‘Hicret zulümden kurtuluş’

Hicri yeniyıl nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yapan Çorum Saadet Partisi Merkez İlçe Başkanı Orhan Sakınmaz...

25 Ekim 2014 Cumartesi 15:44
 ‘Hicret zulümden kurtuluş’


Hicri yeniyıl nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yapan Çorum Saadet Partisi Merkez İlçe Başkanı Orhan Sakınmaz, “Hicret zulümden kurtuluş, devlete giden yol demektir.” dedi.


Hicretin, İslâm tarihinin en önemli olayı olduğunu belirten SP Merkez İlçe Başkanı Sakınmaz, şu açıklamayı yaptı; “Hicret, Müslümanları, müşriklerin zulmünden kurtarmış, İslâm'a yayılma imkânı sağlamış, böylece İslâm inkılâbının başlangıcı olmuştur. Bu itibârla olaydan 17 yıl sonra, Hz. Ömer'in halifeliği esnâsında, Hz. Peygamber'in hicret ettiği yılın 1 Muharrem'i olan 16 Temmuz 622 tarihi "Hicri-Kamerî Takvim" için "takvim başı" olarak kabul edilmiştir. Bizlerde inşallah 25 Ekim 2014 Cumartesi günü Muharrem ayının ilk gününü dolayısıyla yeni bir hicri yıla (1 Muharrem 1436 ) girmiş olacağız.     


Hicret hadisesi tarihte olup bitmiş bir olay değildir, bir müminin hayatının her sahasında örnek olması gereken bir hadisedir. Müslüman bu hadiseyi örnek alarak `kötü huylardan iyi huylara peygamber ahlakına hicret etmelidir. Hicret İslam tarihinde eşsiz bir olaydır. Çünkü İslami fetih ve zaferlerin kapısı olmuştur. Tarihte oynadığı rol bakımından müstesna bir yere sahiptir.


Müslümanlar dini inançlarını yaşayamadıkları için hicret ettiler. Onlar birer Arap olarak her türlü hakka sahiptiler, fakat birer Müslüman olarak bu hak ve hürriyetlerden mahrumdular.


İslama gönül vermiş, kalbine Allah ve peygamber sevgisi yerleşmiş müminler niçin hicret ediyordu? Kurulmuş bulunan düzenlerini,evlerini barklarını bağ-bahçelerini niçin terkedip gidiyorlardı. İşte bunu anladığımız da hicretin ne mana ifade ettiğini daha iyi anlarız.


Hicret; Şirkten -Tevhide, Küfürden- İmana, Dalaletten- Hidayete, Tefrikadan- Kardeşliğe, Bidatten -Sünnete, Adavetten-Muhabbete gidişin adıdır. Zulme boyun eğmeme iradesinin sergilenmesidir. Hicret, Zilleti kabul etmeme ya da her türlü fedakârlığı yapabilme iradesidir. Hicret iyiliği egemen kılma hareketidir. İnancıyla yaşayabilmenin insanlıktan ayrılmayacak bir hadise olduğunu göstere bir ölçüdür.


Hicret, inancın üstünlüğünü göstersen, aynı zamanda fikri ve inancı için eşsiz bir göç hadisesidir. Hicretle birlikte insanlığın kurtuluşu ve İslam inkılabının başlangıcı olmuş, İslam dini hicret sayesinde istikbaline kavuşmuş ve böylece yayılma imkanı bulmuştur.


Hicret konusunda en önemli hadiselerden biride peygamber efendimizin azametidir. Onun metin iradesi ve sabrıyla en müşkül anlarda bile kalbine hiç yeis- korku, gelmeksizin güçlüklere göğüs gerdiğini görürüz.


Hz. Ebu Bekir'in yolculuk esnasında gösterdiği vefa örneği ,Hz. Ali'nin ölümü göze alarak peygamber efendimizin yatağına yatması dünyada eşine az rastlanır bir hadisedir .


Batıda insanların kendi babasına bile bir bardak çayı karşılıksız vermediği, günümüz insanının her şeyi ile dünyevileştiği bir zamanda, Ensar ve Muhacir arasında kurulan kardeşlik köprüsü ,Allah rızası için    Mekke de her şeyini bırakıp inancı için Medine ye hicret eden muhaciri bağrına basması günümüz insanının her zamankinden daha çok muhtaç olduğu bir davranış örneği değil mi.?


Bugün ne yazık ki pek çok Müslüman hicreti bir hikâye gibi görmektedir. Bugün hicret şuurunu kaybeden Müslümanlar çiğeri beş para etmez insanların zalimlerin elinde oyuncak duruma düşmüş, zillet çamurunda debelenip durmaktadır.  Artık her Müslüman Hicri yılbaşını bir nefis muhasebesi yapmalı, Tüm camiamızın, ülke insanımızın ve Müslüman kardeşlerimizin hicri yeni yılını kutluyor tebrik ediyorum,Hicri yılbaşının ve Muharrem ayının bütün ümmet için uyanışın dirilişin insanlık içinde bir hidayet vesilesi olmasını rabbimden niyaz ediyorum.


Ne Mutlu Kur'an Yoluna Hicret Edenlere. Selam olsun hicreti hakka olanlara.



Son Güncelleme: 25.10.2014 15:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.