İki meyvede karaleke riski

Elma ve armut üreticilerine Karaleke hastalığı riskine karşı tedbir almaları istendi

05 Nisan 2018 Perşembe 10:55
İki meyvede karaleke riski

Çorum’da elma ve armut üreticilerine uyarıda bulunuldu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Sağlığı Şubesi, bölgemizde iklim ve mevsim koşulları nedeniyle elma ve armut bahçelerinde Karaleke hastalığı riskinin arttığını belirterek, şu uyarılarda bulundu “Yağışlar, yüksek nem ve uygun sıcaklıklar hastalığın gelişimini hızlandıran etmenlerdir. Elma ve Armut Bahçesi olan çiftçilerimizin zaman geçirmeden söz konusu hastalığa karşı, Elma ve Armut bahçelerini ilaçlamaları gerekmektedir.

Meteorolojik koşulların (Yağış, uygun sıcaklık ve nem) hastalığın ilerlemesi için uygun olduğu durumlarda, kullanılan ilaçların etki süreleri dikkate alınarak 7-15 gün ara ile tekrarlanmalıdır.

İlk ilaçlamanın bakırlı ilaçlarla yapılması, daha sonraki ilaçlamalarda ise üst üste aynı ilaçlar yerine farklı etkili maddeye sahip ilaçların kullanılması hastalıkla mücadelede başarı oranını artırmaktadır. İlimiz şartlarında fenolojik durum ve iklim şartları ile tahmin ve erken uyarı sisteminden alınan veriler doğrultusunda Nisan ayının ilk günlerinde 1. İlaçlama zamanının geldiği tespit edilmiştir. 

Üreticilerimizin talimata uygun biçim ve dozda kullanacakları Zirai Mücadele ilaçlarını reçete ettirmeleri ve bunun içinde en yakın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerine veya yetkilendirilmiş ziraat mühendislerine başvurarak gerekli bilgileri almaları kendileri ve ülke ekonomisinin yararına olacaktır.”

Son Güncelleme: 05.04.2018 11:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.