‘Bu şarkı burada bitmez!’

MHP İl Başkan Yardımcısı Av. Özgür Öztekin, son dönemlerde Milli Eğitim Teşkilâtında kadrolaşma sürecinin hızlandığını iddia etti.

02 Eylül 2014 Salı 14:29
 ‘Bu şarkı burada bitmez!’


MHP İl Başkan Yardımcısı Av. Özgür Öztekin, son dönemlerde  Milli Eğitim Teşkilâtında kadrolaşma sürecinin hızlandığını iddia etti.


Bugün saat 14.00’de parti binasında basın toplantısı düzenleyerek gündemi değerlendiren Öztekin, Türkiye’nin idari teşkilatında yasa ve mevzuatlarla hukukun genel ilkeleri ve evrensel değerler hiçe sayılarak tamamlanmaya çalışılan bir dizi siyasi kadrolaşma sürecinin önce kendini sağlık ve emniyet teşkilatında gösterdiğini, yargıda kendini hissettirdiğini ve Milli Eğitim teşkilatında son vurucu hamlesini yaptığını savundu.


İşte Öztekin’in o açıklaması;


“14 Mart 2014 tarih ve 28941 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Temel Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 22. Maddesiyle değiştirilen 652 Sayılı KHK’ nın 37. Maddesinin (8) numaralı fıkrasında  “Okul ve Kurum Müdürleri, İl Milli Eğitim Müdürünün teklifi üzerine, Müdür Başyardımcısı ve Yardımcıları ise Okul veya Kurum Müdürünün inhası ve İl Milli Eğitim Müdürünün teklifi üzerine Vali tarafından dört yıllığına görevlendirilir. Bu görevlendirmelerin süre tamamlanmadan sonlandırılması, süresi dolanların yeniden görevlendirilmesi ile bu fıkranın uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir. Bu fıkra kapsamındaki görevlendirmeler özlük hakları, atama ve terfi yönünden kazanılmış hak doğurmaz." Denilmektedir. Aynı kanunun 25. maddesiyle 652 sayılı KHK’ ya eklenen Geçici 10. maddesinin (8) numaralı fıkrası  “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla halen Okul ve Kurum Müdürü, Müdür Başyardımcısı ve Yardımcısı olarak görev yapanlardan görev süresi dört yıl ve daha fazla olanların görevi, 2013-2014 ders yılının bitimi itibarıyla başka bir işleme gerek kalmaksızın sona erer. Görev süreleri dört yıldan daha az olanların görevi ise bu sürenin tamamlanmasını takip eden ilk ders yılının bitimi itibarıyla başka bir işleme gerek kalmaksızın sona erer.” hükmünü içermektedir.


Yine yönetmeliğin Müdürlük görev süresinin görev yapılmakta olunan eğitim kurumunda uzatılması başlıklı 16/1. Maddesinde “Dört yıllık görev süresi sona eren müdürlerden halen görev yapmakta oldukları eğitim kurumundaki görevlerinin uzatılması için başvuruda bulunanların görev süreleri, Ek-1’de yer alan Form üzerinden yapılan değerlendirme sonucunda 100 üzerinden 75 ve daha üstü puan almaları halinde, il millî eğitim müdürünün teklifi üzerine valinin onayı ile uzatılır.” denilmektedir.


Görev süreleri uzatılacak eğitim kurumu müdürleri için değerlendirme formu 7 kısma ayrılmıştır. Görev süreleri uzatılacak eğitim kurumu müdürlerinin amirleri tarafından değerlendirilmesi toplamda 60 puan, eğitim kurumu öğretmenleri, öğrencileri ve okul aile birliği başkanın ve başkan yardımcı yani çalışma arkadaşlarının değerlendirmesi toplamda 40 puan olarak belirlenmiştir.


