‘Başkanlık sistemine hayır demeye devam edeceğiz’

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, CHP olarak bugüne kadar başkanlık sistemine ’hayır’ dediklerini, bundan sonra da ’hayır’ demeye devam edeceklerini açıkladı.

30 Ekim 2016 Pazar 11:07
‘Başkanlık sistemine hayır demeye devam edeceğiz’


Cumhuriyet Halk Partisi Genel Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, CHP olarak bugüne kadar başkanlık sistemine ’hayır’ dediklerini, bundan sonra da ’hayır’ demeye devam edeceklerini açıkladı.


CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, partisinin Çorum il Başkanlığı tarafından düzenlenen Cumhuriyet Balosu’na katıldı. Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Tufan Köse, CHP İl Başkanı Hasan Suvacı, Merkez İlçe Başkanı Ali Rıza Suludere ile partililer ve vatandaşlarında hazır bulunduğu baloda Böke, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Başkanlık tartışmalarının ekonomiyi olumsuz etkilediğini savunan Böke, "Cumhuriyet vatandaşının cebini düşünür, cumhuriyet vatandaşı için köprüler inşa ederken o köprüyü kullanabileceği kadar zengin olmasını önceler, cumhuriyet kasaların dolup dolmamasını değil, vatandaşın pazara gittiğinde dertsiz bir biçimde alış veriş yapmasını önceler. Biz başkanlığa ’hayır’ derken ekonomik istikrarsızlığa ’hayır’ diyoruz, biz başkanlığa ’hayır’ derken işsizliğe ’hayır’ diyoruz, biz başkanlığa ’hayır’ derken fakirleşmeye ’hayır’ diyoruz. Biz ’parlamenter demokrasi’ diyoruz. Çünkü biz vatandaş işsiz kalmasın istiyoruz, vatandaşımız zengin olsun istiyoruz. Biz ’parlamenter demokrasi’ diyoruz, çünkü 93 yıldır Türkiye’yi Türkiye yapan en önemli şeyin cumhuriyet, cumhuriyeti ayakta tutan gücün de demokrasi olduğunu çok iyi biliyoruz” dedi.

"Biz inancımızda ayrılsak da, etnik kimliğimizde farklı olsak da, farklı yaşam tarzlarına sahip olsak da bizi bir kılan çok ortak bir tarihimiz, dolayısıyla çok ortak bir geleceğimiz var” diyen Böke, “O ortak tarih ve ortak geleceği tarif eden de, çok somut bugün yeniden kazanmamız gereken bir gerçek var, o da cumhuriyet. Türkiye’nin artık yeniden ayağa kaldırılacak değil, yeniden inşa edilmesi gereken bir cumhuriyet projesine ihtiyacı olduğu çok aşikar” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’a yapılan saldırıyı da kınayan Böke, “Bugün Türkiye’nin batısında, Aydın’da bu şiddet yaşanırken Hakkari’de de 3 şehit verdik. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, sevenlerine de sabırlar diliyorum. Bizi şehitlerle Cumhuriyet Bayramlarına taşıyan herkese de lanet okuyorum” şeklinde konuştu.

Göreve geri iadeler

Cumhuriyet Balosu’nda önce Eğitim-İş Sendikası Çorum Şubesi’ni ziyaret eden Böke, burada sendika üyeleriyle sohbet etti.

Burada bir kişinin, "Fetullahçı Terör Örgütü’nün darbe girişimin ardından açığa alınan öğretmenlerin göreve iade edilmesiyle ilgili CHP’nin çalışması olup, olmadığını" yönündeki sorusu üzerine Böke, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Başbakan Binali Yıldırım ile görüştüğünü, ayrıca bazı parti yöneticilerinin de Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile görüşmeler yaptığını dile getirdi.

"İki, üç gün önce Milli Eğitim Bakanı ile yapılan görüşmede, göreve iadelerin hızlandırılacağına dair bir kez daha söz aldık" diyen Böke, "Ancak söz gerçeğe dönüşene kadar bunu, olmuş bir şey gibi ifade etmeyi bu düzende yapmak ancak yalancı siyasetçilik olur. Ama şunu bilmenizi isterim ki sizin sesiniz olacak, öğretmenlerin haksız, hukuksuz yollarla ihraç edilmiş olanların hızla görevlerine geri dönebilmesi için dolaysıyla cesaretin bulaşıcı olabilmesini sağlamak için önemli bir mücadeleyi biz de veriyoruz. Umarım birkaç gün içerisinde, belki bir bölgede henüz Türkiye genelinde olacağına dair bir şey alamadık, belli bölgelerde hızlanmış süreçler olacağı ifade edildi” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke’den, Tezcan’a yönelik saldırıyla ilgili açıklama

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’ın Aydın’da silahlı saldırıya uğramasını değerlendirerek, "Türkiye’de bu tür silahlı saldırıların artması ihtimalinin çok yükseldiğini daha önce de ifade etmiştik" dedi.

Çorum Valiliği tarafından düzenlenen Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonunun çıkışında gazetecilerin olayla ilgili sorusunu yanıtlayan Böke, haberi yeni aldıklarını ifade ederek, "Biz de ancak içeriye girerken haberini aldık. Dolayısıyla henüz detaylı bilgimiz yok. Ancak Türkiye’de bu tür silahlı saldırıların artması ihtimalinin çok yükseldiğini daha önce de ifade etmiştik" diye konuştu.

Böke, "Türkiye’nin gerginleştirilmeyen bir siyasete, kutuplaştırılmayan bir siyasete ihtiyacı var. Silahlanarak ve bireysel infazlarla bir yarın inşa edilemez. Türkiye’de çok acilen olağanüstü halin bitirilip artık olağan günlerin inşa edilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.


Son Güncelleme: 30.10.2016 15:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.