Sigaradan kurtulmak istiyorsanız…

Çorum Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde sigara bırakma polikliniği ve alerji testleri yapılıyor.

08 Ekim 2018 Pazartesi 22:05
Sigaradan kurtulmak istiyorsanız…

Çorum Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde sigara bırakma polikliniği ve alerji testleri yapılıyor.

Valilik’ten yapılan açıklamada, hastanede yapılan sağlık hizmeti sunumuyla ilgili şu bilgilere yer verildi;

“Sigara içiciliği en öldürücü toplumsal zehirlenme olayıdır. Dünya Sağlık Örgütü sigarayı en önemli önlenebilir hastalık nedeni olarak tanımlamaktadır. Dünyada en çok ölüme yol açan iki nedenden birisi açlık, diğeri tütün kullanımıdır. Tüm dünyada her yıl sigaraya bağlı yaklaşık 4,9 milyon insan yaşamını yitirmektedir. Ülkemizde ise her yıl yaklaşık 100 bin kişi sigara nedeniyle ölmektedir. Sigara kadında 14.5 yıl, erkekte ise 13,2 yıl yaşam süresini kısaltır.

Sigara dumanında kırktan fazlasının kansere sebep olduğu bilinen, yaklaşık 4000’den fazla kimyasal bileşik tespit edilmiştir. sigara dumanı 3 önemli bileşik içermektedir.

Nikotin, sigara içinde bulunan ve alışkanlık yaratan bir maddedir ve çoğunlukla kalp damar hastalıkları riskini artırır.

Katran, dumanın partikül yapısının tüm diğer kimyasallarının ortak adıdır; bunlar kanser, akciğer hastalıkları, kalp hastalıkları ve sigara ile bağımlı diğer hastalıklarla ilişkilidir.

Karbonmonooksit, içicilerin sigaradan inhale ettikleri gazdır; kalp hastalığı ile ilişkilidir ve gebelikte yan etkiler yapmaktadır.

Sigara bağımlılığı, beyin hücresel yapısında ve fonksiyonlarında kalıcı değişiklikler ile giden, dürtüsel, önüne geçilemeyen, tekrarlayan sigara kullanımı davranışı ile kendini gösteren kronik bir beyin hastalığıdır.

Nikotin yoksunluk belirtileri; Sigaraya yönelik aşırı arzu, konsantrasyon güçlüğü sinirlilik ,sersemlik, uyku bozukluğu ,GİS belirtileri,baş ağrısı,ağız içi yaralardır.

Hastanemiz sigara bırakma poliklinik hizmeti 2010 yılında başlamış olup halen Uzm. Dr. Aylin Moray ve Uzm. Dr. Ayşe Sarı tarafından sürdürülmektedir.

Polikliniğe ilk müracaat ve hazırlık döneminde gerekli tetkikler istenmektedir. Kişinin bağımlılık düzeyine göre ya tek başına davranışsal ve bilişsel teknikler ya da bunlara ilave ilaç tedavisi verilmektedir.

Sigara bırakmada önerilen ilaç tedavisi; Nikotin Replasman Tedavisi (Nikotin bantı, nikotin sakızı) Bupropion, Vareniklin tartarattır.

İlk poliklinik değerlendirmesi sonrası tedavinin 15. Günü,1.ay,2.ay,3.ay,6.ay ve 1. yılında olmak üzere kontrole çağırılmaktadır.

ALLERJİ TESTİ

Deri prick testi, ticari olarak kullanıma hazır durumda bulunan solunum yolu ve besin alerjenleriyle, lateksle ya da(daha nadir olarak) ilaçlarla uygulanan bir testtir. Allerjikrinokonjonktivit, astım, atopik dermatit, kontakt ürtiker ile besin ve ilaç alerjilerinin tanısında kullanılır.

Hastanemizde DPT salı ve perşembe günleri Uzm. Dr. Aylin Moray tarafından yapılmaktadır.

Son Güncelleme: 08.10.2018 22:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yurttaş 2018-10-09 19:16:41

Özel hastane kalitesinde ama devlet hastanesi olarak hizmet veren bir kurumu niye kapatılsın istersiniz anlamıyorum. Eğitim araştırmanın durumu ortada muayene bile olamıyorsunuz.hizmet verilen bir yer niye kapatılsın. Ayrıca reklam değil bu vatandaşın bilgilendirilmesi. Yani sosyal sorumluluk kapsamında halkın bilinçlenmesi.

Avatar
Çorumlu 2018-10-09 20:44:47

Göğüs hastanesi bu branşı çoruma kazandırdığı için tebrik ediyorum.

Avatar
Vatandaş 4 2018-10-09 11:28:42

Hastane reklamından rahatsız olan şahsın hastane de işi mi görülmedi.Çok merak ettim.Düşündüm bir insan bundan niye rahatsız olur diye , ben bulamadım.

Avatar
Muhalif 2018-10-09 19:29:24

Vatandaş5 devlet sana mı soracak kimi nerde istihdam edeceğini? Devlet seni nereye istihdam etti ve ne kadar efektif ve etik çalışıyosun? Delikanlıysan gerçek adınla soyadınla yaz da karın ağrının sebebini anlayalım. Yani ona göre sana dr ayarlayalım.

Avatar
Muhalif 2018-10-09 23:55:41

Cehaletten çok uzak mükemmel çalışan değerli doktor kardeşim. Eğer göğüs uzmanıysan git göğüs hastanesine destek ver ben ve benim gibi hastalara bakım yap şifa dağıt. 3 tane eczaneden dolayı açık durduğunu söylediğin hastaneden bahsederken bahçelievlerde halen devam eden cep poliklinikten neden bahsetmiyorsun. 9 buçukta başlayıp 3te kaçan doktorlardan neden bahsetmiyorsun. Esas gereksiz kadro doldurma ve yatış yeri burası değil mi? Siz doktorlar zaten herşeyin en iyisini bilirsiniz. Biz hiçbir şeyden anlamayız. Mimar sinan mahallesi sakinlerini neden bu kadar HAKİR görüyorsun. Birazcık halka karışıp halka kulak vermeyi deneyin bence. Cehalet üniversite okumakla geçmiyor. Sen kendi işinde çok iyi olabilirsin. Ama ben de kendi işimde çok iyiyim. Sen olmazsan ben şifa bulamam. Ama ben olmazsam sen de orada oturamazsın. Bunu unutma. Sizi bize hizmet için görevlendirdiler. Burada birbirinize laf geçireceğinize oturun hizmette yarışın…

Avatar
vatandaş3 2018-10-09 10:43:52

Özellikle devlet hastanesinin taşınması sebebiyle göğüs daha merkezi hale geldi daha fazla branşa sahip olmalı bence

Avatar
ETİK?? 2018-10-09 22:01:18

Bu bir Reklam değil ,İnsanları bilgilendirmek bunun kime nasıl bir zararı olabilir.Devletin imkanları çarçur ediliyor derken, kişileri zan altında bırakırken ETİK ten nasıl bahsedilebilir.GÖĞÜS HASTALIKLARI HASTANESİ ÇORUM için çok önemli bir kazanımdır.Hizmet alan memnun .....

Avatar
mahalleli 2018-10-09 22:36:21

Etikten önce emeği bilmek lazım. Bu hastanede hala hizmet veriyorsa emek var demektir.Kendi çıkarları için halkın yararına yapılan bir haber niye reklam olarak görülebilir ki?

banner165