Cerrahi Nevigasyon ameliyatı

Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastenesi’nde Navigasyon sistemi eşliğinde Endoskopik Sinüs Cerrahisi uygulandı....

05 Ekim 2015 Pazartesi 18:32
 Cerrahi Nevigasyon ameliyatı
 
Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastenesi’nde Navigasyon sistemi eşliğinde Endoskopik Sinüs Cerrahisi uygulandı.


Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi  Eğitim Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz servisinde yatmakta olan 39 yaşındaki E.A. isimli hastaya Yrd.Doç.Dr. Adnan EKİCİ tarafından Cerrahi Navigasyon sistemi kullanılarak endoskopik sinüs ameliyatı gerçekleştirildi. Hasta daha önce başka merkezlerde birkaç defa ameliyat olmuş ancak tedavide sonuç alınamamıştı. Ameliyat edilen hastada herhangi bir komplikasyon gözlenmedi.


Hastaneden yapılan açıklamada, şu bilgiler verildi: “Cerrahi Navigasyon sistemi son yıllarda gelişen ve önemi giderek artan ve sınırlı sayıda merkezde yapılan bir yöntemdir. Bölgemizde sadece Anakarada bulunan bu sistem Çorumda kullanılarak Hitit Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesinde ilk defa bu tür ameliyatın yapılmış olması ilimiz açısından önemli bir gelişmedir.

Günümüzde başlıca kronik sinüzit, nazal polip, sinüslerin mantar enfeksiyonları ve tümörleri gibi paranazal sinüs hastalıklarının tedavisinde Endoskopik Sinüs Cerrahisi (ESC) sık olarak yapılmaktadır.

Yapılan bu girişimlerde sinüslere yakın komşulukları nedeniyle göz siniri yaralanması, körlük, göz içine kanama, beyin dokusunun zedelenmesi, menenjit, önemli damar yaralanmaları hatta ölüm bile görülebilmektedir. Bu yüzden emniyetli bir ameliyat yapmak için cerrahi saha ve çevresindeki önemli anatomik yapılar iyi bilinmeli ve zarar verilmemelidir.

Hastanemizde kullanmış olduğumuz teknoloji ile ameliyat sırasında sinüslerin 3 boyutlu görüntüleri izlenerek bir nevi yol haritası gibi çevresindeki kritik yapı ve organların yerleri kolayca tespit edilmekte ve mevcut hastalık bu yapılara zarar vermeden tam olarak temizlenebilmektedir.

Cerrahi Navigasyonun başlıca avantajları

• İki boyutlu endoskopik görüntüde üç boyutlu yol haritası sağlaması,
• Ulaşılması güç anatomik bölgelere güvenli yaklaşım sağlaması,
• Daha az travma ile hassas cerrahi yapılabilmesi,
• Ameliyat süresinin kısalması,
• Komplikasyon ihtimalinin ileri derecede azalması
• Ameliyat başarı oranının artması
• Hastalığın tekrarlaması ihtimalinin azalması

 

Son Güncelleme: 05.10.2015 18:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.