Özel Hastane’de ağrısız doğum

Çorum Özel Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları, son dönemlerde doğal doğum bilincinin artmasıyla...

27 Ocak 2015 Salı 10:35
 Özel Hastane’de ağrısız doğum


Çorum Özel Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları, son dönemlerde doğal doğum bilincinin artmasıyla, çalışmalarını daha çok anne karnındaki çocuklara yapılan gereksiz müdahaleleri ve bunun getirisi olarak gereksiz sezaryenleri engellemek yönünde yoğunlaştırdığını söylediler.


Uzmanlar, ''Bunu yaparken kadınlığın en özel deneyimi olan doğumu anlatıp, anne ve bebeği doğuma aktif olarak katarak, olayın keyfini çıkarmalarını sağlarken, bebeğin ruhsal ve fiziksel sağlığını korumak adına hekim olarak üzerime düşeni yaptığımızı düşünüyoruz.” dediler.


Doğumu yaklaşan annenin, ilk heyecanlarının yerini korkuların almaya başladığını ifade eden Çorum Özel Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları, şunları söylediler; “Anestezinin hastanın acı duymayacağı seviyeye gelmesi beklenir ve yapılan testlerden sonra ameliyat başlatılır. Eğer anne adayı uyanık olmaktan endişe duyarsa sedasyon yapıcı ilaçlarla rahatlatılabilir. Normal doğum ağrısı, anneyi mekanik olarak aşırı derecede yoran, strese ve gerginliğe neden olan, sık nefes alıp verme ile oksijen ihtiyacını artıran bir olaydır. Ağrı tedavisinde karşılaşılan en önemli problem, ağrı ve ağrı kesici ilaç gereksiniminin bireyler arasında çok fazla değişiklik göstermesidir. Epidural analjezi, günümüzde doğum ağrısını gidermede en popüler ve en etkin yöntemdir. Etkin epidural analjezi, annedeki stres hormonlarının salınımını azaltır, bu da rahimle plasenta arasındaki kanlanmayı düzelterek rahim aktivitesini daha da etkinleştirir. Ayrıca ağrı nedeniyle annedeki düzensiz nefes kullanımına bağlı, bebekte oluşabilecek oksijen dengesizliğini de düzeltir.


Türkiye'de sürekli karşımıza çıkan bu olunca, doğum korkusunun yaşanılmasının kaçınılmaz bir süreç olduğu zannediliyor. Sonra deniliyor ki, “Anne çok zorlanırsa 2 dakikada sezaryen yaparız, olur biter.” Meslekte belli bir tecrübe ve doygunluğa ulaştığınızda artık yaptığınız işin keyfini yaşamak istiyorsunuz. Hele de işiniz yeni bir yaşamın doğuşuna şahit olmaksa... İşte biz de bu istekle sorgulamaya başladık; ‘Anneler doğumdan neden korkuyor? Bu korkulardan kurtulsalar süreç nasıl işler?’ diye. Hekim olarak meslekten beklentilerimiz, annelerin de doğumlarından beklentileriyle örtüştüğünde, doğum mucizesine tanıklık etmenin keyfini hep birlikte yaşıyoruz.


Epidural anestezi günümüzde en popüler uygulama alanı. Hem normal doğum hem de sezaryen ameliyatlarında bu yöntem kullanılabilir. Her ikisinde de hastanemizin Kadın Doğum Hastalıklarının dört uzmanı da bu operasyonları başarılı ile gerçekleştirmektedir. Annelerden istediğimiz, annelik gibi kutsal olan duyguyu yaşayarak tadını çıkarmaları.”




Son Güncelleme: 27.01.2015 10:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.