‘Alaca’nın 100 yıllık sorunlarını çözüyoruz'

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından Çorum’un Alaca ilçesinde inşa edilen toplam 220 konutun hak sahiplerini belirlemek üzere kura çekilişi töreni gerçekleştirildi.

25 Eylül 2016 Pazar 17:04
‘Alaca’nın 100 yıllık  sorunlarını çözüyoruz'

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından Çorum’un Alaca ilçesinde inşa edilen toplam 220 konutun hak sahiplerini belirlemek üzere kura çekilişi töreni gerçekleştirildi. 

Alaca Belediyesi Kültür sitesinde gerçekleştirilen kura çekiliş törenine AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdari Amiri Salim Uslu, Alaca Kaymakamı Ramazan Kurtyemez, Alaca Belediye Başkanı Muhammet Esat Eyvaz, TOKİ Finans Daire Başkanı Ayhan Karaca, AK Parti Alaca İlçe Başkanı Ümit Tokgöz ve konut için müracaat eden vatandaşlar katıldı.

TOKİ Finans Daire Başkanı Ayhan Karaca, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nin devam eden yatırımlarla birlikte Çorum’a bugüne kadar 145 milyon 500 bin lira yatırım yaptığını açıkladı. 
TOKİ’nin 58., 59., 60., 61., 62., 63., 64. ve 65. hükümetlerinin “Planlı Kentleşme ve Konut Üretimi Seferberliği” kapsamında 81 il, 3 bin 297 şantiyede 741 bin 438 konut üretim rakamına ulaştığını açıklayan Karaca, üretilen konutların 615 bin 545’inin sosyal konut niteliğinde olduğunu bu konutlardan 581 bin 91’nin hak sahiplerine teslim edildiğini açıkladı.

Sosyal donatı uygulaması kapsamında ise 22 bin 669 derslikli bin 17 adet okul, 16 üniversite, 991 adet spor salonu, 71 bin 274 kapasiteli 188 yurt binası, 95 adet Sağlık Ocağı, 266 adet Hastane, 728 adet ticaret merkezi, 590 adet cami, 42 adet kütüphane, 176 adet kamu hizmet binası ve 19 adet stadyum yapımı gerçekleştirildiğini açıklayan Karaca, “Yerel yönetimlerle müştereken başlattığımız büyük kapsamlı kentsel yenileme programı kapsamında; 183 adet farklı proje belediyelerle işbirliği halinde fiili olarak sürdürülmekte olup, toplam 258 bin 49 konut çalışması başlatılmıştır. Bu konutlardan 111 bin 474 adet konutun ihalesi gerçekleştirilmiş, 68 bin 254 adet konutun üretimi tamamlanmıştır. Çevre düzenlemeleri kapsamında yaklaşık 50 milyon metrekare yeşil alan düzenlemesi, 17 milyon adet ağaç dikimi ve çalı peyzajı yapılmaktadır. Doğrudan ve dolaylı olmak üzere 900 bin kişilik istihdam sağlanmıştır. Toplam 53,7 milyar hak ediş ödemesi yapılmıştır. TOKİ ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde 33 bin 529 adet sosyal konutun projelendirme ve üretimine Devletimizin Sosyal Politikalar kapsamında başlanmış ve bu Protokol doğrultusundaki uygulamalarımız ile daha geniş bir kesime ulaşılması amaçlanmıştır. Bu çerçevede 30 bin 348 adedinin kuraları çekilmiş ve 30 bin 473 adedinin teslimleri gerçekleştirilmiştir” dedi.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından Çorum’da da birçok yatırımın hayata geçirildiğini Bunlardan kısaca bahsedecek olursak; toplam 26 şantiyede 4 bin 489 Konut, 2 Sağlık Ocağı, 2 Hastane, 2 Kamu Hizmet Binası, 1 Engelli Yaşam Merkezi, 2 Sevgi Evi, 2 Kütüphane, 6 Cami, 1 Büfe, 7 Ticaret Merkezi, 1 Spor Salonu, 2 Lise, 2 İlk Okul, 1 SGK uygulamaları yer almaktadır.

Proje ve ihale çalışmaları devam eden 1001 adet konut ile birlikte Çorum’da toplam 4 bin 489 konut sayısına ulaşılacaktır. Başlatılan uygulamaların toplam yatırım bedeli yaklaşık 147,5 liradır. Çorum Alaca 2. Etap Projesi’nde yer alan toplam 220 adet konutun 86 adedi C1 tipi 3+1 nitelikli, 134 adedi B1 tipi 2+1 niteliklidir. 3+1 olan C1 tipi konutlar için 51 adet başvuru alınmış, 2+1 olan B1 tipi konutlar için 103 adet başvuru, emekliler için B1 tipi 30 adet başvuru alınmıştır. Toplam 184 başvuru sahibi için asil alıcıları belirlemek üzere toplanmış bulunuyoruz. Konut taksitleri C1 ve B1 tipi konutlar için teslim tarihini takip eden ay başlayacaktır. TOKİ projelerine sizlerden aldığımız bu destekle aynı hızla devam edeceğiz” diye konuştu.

