CHP’nin keyfini kaçıran rapor

Parti Meclisi toplantısı öncesi bir şirkette seçim analizi yaptıran CHP'ye şok tespit.

14 Nisan 2014 Pazartesi 12:00
 CHP’nin keyfini kaçıran rapor


Parti Meclisi toplantısı öncesi bir şirkette seçim analizi yaptıran CHP'ye şok tespit. CHP, 2011 genel seçimlerine göre kıyaslandığında 42 ilde milletvekili çıkaramayacağı ortaya çıktı. 

Yerel seçimlerde aldığı sonuçlarla hayal kırıklığı yaşayan ana muhalefet partisi CHP'de yapılan seçim analizlerinde de birbirinden çarpıcı tespitler ortaya çıkmaya başladı. 18 Nisan'daki Parti Meclisi (PM) toplantısı öncesinde profesyonel bir şirketten iller bazında seçim analizi alarak sonuçları değerlendiren CHP'de şok bir tespit ortaya çıktı.

Başta Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere tüm kurmayların keyfini kaçıran tespite göre; eğer 30 Mart bir genel seçim olsaydı CHP'nin hiç milletvekili çıkaramadığı il sayısı 42'ye yükselecekti.

CHP; böylece Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Türkiye partisi değil" söylemine de adeta haklılık kazandırmış olacaktı. 12 Haziran 2011 genel seçim sonuçlarına göre toplam 33 ilde vekil çıkaramayan CHP'de 30 Mart yerel seçiminde ise projeksiyonu bu 33 ile Afyon, Isparta, Konya, Kahramanmaraş, Niğde, Sakarya, Sivas, Sinop ve Bartın'ın da eklendiğini gösteriyor. Ayrıca 2011'de iki milletvekili çıkardığı Samsun, Manisa ve Tunceli'de ise vekil sayısını bire düşürecekti.


Sayı artıyor ama Türkiye'nin yarısında yok

Genel seçim olsa 2011'e göre aslında milletvekili sayısını 135'ten 141'e yükseltecek olan CHP'nin, siyasi temsilde ise sadece "sahillere ve metropollere" sıkışması, "Parti ülkenin iç bölgelerinde, orta yerlerinde yıllardır kurumaya devam eden bir ağaç gibi. Buna önlem bulunmadan Türkiye partisi olma iddiası da havada kalıyor" yorumlarına yol açıyor.


Dört bölge tutunamıyor

30 Mart seçim sonuçlarına göre başta İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir ve Ordu gibi bazı metropol kentlerde oyunu artıran, bazı sahil belediye noktalarında gücünü koruyan, Trakya bölgesinde ise oyunu azaltmasına karşın başkanlık koltuklarını elde tutmayı sürdüren CHP başta tüm Karadeniz bölgeleri, Orta Anadolu ve Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da ise oy kaybına uğradı.


CHP 2011'de bu illerde vekil çıkaramadı

Ağrı, Aksaray, Batman, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Gümüşhane, Hakkari, Elazığ, Erzurum, Diyarbakır, Düzce, Iğdır, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Kütahya, Mardin, Muş, Nevşehir, Osmaniye, Rize, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van, Yozgat.







AKŞAM

Son Güncelleme: 14.04.2014 12:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.