Göz Kliniği güçlendirildi

Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 4 adet göz muayene üniti, 2 adet...

27 Ağustos 2014 Çarşamba 15:46
 Göz Kliniği güçlendirildi


Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 4 adet göz muayene üniti, 2 adet otorefrakto tonometre, göz anjiosu, göz ultrasonu, OCT ve korneal topoğrafi cihazları alındı.


Konuyla ilgili bir açıklama yapan Kamu Hastaneler Birliği Çorum İli Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanı ve T.C. Sağlık Bakanlığı Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hastane Yöneticisi Vekili Uzm. Dr. Fahri Şahin, hastanenin göz kliniği için 1 milyon TL'nin üzerinde cihaz alındığını, göz alanında ileri tetkik ve tedavilerin yapılabildiğini, bölgeye ve Çorum’a hizmet edecek üst düzey bir klinik haline geldiğini ifade ederek, göz alanındaki yeniliklerin bununla sınırlı kalmayıp yeni alınacak olan cihazlarla da sağlık hizmetlerinde bir üst basamağa atlayacağını söyledi.


Yeni alınan cihazlar hakkında bilgi veren Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Durmuş ise, Eğitim Araştırma Hastanesi’nin Hitit Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı arasındaki protokol gereği ortak kullanıldığını, hem cihaz hem de personel ihtiyaçları iki kanaldan karşılanabildiğini ve bunun da büyük bir avantaj sağladığını dile getirdi.


Durmuş, “Hastanemiz Göz Polikliniği 4 muayene odası ile hizmet vermekte olup her odaya göz  muayene üniti alınmıştır. Ünit üzerinde chart projektör, foropter ve biyomikroskop monte edilmiştir. Hasta koltuğa oturtulduktan sonra görme muayenesi, biyomikroskop muayenesi, gözlük denemeleri aynı ünit üzerinde bitirilmektedir. Gözlük muayenesi foropter maharetiyle yapılmakta hasta bakarken çeşitli camlar bir düğmeyle, otomatik olarak değiştirilmektedir. Deneme çerçevesi takıp, çeşitli camları koyup kaldırmak zahmeti ortadan kalkmış, Muayene, hem hasta hem doktor için daha konforlu hale gelmiştir.Ön ölçümlerin yapıldığı odaya 2 adet otorefrakto tonometre cihazı alınmıştır. Bir cihaz 4 ölçümü birden yapabilmektedir: Göz bozukluğu ve numarası, göz içi basıncı, kornea kırıcılık derecesi ve kornea kalınlığı ölçülebilmektedir. Ön ölçüm odasında sabahları olan yığılma bir derece rahatlatılmıştır. Bu cihaza oturamayacak kadar küçük olan çocuk ve bebeklerin muayenesi için de çocuk otorefi alınmıştır. Eskiden bir çocuk otorefimiz vardı, ama randımanlı değildi. Hem ölçümleri pek güven vermiyordu, hem de cihazı 30cm'den daha yakına getirmek gerekmekteydi. Bu mesafeye yaklaşınca çocuklar korkuyor, ağlıyor ve muayene yaptırmıyorlardı. Yeni cihazımız 1m uzaklıktan, annesinin kucağında ölçüm yapmayı sağlamaktadır. Çocuğun cihaza doğru 5-10 saniye bakması yeterli olmaktadır. Poliklinikteki cihazlarımız her gün polikliniğe müracaat eden 300- 400 arasında hastaya hitap etmektedir. Bir de ileri teşhis ve tedavi gerektiren hastalar için yeni cihazlar alınmıştır. Mesela katarakt ameliyatı olacak hastaların, göz içine konulacak merceğin ölçümü, lazer ışınıyla çalışan ve daha doğru ölçümler veren tek bir cihazla yapılmaktadır. Bu cihaz kornea kalınlığı, ön kamara derinliği, kornea kırıcılığı gibi ayrıntılı ölçümler yapmaktadır. Önceki cihazlar bu ölçümleri yapamıyordu, mercek ölçümlerinde bazen hatalar olabiliyordu. Ancak yeni cihazın da yetersiz kaldığı durumlar olabilmektedir. Yoğun katarakt varsa, lazer ışını geçemiyorsa ölçüm alınamayabilir. Bu durumda, yine aynı cihaz üzerindeki ultrason probuyla ölçüm alınabilmektedir.


İleri tedkik için diğer cihazlar 5'inci kattaki muayene odamıza kurulmuş, buraya göz anjiosu, göz ultrasonu, OCT ve korneal topoğrafi cihazları alınmıştır. Eskiden alınmış argon lazer cihazı da bu odada bulunmaktadır. Göz anjiosu şeker hastalığı ve retina damar tıkanıklığı olan hastalar başta olmak üzere pek çok hastada işimize yaramakta, uygulanacak tedavi planı hakkında yol göstermektedir. OCT cihazı gözün arka bölümdeki tabakalarının tomografisini çekmektedir. Özellikle retina hastalıklarının teşhis ve tedavisinde çığır açmış, yeni bir cihazdır. Göz ultrasonu, biyometri ve ultrason biyomikroskopi özelliği de olan kombine bir cihazdır. İris arkası gibi normalde görülemeyen; veya göz içi kanama, yoğun katarak varlığı gibi ışıkla çalışan cihazların gösteremediği alanları görüntülemekte kullanılmaktadır. Zor hastalarda işimize yarayan, maharetli bir cihazdır. Korneal topografi cihazı, kornea şekil bozukluğu diyebileceğimiz keratokonus başta olmak üzere çeşitli kornea hastalıklarında teşhis için kullanılan bir cihazdır. Hem Scheimflug kamera, hem de placido diskleri kullanan, korneanın hem ön yüz hem de arka yüz ölçümlerini yapan, korneal sapmaları ve haritaları gösteren gelişmiş bir cihazdır. Gözlükten kurtulmak için lazer yaptırmayı düşünen hastalarımızın kornealarının uygun olup olmadığını ölçebilmek mümkündür. Bu cihazlar esasen refraktif cerrahi merkezlerinde bulunan, vazgeçilmez cihazlardır.” şeklinde konuştu.




Son Güncelleme: 27.08.2014 15:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.