AK Parti Gruba adına konuştu

AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, MYK bütçesi üzerine konuştu

16 Aralık 2017 Cumartesi 17:54
AK Parti Gruba adına konuştu

AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda parti grubu adına bir konuşma yaptı.

2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı görüşmeleri kapsamında; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Mesleki Yeterlilik Kurumu bütçesi üzerinde konuşan Uslu, MYK’nın uluslararası norm ve standartlara uygun bir şekilde ulusal meslek standartlarını ve yeterlilikleri oluşturarak, akredite sınav ve belgelendirme sistemi ile çalışma hayatına nitelikli eleman kazandırdığını söyledi.

11 başarılı yılı geride bırakan MYK’nın önemli çalışmaların altına imzasını attığını belirten Uslu, şöyle dedi; “Çalışma hayatına nitelikli eleman kazandırmak, örgün ve yaygın mesleki eğitim müfredatlarına esas teşkil etmek üzere bugüne kadar paydaşlarla birlikte toplam 850 meslek standardının hazırlanmasına ilişkin, işbirliği ortamı oluşturularak, yapılan çalışmalar neticesinde 754 ulusal meslek standardı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Takiben de, standartlarda yer alan mesleki bilgi, beceri ve yetkinliklerin ölçülüp belgelendirilmesine yönelik usul ve esasları düzenleyen 419 Ulusal Yeterlilik yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Meslek standartları ve yeterliliklere dayalı olarak ölçme ve değerlendirme faaliyeti gösteren uluslararası akredite 100 sınav ve belgelendirme kuruluşu MYK tarafından yetkilendirilmiştir. Geçtiğimiz günlerde Çorum Hitit Üniversitemizde 4 tehlikeli iş kolunda sınav yetkilendirme belgesi almıştır. Hayırlı olsun. Bu kuruluşlar 81 ilde MYK’nın denetimi ve gözetimi altında aktif bir şekilde faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu kuruşların yıllık sınav kapasitesi 1.900.000 kişiye ulaşmıştır.

Söz konusu kuruluşlar tarafından yapılan teorik ve pratik sınavlar sonucunda bugüne kadar yaklaşık 260 bin kişi başarılı olarak MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanmıştır.

MYK Mesleki Yeterlilik Belgeleri; bir kişinin iş sağılığı ve güvenliği tedbirlerini de alarak, mesleğini bildiği ve doğru bir şekilde icra ettiğini teyit eden uluslararası akredite belgeleridir.

Sayın Başkan değerli milletvekilleri,

Bilindiği üzere ülkemizde iş kazalarının yoğun olarak yaşandığı başta inşaat sektörü olmak üzere tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanlar için MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale getirilmiştir. Bu suretle, iş kazalarının azaltılması ve üretimde verimliliğin artırılması hedeflenmiştir.

Belge zorunluluğu getirilen mesleklerde çalışanların MYK sınavlarında başarılı olmaları halinde sınav ve belge ücretleri MYK tarafından karşılanmaktadır.

Son olarak, yaklaşık on yıldır gündemde, beş yıldır da hazırlık çalışmaları sürdürülen ve ülkemiz eğitim, öğretim ve yeterlilik sisteminde reform yaratacak “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi’”nin MYK tarafından hayata geçirildiği hepimizin malumudur.

Türkiye, Yeterlilikler Çerçevesi, bu yıl Avrupa Komisyonu tarafından onaylanarak kabul edilmiş, böylece ülkemizde verilen diploma ve belgelerin kalite güvencesi sağlanarak, Avrupa’da Yeterlilik Çerçevesini oluşturan sayılı ülkeler arasında yer almıştır.

Kurum kültürü ve personel rejimi ile ülkemizin örnek, saygın ve en başarılı kurumlarından birisi olan MYK’NIN 2018 yılı bütçesinin hayırlı olmasını diler, MYK emek verenleri kutlarım. Sivil siyaseti savunan siz değerli milletvekillerimize saygılarımı sunarım”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.