“Alaca’nın 100 yıllık sorunlarını çözüyoruz”

AK Parti Çorum milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, alt yapısıyla, üst yapısıyla ve yapılan yatırımlarla Alaca’nın 100 yıllık sorunlarını çözdüklerini söyledi. Çocukluğunda bir efsaneye dönüşen Koçhisar Barajı gibi bir çok projenin AK Parti döneminde hayata geçtiğini dile getiren milletvekili Salim Uslu, 2017 yılında kanalizasyonsuz, kilit taşsız ve asfaltsız köy kalmayacağını açıkladı.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nin önemli hizmetler yaptığına işaret eden milletvekili Uslu, “TOKİ, AK Parti iktidarında 800 bine yakın konut yapmıştır. Bazı müteahhitler zaman zaman ‘devlet kendi yurttaşı ve müteahhitleriyle rekabet etmez’ yönünde açıklamalar yapıyor. TOKİ’nin kendi kadrosu yok ki konutları yine müteaahitler yapıyor. Sektörde üretilen konutların yüzde 9’unu ancak TOKİ karşılıyor. Piyasayı regüle etmenin ötesinde ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını giderin ucuz kira öder gibi konut sahibi yapıyorsanız iyi iş yapıyorsunuz. TOKİ konutlarıyla birlikte mimari bakımdan da örnek bir disiplin ortaya çıkmış oluyor. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde sadece TOKİ değil, Et Balık Kurumu gibi, Şeker Fabrikaları’nda ve diğer kombinalarda devletin olması gerektiğine inanıyorum. Devletin gerek denetim gerekse öncülük anlamında ekonomik süreçlerin içerisinde olması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

TOKİ konutlarını sadece yapmak değil konforunu da düşünmek zorunda olduklarını anlatan Uslu, yasal mevzuatlarla ilgili sorunların çözüme kavuştuğu taktirde bu yıl kış mevsimi gelmeden ilçede 4 bin konuta doğalgaz vermeyi planladıklarını, doğalgaz verilmesi planlanan yerleşim yerlerinin arasında TOKİ konutlarının da bulunduğunu açıkladı.

15 Temmuz’da Fethullahçı Terör Örgütü’nde gerçekleştirilen darbe girişimi hakkında da açıklama da bulunan Uslu, “15 Temmuz’da devleti zaafa uğratmak, mecalsizleştirmek istediler. Bu milletin aziz insanları, bu milletin asaleti, feraseti bu milletin iradesini teslim almak isteyenleri yendi. Topla tüfekle milleti korkutacaklarını zannettiler. Ancak mangal yüreğinizle o dudaklarınızdan dökülen dualarla yenililer. Millet Türkiye’nin geleceğine sahip çıktı. Dünyaya destan yazan örnek olan bir milletimiz var. Bizde bu milletin mensubu olmaktan onur duyuyoruz. Dünyaya örnek olan bu millete ne kadar çok güzellik, ne kadar hizmet yapsak azdır. Birliğimizi, dirliğimizi muhafaza edeceğiz. Bizi birbirimize düşürmek isteyenler olabilir. Bunlara fırsat vermeyeceğiz. Onların ekmeğine yağ sürdürmeyeceğiz. Birbirimizi sahiplenmek, iyi ve kötü birbirimizi sevmeye destek olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

"Yeni konut yapımı için taleplar var"

Alaca Belediye Başkanı Muhammet Esat Eyvaz, TOKİ 2. Etap konutlarının halktan gelen yoğun talep üzerine gerçekleştiğini söyledi.

Şuanda TOKİ konutları için 300’den fazla talep olduğunu açıklayan Başkan Eyvaz, yeniden arsa tahsisi yapıldığında 3. Etap çalışmalarına başlanacağını dile getirdi.

Doğalgaz çalışmaları hakkında da bilgi veren Eyvaz, bu yıl 4 bin aboneye doğalgaz verecek şekilde şebeke çalışmalarının tamamlandığını dile getirdi. Doğalgaz’ın bir önce verilmesi için çalışma yapıldığını ifade eden Başkan Eyvaz, milletvekili Salim Uslu’nun konuyla yakından ilgilendiğini belirterek, teşekkür etti. İHA



Son Güncelleme: 26.09.2016 11:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.