Kalbinize özen gösterin

Çorum Halk Sağlığı Müdürlüğü Kalp Sağlığı’nın önemine dikkat çekti.

29 Eylül 2015 Salı 11:24
 Kalbinize özen gösterin

Çorum Halk Sağlığı Müdürlüğü Kalp Sağlığı’nın önemine dikkat çekti.

İşte o açıklama: Dünya genelinde tüm ölüm nedenleri arasında Kalp-damar hastalıkları 1. sırada yer almaktadır. 2012 yılında 56 milyon ölüm meydana gelmiş, bu ölümlerin 38 milyonunun  kalp-damar hastalıkları olmak üzere kronik hastalıklar sebebiyle olduğu belirlenmiştir.


Modern yaşamın getirdiği kolaylıklar nedeniyle hareketsizlik ve daha fazla besin tüketimi birçok sağlık sorununa neden olmaktadır. Günümüz insanı teknolojik yenilikler, yaşam koşullarındaki gelişmeler sayesinde daha önceki kuşaklara göre farklı bir yaşam tarzı sürdürmektedir. Yaşam tarzının yanında beslenme alışkanlıklarında da farklılıklar olmuştur. Bunlar şişmanlık,  kalp-damar hastalıkları, kalp krizi, yüksek tansiyon ve diğer hastalıklardır.


 Son yıllarda birçok ülkede ve ülkemizde kalp krizi ve damar hastalıklarında artış görülmektedir. Kalp damar hastalıkları denince kalp ve damarlardaki bütün bozukluklar anlaşılır. Kalp kaslarına giden kan miktarının tümüyle durması ya da azalmasından kaynaklanan iskemik kalp hastalıkları ise, ölüm nedenlerinin dörtte birini oluşturur. Bu tür kalp hastalıkların kaynağı damar sertliği olarak bilinen aterosklerozdur ve damarların daralmasına ve tıkanmasına yol açar. Ateroskleroz damarların esnekliğinin azalması ve daralmasıdır. Kan damarlarındaki daralma erken yaşlarda başlayabilir ve yavaş yavaş ilerler. Sağlıklı beslenme ve  fiziksel aktiviteleri erken yaşlarda çocuklarımıza alışkanlık olarak vermek kalp damar sağlığı için koruyucu bir önlemdir.


Kalp damar hastalıklarına neden olan risk faktörleri;

. Kandaki kolesterol düzeyinin çok yüksek olması

. Sürekli ve aşırı, yağlı,tuzlu, şekerli gıda tüketimi

. Yüksek tansiyon

. Sigara-Alkol alışkanlığı

. Hareketsizlik ve şişmanlık

. Seker hastalığı (Diyabet)

.Enfeksiyonlar

. Stres

KALP DAMAR SAĞLIĞINDA BESLENME

*Yeterli ve dengeli beslenin.

Besinlerimiz vücudumuz için gerekli olan besin öğelerini içerir. Gereken enerjiyi karbonhidratlardan, protein ve yağlardan alırız. Ayrıca vücudumuzun vitaminler, mineraller ve suya ihtiyacı vardır. Bütün besin maddelerinden günlük her  öğünde yeterli miktarda (ne az, nede çok) bulunmalıdır.


*Yağlar konusunda ölçülü olunmalı, yeterli miktarda doymamış yağlar tercih edilmelidir. Günlük almamız gereken yağ miktarı 1 yemek kaşığıdır. Besinlerdeki yağlar enerjimizin önemli kaynağını oluşturur. Hatta bazı yağlar A, D ve E vitaminlerini sağlar: "Yemeklere lezzet verir. Yiyeceklerimizdeki yağlar, doymamış ve doymuş olarak ikiye ayrılır. Hayvansal yağların çoğu doymuştur ve kolesterol seviyesini arttırırlar. Bitkisel yağların çoğu doymamıştır ve kolesterol içermezler.  Bitkisel yağlardan olan zeytinyağı içerdiği yağ asitleri açısından önemli olup beslenme programımız içinde muhakkak kullanılmalıdır. Tam yağlı süt ürünleri yerine yarım yağlı süt, yağsız yoğurt tüketin. Yağlı etler yerine yağsız kıyma, yağsız et ürünleri ve yağsız köy tavuğu etini tercih edin. Sosis, sucuk, salam gibi yağlı, tuz oranı yüksek, katkılı,  işlenmiş et ürünlerinden olabildiğince uzak durun. Kuruyemişlerde yağ içerdiği için ölçülü tüketin.


 *Günlük protein alımının hayvansal ve bitkisel kaynaklardan dengeli olarak alınmasına özen gösterin. Bitkisel ve hayvansal kaynaklı proteinlerin dengeli bir şekilde tüketilmesinin kolesterolü düşürücü etkisi vardır.


