Çocukların dişleri güvende

Halk Sağlığı Müdürlüğü, dünyada koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında yer alan ağız ve...

01 Temmuz 2015 Çarşamba 15:21
Çocukların dişleri güvende


Halk Sağlığı Müdürlüğü, dünyada koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında yer alan ağız ve diş sağlığına yönelik bilgilendirme yaptı.


Yapılan açıklamaya göre, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından başlatılan ve 2014-2015 eğitim yılında ilk kez uygulanan ‘Florürlü Vernik’ uygulamaları kapsamında; tüm yurtta 60 ayını doldurmuş ana-sınıfı öğrencilerine florürlü vernik uygulandı.


Çorum Halk Sağlığı Müdürlüğü il genelinde toplam 13 diş hekimi ve 38 personel ile 60 ayını doldurmuş 4117 sayıda öğrenciye ulaştı ve 3068  sayıda anasınıfı öğrencisine gezici diş aracı ve sınıflarında florür vernik uygulandı. İlkokul öğrencilerine ve anasınıfı öğrencilerine “Diş taraması ile Farkındalık Eğitimleri” yapılarak il genelinde toplam 6652 öğrenciye diş fırçası-diş macunu dağıtıldı.


Çocuklarımızın dişlerinin güvende olduğu belirtilen açıklamada, florürün diş çürümesini ciddi şekilde engellediği hatırlatılarak şu bilgilere yer verildi:


“Pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de yüksek oranda görülen “ağız diş hastalıkları” oluşmadan önlenebilen hastalıklar grubuna girmektedir ve genel sağlığın bir parçası olan ağız diş sağlığı yaşamsal fonksiyonların korunması ve yaşam kalitesinin devamı açısından büyük önem taşımaktadır. Çocuklarda görülen ağız diş hastalıkları, özellikle diş çürükleri okul başarısını ve çocuğun kendine güvenini olumsuz yönde etkilemektedir.


Flor yeryüzünde yaygın olarak bulunan bir mineraldir. Bazı su kaynakları ve gıdalarda da flor bulunmaktadır. Flor iyonu vücutta en çok kemik ve diş gibi sert dokularda birikmektedir. Flor uzun yıllardır koruyucu diş hekimliği alanında kullanılmakta olup sistemik yollarla alınan florürlerin etkisi çok az iken, asıl etkisi yerel uygulamalarla oluşmaktadır. Flor, dişte kaliteli bir mine oluşumuna katkıda bulunmakta, bu tabakanın çözünürlüğünü azaltmakta ve zararlı asitleri durdurmaktadır


FLORÜR diş çürümesine karşı nasıl korur?


Florür dişleri iki şekilde korur:


1- Diş çürümesi ağız içindeki belli bir bakteriden kaynaklanır. Şekerli bir gıda yediğinizde bu bakteri dişin yüzeyindeki faydalı mineralleri yok eden bir asit üretir. Florür, bu zararlı asit üretimini engeller.


2- Eğer diş mineleri zaten asit tarafından zarar görmüşse, florür zarar gören alanlarda birikerek mineyi yeniden yapılandırır. Böylece çürüklerin oluşmasını engeller, bu tabakanın çözünürlüğünü azaltır ve zararlı asitleri durdurur.


Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından başlatılan ve 2014-2015 eğitim yılında ilk kez uygulanan “Florürlü Vernik” uygulamaları kapsamında; tüm yurtta 60 ayını doldurmuş ana-sınıfı öğrencilerine florürlü vernik uygulandı.


Bu uygulama çerçevesinde; Çorum Halk Sağlığı Müdürlüğü il genelinde toplam 13 diş hekimi ve 38 personel ile 60 ayını doldurmuş 4117 sayıda öğrenciye ulaştı ve 3068  sayıda anasınıfı öğrencisine gezici diş aracı ve sınıflarında florür vernik uygulandı. İlkokul öğrencilerine ve anasınıfı öğrencilerine “Diş taraması ile Farkındalık Eğitimleri” yapılarak il genelinde toplam 6652 öğrenciye diş fırçası-diş macunu dağıtıldı.


Florür vernik uygulamasında amaç


Öğretmen ve velinin dikkatini çekebilmek,

Diş yapısını kuvvetlendirmek,

Çürüğe karşı direnç kazanılmasını sağlamak,

Çocuğa fırçalama alışkanlığını kazandırmak,

Diş minesini güçlendirmek,

Yeni çıkan özellikle birinci azı dişlerini kuvvetlendirmek,

Mevcut çürüklerin çürüme hızlarını azaltabilmektir.

Son Güncelleme: 01.07.2015 15:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.