Bina olmazsa, çözüm de yok!

Mustafa Demirer, Çorum'da fizik tedavide yaşanan sorunun ana kaynağının bina yetersizliği olduğuna dikkat çekti

27 Mart 2018 Salı 12:55
Bina olmazsa, çözüm de yok!

MUSTAFA DEMİRER

Çorum Valiliği Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi Ünitesi’nde yatak sırası problemine çözüm bulunması amacıyla yeni bir uygulama başlatıldığını duyurdu.

Valiliğin açıklamasına göre, bazı ağır hastalıklarda hastaneye gelemeyecek durumda olan hastalara evlerinde fizik tedavi hizmeti sunuluyor. Ücretsiz uygulamada hasta bir kere FTR uzmanına muayene oluyor, iletişim bilgilerini veriyor, uygun görülenler fizyoterapistten evinde tedavi alıyor. Bu kapsamda hastanın yatak sırası beklemeden tedavisine başlanması hem de bir an önce sağlığına kavuşması, böylece hastanedeki yoğunluğun azalması hedefleniyor.

Bu sütunlarda FTR’nin özellikli bir branş olması, tedavinin uzun sürmesi, yoğunluk ve yatak sayısının yetersizliği nedeniyle hastalara aylar sonrasına randevu verildiğini sıkça dile getirdik.

Problem gündeme gelince AK Parti İl Başkanı Mehmet Karadağ, hastane yanındaki KYK Öğrenci Yurdu’nun devralınmasıyla FTR’nin yatak kapasitesinin artırılarak kalıcı bir çözüm getirileceği sözünü verdi.

Devir işlemleri hangi aşamada bilemiyoruz ama, bazı hastalara evde fizik tedavi uygulamasının geçici bir çözüm olduğu görüşü ağırlık kazanıyor.

Öğrendiğime göre, Sağlık Müdürlüğü’nün iyi niyetle, hastaya yardımcı olmak için inisiyatif alarak hayata geçirdiği evde fizik tedavi hizmetine, hastanede görev yapan FTR Uzmanlarının sorumluluk alarak onay vermesi için SUT adı verilen SGK’nın Sağlıkta Uygulama Tebliği’ne dahil edilmesi gerekiyor.

Belirtilen hastalık grubundaki hastaların egzersiz dışında başka tedavi yöntemlerine de ihtiyaç duyabileceğinden her hasta için bu uygulama geçerli olmayacak. Bu arada tedavi sırasında da anlık kontrollerin yapılması gerektiği, bazı durumlarda ise cihaz ihtiyacının doğabileceği ifade ediliyor.

İlçelerden başvuran yataklı hastalara nasıl bir çözüm getirileceği ise soru işareti olarak karşımıza çıkıyor.

Evde fizik tedavinin yılda iki kez yenilenen SUT’a girmesi talep edildiği halde henüz resmi bir cevap alınamadığı belirtiliyor.

Yeni uygulamanın Sağlıkta Uygulama Tebliği’nde yer alması halinde resmi karşılığının olacağı, ucu açıklığın ortadan kalkacağı dile getiriliyor. Bu şekilde uygun hastalarda hem hastanenin yükünün azaltılması hem de transfer ve yatak işgalinin önlenmesi sağlanacak.

Uzmanların görüşleri özetle böyle.

Tabi yukarıda sıraladıklarımız mevzuatla ilgili olduğundan devletin temsilcilerinin çözüm için bir çalışma yaptıkları muhakkak.

Sonuçta bu uygulama şehrin hasta potansiyeli göz önüne alındığında bir grup hasta için çözüm üretmekle birlikte, köy ve ilçe hastalarıyla diğer hasta grupları için nihai çözümün yatak kapasitesini artıran bir formülün hayata geçirilmesi olduğu görülüyor.

Velhasıl, yeni hastanenin Fizik Tedavi Rehabilitasyon Ünitesi’nde  esas problem  olan bina sorunu çözülmedikçe, sıkıntı devam edecek.

Son Güncelleme: 27.03.2018 14:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.