Çorum tedbirini aldı

Çorum'da halk arasında avcı hastalığı ya da tavşan ateşi olarak bilinen Tularerni; Franeiella tularensis vakalarına karşı tedbir alındı

31 Ocak 2018 Çarşamba 12:01
Çorum tedbirini aldı

İl Umum Hıfzısıhha Kurulu Sağlık Müdürü Dr. Ömer Sobacı başkanlığında ilgili kurumların temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilerek bir dizi kararlar alındı.

Hıfzıssıhha Meclisi’nde, Çorum’da bakterilerin neden olduğu ve halk arasında tavşan ateşi ve avcı hastalığı olarak bilinen Tularerni; Franeiella tularensis adı verilen zoonotik hastalık vakalarınıa karşı tedbir alındığı bildirildi. 

Son yıllarda ülkenin değişik bölgelerinde rastlanan hastalığın tavşan, sincap, kunduz ve fare gibi kemirici hayvanlardan, bunların kirlettiği su ve gıdalarla veya bunlarla temas eden kene, sinek ve sivrisineklerle insana bulaştığı ifade edildi.

Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı araştırmalar neticesinde, söz konusu enfeksiyon kaynağının genellikle kontamine olan su ve gıdalar olduğu, kemirgen hayvanların dışkılarıyla kirlenen sular ile bakımsız su depoları, sürekli klorlanmayan kaynaklar ile çeşmeler hastalık riskini doğurabiliyor.  

Bu kapsamda köy muhtarlıklarınca su depolarının klorlanmak suretiyle sürekli dezenfekte edilmesi veya yılda en az iki kez temizletilmesi, köy şebekesi dışında zorunlu hallerde kullanılan diğer suların mutlaka kaynatılıp soğutulduktan sonra tüketilmesi, sebze ve meyvelerin iyice yıkandıktan sonra tüketilmesi, av hayvanlarına ve hayvan ölülerine çıplak elle temas edilmemesi, gıda ve su depolarına kemirici haşerelerin girişlerini engelleyecek tedbirler alınması hususunda vatandaşların bilgilendirilmesi için sağlık müdürlüğü ekiplerinin köy ziyaretlerinde eğitim çalışması yapması öngörüldü.

Ayrıca sağlık müdürlüğü tarafından Tularerni hastalığı görülen yerleşim yerlerinde araştırma ve tarama yapılması, gerekli görülen hallerde kan serumu, boğaz kültürü, lezyon sürüntüsü, lenf-modül aspiresi ve spesifik su numunelerinin alınarak laboratuvara gönderilmesi ve

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün risk görülen işletmelerde tedbir alması kararlaştırıldı.

Son Güncelleme: 31.01.2018 16:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.