Öncelikle ifade etmek isterim ki; bu düzenlemeler ile  siyasi iktidar tarafından son dönemlerde adeta alışkanlık haline getirilen “bütün demokratik ülkelerde egemen olan kuvvetler ayrılığı” ilkesi bir kez daha delinmiş ve Yasa koyucu yetki gaspı yaparak idarenin görev alanında olan atama işlemini yasa hükmü ile yapmıştır. Yasamanın bu derece somut, özel ve bireysel bir yasa çıkarması, yürütmenin herhangi bir hukukî uyuşmazlıkta mahkeme kararı niteliğinde bir idarî işlem tesis etmesinden farklı değildir ve aynı ölçüde anayasal sisteme aykırıdır. Atama işleminin doğrudan kanunla yapılması, işlemin yargısal denetimini zorlaştırmakta ve dolayısıyla hak arama özgürlüğünü kısıtlamaktadır.


Yukarda ifade edilen kanun ve yönetmelik hükümleri ile; okul idarecilerinin kaderleri amirlerine 60 puanlık bir subjektif değerlendirme inisiyatifi tanınarak siyasi iktidara teslim edilmiş ve bunun neticesinde de  hiç yanıltıcı olmayacak bir şekilde siyasi iktidara yakın bir sendikanın mensupları puan ve sayısal üstünlük itibari ile kahir üstünlüğü elde etmişlerdir.


 Çorum Merkezde değerlendirmeye tabi tutulan 171 okul müdüründen sadece 103 idareci başarılı sayılmış, 68 idareci ise başarısız sayılmıştır. Türk Eğitim Sen üyesi olan 48 okul müdüründen sadece 19 tanesi 75 ve üzeri puan alırken, Eğitim Bir-Sen üyesi olan 75 okul müdüründen 63 tanesi 75 ve üzeri puan almıştır. Ayrıca 90 ve üzeri puan alan Eğitim Bir-Sen üyesi olan okul müdürlerinin de diğer sendikalara üye ya da sendikasız okul müdürleri ile   kıyaslanamayacak kadar fazla olduğu dikkat edildiğinde göze çarpacaktır.


Böyle bir durumda; ya Eğitim Bir Sen üyesi okul müdürleri hep başarılı okul müdürlerinden oluşmaktadır ya da kanuni düzenlemelerle subjektif kriterler oluşturularak geçmişleri başarılarla dolu bir çok idareci siyasi saiklerle başarısız olarak yaftalanarak bir kenara atılmaya çalışılmaktadır.  


Siyasi görüşü ve sendikal tercihi siyasi iktidar tarafından onay almayan okul müdürleri, bir idarecinin alabileceği bütün ödülleri almış olsalar bile bürokratik hayatın bütün kılcallarında siyasi kadrolaşmalarını tamamlayabilmek adına hakkaniyet ve adalet duygusuna aykırı bir şekilde başarısız kabul edilerek kıyıma uğratılmışlardır.


Sandık fetişisti siyasilerin sandıktan çıkan oyu “demokrasinin yegane kriteri olarak kabul ettikleri ve ettirmeye çalıştıkları” bu dönemde, Türkiye’ nin içeride ve dışarı da milli menfaatleri oy seviciliğine kurban edilmiş, sosyolojik ve siyasi fay hatları çok tehlikeli bir şekilde pervasızca kullanılmış ve  güç zehirlenmesinin getirdiği sarhoşluk içerisinde kamusal ve sosyal alanda her yere sahip olma iştahı gittikçe kabarmış ve “adalet ve hakkaniyet” duygularını ayaklar altına almıştır.  Birileri tarafından ayak bağı olarak görülse de bu konuya ilişkin yargısal sürecin bütün Türkiye bazında bilinçli bir şekilde başlatıldığını ve Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve Yerel İdare Mahkemeleri düzeyinde gerekli başvuruların yapıldığını ve yapılmaya devam edeceğini ve ‘bu şarkının böyle bitmeyeceğini’  ifade etmek istiyorum.”

 


Son Güncelleme: 02.09.2014 15:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165