‘Kanser kader değil, önlenebilir’

Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) Genel Merkezi tarafından ‘Kanser Kaderimiz Olmayacak!’...

27 Temmuz 2015 Pazartesi 16:47
 ‘Kanser kader değil, önlenebilir’


Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) Genel Merkezi tarafından ‘Kanser Kaderimiz Olmayacak!’ projesi kapsamında konferans düzenlendi. Konferansta, ‘Kanserle savaş ile hasta hakları’ konuları ele alındı.


Belediye Turgut Özal İş Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansa Lösev Halkla İlişkiler Sorumlusu Şerife Merkit, Çorum Barosu Genç Avukatlar Meclisi Başkanı Av. Gazi Atmaca, LÖSEV Çorum Aile Komite Başkanı Sevim Ozünel, lösemili çocuklar ve aileler katıldı.


Lösev hastalığını anlatan sunumla başlayan programda, Lösev Halkla İlişkiler Sorumlusu Şerife Merkit, ‘Kanserle savaş’ konusu ile ilgili bilgiler verdi.


Kanser hastalığının, bazı etkilerle değişime uğramış hücrelerin vücudun çeşitli noktalarında kontrolsüz olarak çoğalıp büyümelerinin sonucu oluştuğunu belirten Merkit, kanserin 100’den fazla tipi olduğunu ve vücudun her bölümünü etkileyebildiğini söyledi.


Kanserin belirtileri


Kanser hastalığının belirtilerinden bahseden Merkit, belirtileri bilmenin hastalığın erken teşhisi açısından önemli olduğunu ifade ederek, “Belirtilerin birine veya daha fazlasına sahip olmak kişinin kanser olduğu anlamına gelmez.” dedi.


Kanser belirtilerini; “Açıklanamayan kilo kaybı, halsizlik, ateş, ağrı, öksürük ve horlama, memede veya vücutta hissedilen kitleler, inatçı başağrısı ve kusma, cilt değişiklikleri, kanama, dışkılama veya idrar yapma alışkanlığında değişiklik, ben ve siğillerdeki değişiklik. ” diye sıralayan Merkit, bu belirtilerden herhangi biri veya bir kaçı iki haftadan fazla devam ederse, ailede kanser hastası varsa bir doktora başvurulması gerektiğini kaydetti.


‘Kanser, önemli hastalıkların ikinci sırasında’


Kanser hastalığının dünyada en önemli hastalıklar arasında ikinci sırada yer aldığına işaret eden Merkit, 2015 yılında, hem dünyada hem Türkiye’de ölüm nedenleri arasında 2. sırada yer alan kanserin 1. sıraya çıkacağının tahmin edildiğini bildirdi.


Kanser maliyeti dudak uçuklattı


Konuşmasında kanserin maliyetine de değinen Merkit, dünyaya yıllık maliyetinin 1 trilyon dolar olduğunu, Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre ise Türkiye’de maliyetinin 3.5 milyar dolar olduğunu sözlerine ekledi.


Kanser kader mi?


Kanserin kader olmadığını, önlenebilen bir hastalık olduğunu belirten Merkit, konuşmasının devamında; risk faktörleri ve kanserden korunmanın yollarını anlattı.


Lösev Halkla İlişkiler Sorumlusu Şerife Merkit’in konuşmasının ardından, Çorum Barosu Genç Avukatlar Meclisi Başkanı Av. Gazi Atmaca, katılımcılara hasta haklarını anlattı.


Soruların ardından konferans sona erdi.




Son Güncelleme: 27.07.2015 16:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Seda 2017-05-15 11:12:16

Kanseribatsin

banner165