Çorum’da bir ilk; Karından aldığı yağ ile kulak yaptı

Sağlık Bakanlığı Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve...

19 Kasım 2014 Çarşamba 17:09
 Çorum’da bir ilk;  Karından aldığı yağ ile kulak yaptı


Sağlık Bakanlığı Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği Op. Doktor Hasan Ateş, katıldığı kurultayda isminden sıkça söz ettirerek, Çorum’a birincilik ödülü ile döndü.


Op. Dr. Hasan Ateş, 29 Ekim-1 Kasım 2014 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği (TRPECD) tarafından düzenlenen 36. Ulusal Kurultay’da TPRECD Uzman Araştırma Yarışması Deneysel Dal’da birincilik ödülüne layık görüldü.


Kurultayda,  “Adipöz Kökenli Erişkin Kök Hücre Ekilmiş Kollajen-Elastin Matriks Yardımı ile Kondroid Doku Elde Edilmesi” araştırması yani Karından Yağ Alma (Liposuction) ile elde ettiği kök hücrelerden kulak dokusu oluşturulması ile Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği (TPRECD) yönetimi tarafından TPRECD Uzman Araştırma Yarışması Deneysel Dal Birincilik Ödülü alan Dr. Hasan Ateş, dün düzenlenen basın toplantısıyla konuyla ilgili olarak bilgiler verdi.


Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik Cerrahi Polikliniği’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Op. Dr. Hasan Ateş, yaptığı araştırma ve uygulama ile birincilik ödülüne layık görüldüğünü ifade ederek, “Liposuction (Karından Yağ Alma) sayesinde karından alınan yağ ile kulak dokusu yaptık. Plastik cerrahide estetik amaçlı yağ alma (liposuction) yıllardır uygulanan bir tedavi yöntemidir.  Alınan bu yağlar (bazen yine estetik amaçla kullanılsa da) çoğunlukla atılırdı. Bu araştırmamada vücutta gereksiz olarak görülen bu fazla yağların aslında fazla olmadığını gerçek anlamda kullanıldığı takdirde vücuttaki diğer yetmezliklere çare olabileceğini ispatlamış olduk. Eskiden kıkırdak yetmezliklerin tedavisinde kaburgalardan alınan elastik olmayan kıkırdaklarla tedaviler uyguluyorduk. Bu yeni yöntemle derideki elastik dokularında yardımıyla karından alınan yağ dokusu özel işlemlerden geçirildikten sonra laboratuvar ortamında kulak dokusuna çevirmiş olduk. Elde ettiğimiz bu dokuyla kulakta başarıyla onarım yaptık. Bu yöntemin bir farkı da erişkin sağlıklı hayvanlarda yaptığımız bu çalışmanın başarıyla insanda da uygulanabilecek olmasıdır. Bununla ilgili çalışmalarda hızla devam etmektedir” dedi.


Dr. Hasan Ateş, şöyle devam etti: “Bu yöntem sayesinde elde edilecek kıkırdak doku diz gibi bütün eklem hastalıklarına da çare bulunabilir. Bu yöntemle elde edilen kıkırdak dokuyla oluşturulacak yeni eklemler, özellikle diz protezi ameliyatlarına alternatif olabilir.


Hücre kültürü uzun zamandır kullanılan bir yöntemdir. Ancak en büyük dezavantajı mutlaka vücutta aynı hücreden örnek alınıp çoğaltılması esasına dayalı olmasıdır. Kıkırdak, sinir ve kemik gibi dokularda bu sıkıntı yaratmaktadır.


Daha anne rahmindeyken bütün vücudumuz bu hücrelerden oluşurken, biz büyüdükçe bu hücrelerin birçoğu da yetişkin hale gelmektedir. Ancak erişkin insanlarda dahi vücutta her yerde bulunan, gerektiği durumlarda çoğalarak olaylara müdahale eden yedek hücreler olarak ta bulunmaktadırlar. Son yıllarda bu kadar popüler olmasının nedeni de üreme ve diğer hücrelere değişme potansiyellerinin normal hücrelere göre çok yüksek olmasıdır. Bu nedenle de bilimsel tedavilerin bir sonraki basamağında yerlerini korumaktadırlar.


Kök hücreler tek başlarına dokuyu elde etmek için yetersiz kalmaktadır. Bu hücreleri dokuyu inşa etmek için kullanan yeni bilim dalına ‘Doku Mühendisliği’ diyoruz. Son yapılan çalışmalarda kalp, akciğer gibi organlar üç boyutlu olarak üretilmiş, ancak hücrelerin uyumlu çalışması için araştırmalar halen devam etmektedir.


Bir sonraki araştırmam için TÜBİTAK ile ortak bir proje hazırlıyorum. Bu araştırma ile kemik dokulardaki yetmezliklere çare bulmaya çalışacağım.


“HASTANEDE UYGULADIĞIMIZ TEDAVİLER”


Plastik cerrah deyince akla öncelikle estetik operasyonlar (Burun estetiği, meme büyültme, küçültme vb…) geliyor. Oysaki bu işimizin sadece bir kısmını oluşturmaktadır.   Diğer kısmı ise, “Rekonstrüksiyon” dur. Kas-iskelet sistemini de içeren, dokuların yeniden şekillendirilmesi ve eksikliklerin tamirini ifade eder. Bunun içinde; Dudak ve damak yarıkları, yara, yanık, el ve parmak kopma ve yaralanmaları, yüz kemiği kırıkları, yüz ve kol nakilleri, cilt kanserlerinin cerrahi tedavileri, cinsiyet değişimi ameliyatları gibi çok geniş bir yelpazede hizmet vermekteyiz. İnsanlar ancak bu hastalıklara yakalandıklarında bizim işimizi bütün incelikleri ile görmekte ve şaşırmaktadırlar. Artık Çorum’dan başka illere hasta sevki yok denecek kadar azdır. Hastanemizde de her türlü plastik cerrahi operasyonu başarıyla gerçekleştirilmektedir”


HASAN ATEŞ KİMDİR?


Hasan Ateş 1981 Konya Kulu doğumlu, evli ve bir çocuk babası. Hasan Ateş, 2007 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Arabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak görev yaptı. Burada başarı ile uzmanlığını alan Hasan Ateş, 2014 Eylül ayında Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde göreve başladı.


Ateş’in çok sayıda makale ve ulusal olarak yayınlanmış bildirileri mevcuttur. 




Son Güncelleme: 19.11.2014 18:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
zahide 2015-08-24 13:28:28

Merabalar hocam benim gozalti torbalarim var ve bundan çok rahatsız oluyorum bütün bitkisel kurleri denedim ama sonuç aynı son çare ameliyat herhalde.

Avatar
Aslı 2017-02-16 20:35:02

Hocam devlet hastanesinde liposakşın yapılabiliyormu ? benim basenlerim çok geniş bundan çok rahatsızlık duyuyorum bu konuda yardımcı olanilirmisiniz ?