*Besinler yoluyla alınan kolesterole dikkat edin. Kolesterol hayvansal gıdalarda bulunur. Sakatat, yumurta, bazı deniz ürünleri, etler daha çok kolesterol içerir. Bu nedenle beyin, böbrek, karaciğer ve karidesi fazla tüketmeyin. Yumurtayı haftada iki üç kez haşlanmış olarak tüketin.


*Kompleks karbonhidratlar ve posa içeren besinleri tüketin. Sebze ve meyveler posa, vitamin ve minerallerden zengindir. Kuru baklagiller, yulaf, mercimek, tam buğday ekmeği gibi posa ve karbonhidratlardan zengin besinleri yeteri kadar tercih edin.


*Şekerden kaçının. Kahve ve çayı ya sekersiz ya da çok az şekerli tüketmeye çalışın. Tatlılar, pasta, şekerleme ve kolalı içecekleri en az tüketmeye çalışın. Hazır meyve suları yerine taze meyve ve meyve sularını tercih edin.


* Alkol kullanmayın.


* Tuz tüketimine dikkat edin. Günlük kişinin alması gereken tuz, 1 çay kaşığıdır.


 Fiziksel aktivitenize önem verin. Günlük en az 30 dk. ve üstü yürüyüş ile hareketli bir yaşam için ilk adımı siz atın.


Kalp Krizi Nasıl Oluşur?

Kalp krizi, pıhtılaşmış kan birikmesi veya damarların daralması sonucu koroner damarların tıkanarak kalpte söz konusu bölgeye yeterli miktarda kan akışının olmaması sebebi ile birlikte kalp kaslarından bir bölümünün oksijensiz kalarak kalıcı hasara uğraması sonucu meydana gelir.

Kasta meydana gelen bu hasar, kalp atışlarında düzensizlik ve ritim bozuklukları gibi çok ciddi sorunlara sebep olabilir.

Kalp Yetmezliği Nedir?


Kalbin güçsüzleşerek en önemli görevi olan kan pompalama işlevini yapamamasıdır. Kalp krizi sonrası oluşan hasarlar, kan basıncının artması ve virüs enfeksiyonları kalp kasının zayıflamasına neden olurlar. Kalpte tek yönlü dört kapakçık vardır ve bunlar kanın tek yönlü olarak akmasını sağlamakla görevlidirler. Bu kapaklardan bir tanesi açıp kapama görevini aksatırsa, bu sorunlu işlev kalp yetmezliğine sebep olabilir.
Kalp yetmezliğinin sonucu olarak kan dolaşımı yavaşlar. Bu durumda kalp vücudumuz için gerekli olan besini ve oksijeni yeterli miktarda pompalayamaz ve biriken kan kalpteki basıncı arttırır. Bu artan basınç, vücuttaki diğer organları da doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyerek hasara sebep olur.

Örneğin; kalpte biriken kanın bir kısmı akciğerde birikip akciğerde sıvı birikimine sebebiyet vererek solunumu etkiler.  Aynı zamanda zayıflayan kan dolaşımı sonucu dolaşıma dönemeyen kan, vücudun çeşitli yerlerinde şişmelere bağlı başka şikâyetler yapar.


Kalp Hastalıkları Nelerdir? Kalpte, doğuştan gelen veya sonradan kazanılan soruların başında; damar sertliği, kalp odacıklarının arasındaki delikler, kalp kapaklarındaki hastalıklar kalpteki kan akışını sağlayan atardamarlar ve toplardamarlardaki rahatsızlıklar, kalbi besleyen damarlardaki sorunlar, kalpteki gelişim bozuklukları sayılabilir.


Korunma Yolları


Birçok hastalıkta olduğu gibi kalp hastalıklarında da hastalığa yakalanmadan önce korunma yolları araştırılmalıdır. En azından oluşabilecek riskleri azaltmak gerekir. Bunun için düzenli ve ölçülü bir şekilde
egzersiz yapılmalıdır. Egzersiz kalp sağlığını korur ve arttırır, kan basıncını düşürür. Kilo kontrolü sağlar ve stresi azaltır.

Yeterli sebze, meyve ve hafif yağlarla desteklenecek diyet sayesinde kandaki yağ oranının dengesi sağlanır.


Kanın pıhtılaşmasına sebep olan ve kandaki oksijeni düşürerek kalbe büyük zarar veren sigaradan mutlaka uzak durmak gerekir. Şişmanlık, yağlı şekerli yiyecekler ve tuzdan uzak durmak gerekir. Kan basıncının artışına sebep olan bu faktörlerden dolayı kalp zorlanır ve damarlar sertleşir. Stresten uzak durulmalıdır. Stres belki kalp hastalığına sebep olmaz fakat damarlar tıkalıysa kalp krizini tetikleyen bir etken olur.

 

 

Son Güncelleme: 29.09.2015 11:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165