Kemik sağlığınızı koruyun

Halk Sağlığı Müdürlüğü “20 EKİM DÜNYA OSTEOPOROZ GÜNÜ” nedeniyle bilgilendirme yaptı.

20 Ekim 2014 Pazartesi 17:49
 Kemik sağlığınızı koruyun


Halk Sağlığı Müdürlüğü “20 EKİM DÜNYA OSTEOPOROZ GÜNÜ” nedeniyle bilgilendirme yaptı.


İşte o açıklama;


Doğru yaşam tarzını benimseyerek, kemik sağlığınızı koruyabilirsiniz.


Osteoporoz Nedir?


Osteoporoz; 50 yaş üzeri kişilerde, sıklıkla kadınların daha çok etkilendiği,   vücut  kemiklerinin sertliğinin azalıp, kalitesinin bozulması sonucunda kemiklerin daha zayıf ve kırılabilir hale gelmeleri ile ortaya çıkan  bir hastalıktır. Osteoporozun bilinen en önemli risk faktörü ise yaşlanmadır.


Osteoporozun Semptomları (Belirtileri) Nelerdir?


Hastalığın başlangıcında semptom görülmeyebilir. Ancak zaman içerisinde, bel ve boyun ağrıları, vücudun kambur durması ve boy kısalması görülebilir. Bazı vakalarda ilk belirti, bir kemik kırılması olmaktadır (kaburgada, bilekte veya kalçada). Omurgadaki kemikler (vertebralar) çökebilir (düzleşebilir veya sıkışabilir) ve kırılabilir. Bu, en yayın görülen kemik kırılmasıdır. Kalça kırılması, bunlar arasında en büyük engellilik haline neden olur.


Bel kemiğinin gücünün zaman içerisindeki değişimi (Osteoporoz) kemik incelmesidir. Bel kemikleri çökmeye başladıkça kemikler hassaslaşır ve boy kısalması yaygın şekilde görülmeye başlanır.


Osteoporozun Nedeni Nedir?


Osteoporozun bilinen en önemli risk faktörü olan “yaşlanma”


Hormonel  bozukluklar


Menopoz , (kadınlarda menopoz sonrasında östrojen değerlerinin düşmesi,   erkeklerde de testosteron hormonu değerlerin düşmesi osteoporoza neden olur)


Yeme bozuklukları,


Bazı ilaçlar ve bazı kronik hastalıklar

Bazen süre yatakta istirahat etmek veya hareketsiz kalmak

Osteoporozda ve kemik fizyolojisi

Kemikler, yapım ve yıkım faaliyetlerinin devam ettiği, sürekli yenilenen canlı dokulardır.  Bu yapım ve yıkım süreci, kadınlarda 30 yaşına kadar dengeli bir şekilde devam ederken, 30 yaşından sonra denge bozularak, kemik yıkım oranı kemik yapım oranına oranla baskın çıkmaya başlar. Kadınlarda, 30 yaşından sonra yıllık % 0.5`lik oranda geri dönüşümsüz kemik kaybı normalde başlar.  Bu kayıp, özellikle menopozdan itibaren daha da hızlanır ve kaybedilen kemik dokusu miktarı, kadının ileride kemik kırığıyla karşılaşıp karşılaşmayacağını belirler.


Osteoporozu en çok etkilediği kemik dokuları


Osteoporoz en fazla, vücudun yükünü taşıyan omurları etkiliyor. Tüm osteoporoz olgularının yüzde 47`si omurlarda, yüzde 20`si kalçada, yüzde 13`ü bileklerde ve yüzde 20`si diğer kemiklerde görülüyor. Omurlardaki çökme kırıklarına bağlı olarak, özellikle ileri yaşlarda boyda kısalma oluşabiliyor. Başta kalçada olmak üzere diğer kemiklerde de, hafif düşmeler sonucunda veya kendiliğinden, ölümcül olabilen kırıklar oluşuyor.


Kemik kaybını ve kırık riskini en aza indirmek için yapılması gerekenler

Yeterli kalsiyum ve D vitamin alınmalı,

Sigara, alkol vb. zararlı alışkanlıklardan uzak kalınmalı,

Doktorunuzun önerdiği şekilde düzenli ağırlık kaldırma ve kas güçlendirici egzersizler yapılmalı,

Ani kilo kaybından kaçınılmalı,

Düzenli egzersiz, yaşam tarzı haline getirilmeli,

İskelet sistemini sağlığını riske atmayacak, taban yüksekliği uygun ve kaymayan ayakkabı tercih edilmeli,

Görme bozukluğu takılıp düşmeye neden olur. Bundan dolayı göz muayenesi olunmalı ve uygun dereceli gözlüğü kullanılmalı,

Evde ayağa takılabilecek cisimler kaldırılmalı  (kablo, oyuncak vb. )

Halsizlik ve dikkatsizliğe neden olabilen ilaç kullanımında, düşme ve kazalardan korunmak için başka birinin eşliğinde evden çıkılmalı,

Özellikle menopoz dönemi kadınlarda yaşa uygun diyet düzenlemesi yapılmalı ve uzman hekime başvurularak, gerekiyorsa hormon ve ilaç tedavisi  başlanmalıdır.

Günümüzde Osteoporoz

Dünyada, yaşam kalitesinin yükselmesi, hastalık tedavilerinde iyi yönlü ilerlemelerin kaydedilmesi;   yaşam süresinin uzamasına  dolayısıyla yaşlı  nüfusun artmasına  ve osteoporoz ile osteoporoza bağlı kırıkların görülme sıklığında önemli artışa neden olmuştur.

Osteoporoz, en sık görülen kemik hastalığıdır.

Günümüzde görülen önemli ekonomik ve sosyal problemler arasındadır.

Önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır.

Osteoporozlu kişilerin yaklaşık yarısı bunun farkında olmadan yaşamakta ve bunun sonucu olarak, kemik kırıkları meydana gelmektedir. Osteoporoza bağlı kırıklarda ilk sırayı omur kırılmaları alırken bunu kalça kırığı, el bileği kırığı ve diğer kırıklar takip eder.

Kalça kırığı olanların yaklaşık %20’si ilk 1 yıl içinde hayatını kaybetmektedir. %30’dan fazlası sakat kalmaktadır.

Son Güncelleme: 20.10.2014 17:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165