Mazlumlar duacı

7 yaşındaki ıraklı çocuğun bel eğriliği Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yapılan başarılı operasyonla düzeltildi

31 Ocak 2018 Çarşamba 09:54
Mazlumlar duacı

Kuzey Irak’ın Erbil şehrinden göç ederek yaklaşık 6 ay önce Çorum’da yaşamaya başlayan 7 yaşındaki çocuk Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yapılan operasyonla sağlığına kavuştu,.

Tıp literatüründe Skolyoz, halk arasında ise bel eğriliği olarak bilinen rahatsızlık, Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Çalbıyık ve ekibi tarafından yapılan operasyonla gerçekleştirildi.

ÇALBIYIK BAŞARILI AMELİYATI ANLATTI

Konuya ilişkin bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Murat Çalbıyık, yapılan operasyonda magnetic rod olarak bilinen ve Amerika’da 2014 yılında uygulamaya başlanan bir yöntemin kullanıldığını belirtti. Önceki yöntemde hastadaki eğriliğin büyüme tamamlanıncaya kadar hızla arttığını ve düzeltmek için ergenlik dönemine kadar her 6 ayda bir ameliyat olması gerektiğini belirten Çalbıyık, hastanın boy uzaması engellenmeden çubuklardan uzatma yapıldığını ve nihai ameliyatın ise ergenlik döneminde gerçekleştirildiğini belirterek, büyüme yaşı tamamlanıncaya kadar 6-7 defa ameliyat yapılması gerektiğini vurguladı.

Kullanılan yeni yöntemin artılarından bahseden Çalbıyık, “Konulan magnetic uzatma çubukları ile hasta 4-6 ayda bir herhangi bir narkoz almadan ve yara açılmadan 15 dakikalık seanslarla vücut dışındaki magnetic aletler ile vücut içindeki çubuklar uzatılmakta ve nihai ameliyat 11-12 yaşlarında hastanın ergenliğe ulaştığında yapılarak 2 seans ameliyat ile bu eğrilik düzeltilmektedir” dedi.

Hastanın eğriliğinin yaklaşık olarak 86 derece ve tıp literatüründe erken başlayan ve sebebi belli olmayan bel eğriliği olarak tanımlandığını aktaran Çalbıyık, eğriliğin bu oranda yüksek olmasının hastanın vücut dengesini bozduğunu, ağırlık merkezini değiştirdiğini ve hastanın akciğer kapasitesini de etkileyerek solunum yetmezliklerine sebebiyet verdiğini hatırlatarak, “Bu yaştaki küçük çocuklarda bu ameliyatın gerçekleştirilmesi omurganın hem küçük olması hem de eğriliğinden dolayı vida yerleştirmek son derece zor ve tecrübe gerektiren bir operasyondur. Çünkü yapılacak bir hata hastanın felç olma tehlikesi ile karşı karşıya kalınmakta, geri dönüşümsüz sonuçlar olmaktadır” dedi.

Operasyon sonrası AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ahmet Sami Ceylan, HİTÜ Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Sağlık Müdürü Op. Dr. Ömer Sobacı, Hastane Yöneticisi Doç. Dr. Çağatay Evrim Afşarlar ve Yrd. Doç. Dr. Murat Çalbıyık ile birlikte sağlığına kavuşan minik hastayı ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini ilettiler.

TÜRKİYE’NİN BÜYÜKLÜĞÜ

AK Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, üniversite ve hastane arasındaki afiliasyonun sağlık alanında önemli başarılara imza atılmasına vesile olduğunu söyledi.

“Tedavisi oldukça zor ve dünya geneline baktığımızda ABD’de yaklaşık 500.000 dolar civarında, Avrupa’da ise 400.000 dolar gibi bir tedavi masrafı olan bir rahatsızlığın ülkemizdeki tecrübeli hekim kadrosuyla ücretsiz bir şekilde yapılabilir olması ülkemizin sağlık alanında nereye geldiğinin önemli bir göstergesi olduğuna inanıyorum. İlimizde misafir olarak yaşayan kızımızdaki rahatsızlığın Tıp Fakültemiz öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Çalbıyık ve ekibi tarafından gerçekleştirilen ameliyat ile başarılı bir şekilde tedavi edilmesi bizleri oldukça duygulandırdı” dedi.

Ülkemizde sağlık alanı başta olmak üzere yapılan çalışmalarla misafirlere gösterilen duyarlılığın tüm dünyaya duyurulması gerektiğini belirten Ceylan, “Çorum’da Tıp Fakültemizin yapmış olduğu başarılı operasyonlarla ve diğer alanlarda ilgili birimlerimizin çalışmalarıyla ilimizdeki misafirlerimize büyük bir hassasiyet göstermekteyiz. Türkiye, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde başta Türk-İslam coğrafyası olmak üzere zulmün ve haksızlığın yaşandığı her bölgedeki mazlumların sesi ve onları koruyup kollayan köklü bir çınar.” dedi.

ÇOĞU İLK OLAN BAŞARILI OPERASYONLAR

HİTÜ Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan da, Sağlık Bakanlığı ile ortak kullanım anlaşmasının imzalanmasının ardından Çorum’da hemen her türlü branşta pek çoğu ilk olan çok sayıda operasyon ve tedavinin konusunda uzman Tıp Fakültesi öğretim üyeleri ile birlikte hastane hekimleri tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. Üniversite olarak sağlık konusunda hassas olduklarını ve sağlık alanına büyük önem verdiklerini belirten Alkan, “Özellikle gönül coğrafyası olarak adlandırdığımız bölgelerdeki insanların ihtiyaçlarını giderme, yaralarını sarma noktasında ülkemiz ciddi adımlar attı ve atmaya da devam ediyor. Türkiye’den çok büyük beklentilerin olduğunun farkındayız. Biz Hitit Üniversitesi olarak sadece Çorum’a değil ülkemize ve dünyaya karşı sorunluluklarımızın olduğunun bilincindeyiz. Yaptığımız çalışmalar da bu bilincin en önemli somut göstergeleridir” diye konuştu.

Rektör Alkan, yapılan başarılı operasyondan dolayı Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Dolapçı’ya, Hastane Yöneticisi Doç. Dr. Çağatay Evrim Avşarlar’a, Yrd. Doç. Dr. Murat Çalbıyık’a, uzman doktor ve tüm hastane çalışanlarını kutladı.

HASTANIN ANNESİ TEŞEKKÜR ETTİ

T.C. Sağlık Bakanlığı Hitit Üniversitesi Çorum Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirilen başarılı operasyon sonrasında sağlığına kavuşan hastanın annesi ise yapılan operasyon ve gösterilen hassasiyetten dolayı Türkiye Cumhuriyeti’nin büyüklüğünü bir kez daha yaşayarak hissettiğini ve minnettar olduğunu belirterek, tüm doktorlara ve hastane çalışanlarına teşekkür etti.

Son Güncelleme: 31.01.2018 14:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165