneler doğum sonrası hızlı toparlanıp, daha kolay kilo verirler.

ANNELER; BEBEĞİNİZİ NE KADAR SIK EMZİRİRSENİZ O KADAR ÇOK SÜTÜNÜZ ARTACAKTIR.


Emzirmede yapılan hatalar:


Emzirmeden önce meme başının karbonatlı su, sabunlu su veya çeşitli kremler ile temizlenmesi meme başı çatlağına ve bebeğin memeyi tutmasında çeşitli güçlüklere neden olabilir. En iyi meme bakımı anne sütü ile olur. Özel silikon başlıklar bebeğin memeyi doğru kavramasını engeller. Ortamda aşırı kalabalık ve gürültü, aile içi gerginlikler, aşırı sıcak, sıkı giysiler ve örtüler bebeğin emmesini olumsuz etkileyebilir. Eldiven giydirilmesi bebeğin parmaklarını emmesini engelleyerek huzursuzluğuna neden olabilir. Bebeğin doymadığı kaygısı ile biberon kullanılarak ek besin verilmesi, emziğin şekerli sıvılara ve bala batırılması, bebeğe şekerli bitki çayları verilmesi memeye isteksizlik yaratabilir.


Emziren Annelerin Dikkat Etmesi Gerekenler:


Yorgunluk, stres, ruhsal sıkıntılar ve en önemlisi emzirmeye isteksizlik, anne sütü miktarını azaltabilir. Meme büyüklüğü süt yapımında önemli değildir. Yine meme başlarının düz veya içe çökük olması bebek doğru teknikle emzirilirse sorun olmaz. Annenin yeterli sıvı alması ve dengeli beslenmesi yeterlidir. Aşırı kalorili, şekerli yiyecek ve içeceklerin süt yapımına katkısı yoktur. Sıvı alımının aşırısı da sakıncalı olabilir. Sebze ve meyveler, yeşil salatalar bolca tüketilmelidir. Anne yeterli süt ve süt ürünleri ile protein ve demir içeren gıdaları dengeli bir şekilde almalıdır. Gebelikte olduğu gibi, kalsiyum ve demir desteği sürdürülmelidir. Bebeğinize verilecek en güzel hediye anne sütüdür.”




Son Güncelleme: 30.09.2014 16:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165