CHP'den sorunlar ve çözümler

CHP, Ziraat Odası'nın ziyaretinde çiftçilerin sorunlarını ve çözüm önerilerini sıraladı

13 Şubat 2018 Salı 18:01
CHP'den sorunlar ve çözümler

Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, CHP İl Başkanı Ali Rıza Suludere’ye hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

CHP Merkez İlçe Başkanı ismail Kalender'in de bulunduğu ziyarette CHP İl Başkanı Suludere, çiftçilerin genel sorunlarını ve çözüm önerilerini şöyle sıraladı ;

MALİYETLER ARTIYOR

Üretim maliyetlerinin yüksek olması  (elektrik, mazot, gübre, ilaç) dünya fiyatlarının üzerinde seyretmesi ve piyasa aracıları sektöre büyük zarar vermektedir.

ÇÖZÜM: Tarımsal aracılara devlet denetimi, tarımsal üretim için kullanılan mazotta her türlü Verginin kaldırılması, tarımsal üretimde güneş rüzgâr ve su enerjilerinin kullanımının teşvik edilmesi, tarımda kullanılan elektrik bedeli hasat sonunda ödenmesi

EĞİTİM VE UYGULAMA YETERSİZ

Yeni tarım teknolojileri, üretim sistemleri, pazarlama sistemleri, teşvikler ve mevzuat konusunda üreticilerin bilinçlendirilmesine, genç nüfusun tarımsal üretime özendirilmesine ve teşvik edilmesi.

ÇÖZÜM: İlgili özel sektör kuruluşları, üniversiteler ve yayın kuruluşları ile beraber yaygın bir çiftçi eğitimi hedeflenerek, arazide uygulamalı ve kontrollü eğitim verilmeli. Tarım danışmanlığı sistemi teşvik edilmeli. TRT-Tarım kanalı yeniden kurularak üniversite-bakanlık-üretici işbirliği geliştirilmeli. Gençleri tarım ekonomisine çekmek için, maddi destek, hibe ve teşvik sağlanmalıdır.

TARIM ARAZİLERİ PARÇALI

Tarımsal arazilerin çok parçalı ve dağınık yapısı üretim maliyetlerini artırmakta, çiftçinin kazancını düşürmekte ve tarımsal rekabet ile tüketici fiyatlarını olumsuz etkilemektedir.  Arazi toplulaştırması ve sınırsız köy projeleri çalışmaları hızlandırılmalıdır.

VERİM VE KALİTE DÜŞÜK

Toprak ve iklim şartlarına uygun tür ve çeşit seçiminde, uygun tedbirlerin (gübreleme, sulama vb.) kullanılmaması nedeniyle verim ve kalite düşüktür. Arıtma tesisi bulunmayan sanayi kuruluşları, toprağı ve yer altı sularını kirletmekte ve bu durum tarımsal üretimde verim ve kalite kaybına sebep olmaktadır.

ÇÖZÜM: Artan nüfus ve beslenme zorunluluğu dikkate alınarak yeni tarımsal üretim teknolojileri geliştirilmeli. Özellikle küçük üreticilere daha fazla teşvik verilmeli

SULANABİLİR ARAZİ YETERSİZ

Çorumda sulak arazinin azlığı ve sulama yetersizliği nedeniyle, özellikle yağlı tohumlu bitkilerde ithalata mahkûmdur. Suyun etkin kullanılamaması nedeniyle, hem gereksiz su sarfiyatı olmakta hem de üretim artırılamamaktadır.

ÇÖZÜM: Sulanabilen arazi miktarı artırılmalı. Başta damlama sulama sistemi olmak üzere, yeni sistemler uygulanarak suyun etkin kullanımı sağlanmalı, bu tür projelere verilen destekler artırılmalı. Gübrelemenin etkin yapılabilmesi ve iş gücü maliyetinin azaltılması amacıyla basınçlı sulama sistemi ile birlikte kullanımı yaygınlaştırılmalıdır.

EĞİTİM SEN KUTLADI

Öte yandan Eğitim-Sen Çorum Şube Başkanı Mustafa Gül ve sendika yöneticileri CHP'ye hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Ziyarette İl Başkanı Ali Rıza Suledere, eğitimle ilgili sorunları dile getirdi.

Son Güncelleme: 13.02.2018 18:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.