FTR hastanemiz niye olmasın?

Hazır Çorum'da sağlık alanında olumlu gelişmeler yaşanırken, fizik tedavide de Çorum güzel bir yatırımı hakediyor

07 Ocak 2018 Pazar 23:48
FTR hastanemiz niye olmasın?

MUSTAFA DEMİRER/HABER-YORUM

Çorum, son yıllarda sağlık alanında olumlu gelişmeler yaşıyor.

AK Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan ve İl Başkanı Av. Mehmet Karadağ’ın bir süre önce Ankara’da Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Demircan ile yaptıkları görüşmelerde, yeni hastaneye kanser tedavi merkezi kurulması için alt yapının hazırlanacağı sözü alındı.

BAKAN ONAY VERDİ, KYK YURDU EK BİNA OLUYOR

Dün akşam da Tokat’a giderken Çorum’da mola veren Sağlık Bakanı Demircan, Vali Necmeddin Kılıç, Milletvekili Ceylan ve İl Başkanı Karadağ’ın misafiri oldu. Görüşmede başta kanser olmak üzere bazı hastalıkların teşhisini sağlayan maliyeti yüksek önemli cihazların Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kazandırılacağı, yani memlekete Kanser Tedavi Merkezi’nin kurulacağının altı tekrardan çizildi. Ayrıca Vali Kılıç’ın bir süre önce duyurduğu hastane yanında KYK’ya ait 3 blok halindeki öğrenci yurdu binasının ek bina olarak kullanılmasına Bakan Demircan’dan destek çıktı.

BİR SAĞLIK SORUNUMUZ VAR!

Yeri gelmişken son yıllarda Çorum’da problem olan bir sağlık sorununa dikkat çekmekte fayda var. Malum, çağın hastalığı haline gelen felç, bel fıtığı, boyun fıtığı, omurilik rahatsızlıkları Fizik Tedavi Rehabalitasyonu’nun da uzmanlık alanına giriyor. Ortopedi-Nöroloji ve Beyin Cerrahi Klinikleri ile Fizik Tedavi Rehabilitasyon Servisi birbirleriyle bağlantılı çalışıyor. Hal böyle olunca FTR Servisi’nde yatak sorunu yaşanıyor.

YATAK KAPASİTESİ YETMİYOR

Üç ayrı hasta da aynı sorundan dertlenince, bu konuya dikkat çekme zorunluluğu doğdu.

Öğrendiğime göre, mevcut hastanede FTR Servisi 56 yatak kapasitesine sahip. Eski hastaneye göre kapasite hatırı sayılır miktarda artmış. Hekim açığı yok. Tedavi için gerekli cihazlar hemen hemen mevcut. Sadece Çorum merkezde değil Sungurlu, Osmancık ve İskilip’te de FTR Uzmanı görev yapıyor. Lâkin bahse konu ilçelerde sadece uzman hekim olması tabi ki yetmiyor. Fizyoterapist gibi yardımcı elemanlar ve cihazların da bulunması lazım.

YATIŞ SÜRESİ FAZLA

FTR hastalarında ortalama yatış süresi genellikle uzun. Yataklı tedavi süresi en az 15-30 gün arasında yapılıyor. Felçli hastalarda bu süre 30-60 güne kadar yükseliyor. Bu nedenlerle hastalara 2, 3, hatta  4 ay sonrasına randevu verilebiliyor.

ÇEVREDEN DE HASTA GELİYOR

Üstüne üslük Çorum FTR Servisi’ne Çorum ve ilçelerinin yanı sıra Çankırı, Yozgat ve Kastamonu’nun ilçelerinden hasta geliyor. Çorum dışında branş (dal) hastanesi olarak hizmet veren komşu iller Ankara, Kastamonu ve Samsun’dan da doluluk nedeniyle sıra almak çok daha zor. Hal böyle olunca yataklı tedavi gerektiren durumlarda hastalara aylar sonrasına ancak sıra geliyor.

GÖNÜL İSTER Kİ…

Neticede; özellikli bir branş olan FTR’de temel sıkıntı yatak kapasitesinin yetersiz kalması. Gönül arzu eder ki, memlekete müstakil bir FTR Hastanesi kazandırılsın.  Çünkü genel hastanelere göre FTR’nin  yatırım maliyeti ve yapılabilirliliği daha kolay. Hem de FTR hastanelerinin bulunduğu iller bölgesel çekim merkezi haline geliyor.

ALTERNATİF ÖNERİLER

Şayet müstakil bir FTR branş hastanesi yapılamıyorsa da, eski hastane binası veya ek bina olarak değerlendirilmesi planlanan KYK öğrenci yurdu blokları ile yatak kapasitesi artırılabilir. Bu arada KYK yurtlarının bina yerleşimi açısından en uygun FTR Servisi’ne dönüştürülebileceği belirtiliyor.

Son Güncelleme: 09.01.2018 00:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.