Çorum, KKKA riski yüksek iller arasında

Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından ‘Son Bilgiler Işığında Kırım Kongo Kanamalı...

06 Haziran 2015 Cumartesi 12:03
 Çorum, KKKA riski yüksek iller arasında


Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından ‘Son Bilgiler Işığında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ve Çorum İli Değerlendirmesi’ konulu sempozyum Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda düzenlendi.


Etkinliğe Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Tıp Fakülte Dekanı Prof. Dr. Mete Dolapçı, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Ömer Sobacı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Barış, il ve ilçe hastanelerinden doktor, hemşire ve diğer sağlık personeli katıldı.


Programın açılış konuşmasını yapan Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji ABD öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Baykam, Çorum’da yaygın olarak görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığının önlenmesinin ve yönetiminin 3 aşamada değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek bunların; halkı bilinçlendirerek bulaşı önleme ve hastalık hakkında farkındalık yaratmak, kenelerle mücadele ederek infekte kene sayısını azaltmak ve hastaların uygun tanı ve tedavisini sağlamak olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Baykam, Kırım Kongo Kanamalı Ateşinin klinik seyrini çeşitli bilimsel makaleler eşliğinde ve tecrübeleri eşliğinde anlatarak özellikle Çorum gibi endemik bölgelerde başvuran hastalarda tanıyı atlamamak için iyi anamnez alma ve uygun tetkikleri yapma konusunda bilgiler verdi.


Tıp Fakülte Dekanı Prof. Dr. Mete Dolapçı, Çorum'un Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin en çok görüldüğü illerden birisi olduğunu belirterek, “Biz bu konuda ne yapabiliriz, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Halk Sağlığı bu konuda ne yapabilir, bunu konuşmak için toplandık” dedi.


Prof. Dr. Dolapçı, Çorum ilinde son 4 yılda 274 kesin tanılı KKKA olgusunun Çorum Eğitim Araştırma Hastanesinde yatırılarak izlendiğini ve mortalite oranlarının da Türkiye ortalamaları ile benzer olduğunu da sözlerine ekledi.


İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Barış, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ile ilgili Çorum Halk Sağlığı Müdürlüğünün çok sayıda eğitim çalışmaları yaptığını belirterek, artık daha farklı çalışmaların programlanması gerektiğini vurguladı.


Kafkas Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zati Vatansever konuşmasında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi bulaşında vektör olan kenelerin özelliklerinden bahsederek kenelerin yaşam döngülerini, insanları tutma sürecini video gösterileri ile anlattı. Kırım Kongo ile mücadelede en önemli noktanın halkı bilinçlendirerek üzerlerinde kene gördükleri en kısa zamanda uzaklaştırmaları ve günün sonunda vücutlarında kene kontrolü yapmaları gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Vatansever, hayvanlarda sistematik ilaçlamanın da kene yoğunluğunu azaltacağını belirtti.


Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji ABD Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Taylan Özkan, kene ile bulaşabilecek diğer etkenleri ve hastalıkları hakkında bilgiler vererek ayırıcı tanıda dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.


Çorum Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Şube Müdürü Dr. Hüseyin Moray, Çorum ilinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ile ilgili gerek halkın gerekse sağlık çalışanlarının farkındalığını arttırmak için yaptıkları eğitim çalışmaları hakkında bilgiler verdi.


İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Vet. Hek. Bülent Şahin de Çorum’da yapılan hayvan ilaçlama çalışmalarından bahsederek katılımcılara detaylı bilgiler verdi.




Son Güncelleme: 06.06.2015 12:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165