Dar bölgenin Çorum’a etkisi

İngiliz modeli olarak bilinen her seçim çevresinin bir milletvekili çıkarması yani seçim çevresinde...

22 Nisan 2014 Salı 18:28
 Dar bölgenin Çorum’a etkisi


İngiliz modeli olarak bilinen her seçim çevresinin bir milletvekili çıkarması yani seçim çevresinde en çok oyu alan partinin milletvekilliğini almasına dayanan “dar bölge” seçim sistemi, Türkiye’de 550 ayrı seçim çevresi olmasını öngörüyor.  550 seçim çevreli bir modelin, BDP’nin Adana, Mersin ve İstanbul gibi metropollerden vekil çıkarmasını engelleyeceği ve özellikle MHP’nin milletvekili sayısını çok düşüreceği öngörülüyor.

Model CHP’yi de büyük kentler ile sahil kentleri ve Tunceli’ye hapsetmiş olacak. Yöntemin uygulanması durumunda CHP‘nin halen milletvekili çıkarabildiği Konya, Kayseri, Kahramanmaraş,Çorum, Malatya ve Niğde gibi Anadolu kentlerinden vekil çıkarmasının imkansız hale geleceği değerlendiriliyor. Ancak bu yöntem “ülke barajı” uygulamasını fiilen ortadan kaldırdığı için seçim çevrelerinde siyasi ittifaklara da zemin hazırlayacak. Partiler farklı seçim çevrelerinde aday göstermeyerek fiilen başka partileri desteklemiş olabilecek. Değerlendirmeler bu yöntemle Ak Parti’nin yüzde 49 oy oranıyla parlamentonun yüzde 70’ine yakın bir çoğunluğuna sahip olabileceğine işaret ediyor.






Son Güncelleme: 22.04.2014 18:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.