Seçmenden 4 partiye çarpıcı mesaj

KONDA Araştırma Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır, 30 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’ni Karadeniz Bölgesi...

21 Nisan 2014 Pazartesi 12:20
 Seçmenden 4 partiye çarpıcı mesaj


KONDA Araştırma Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır, 30 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’ni Karadeniz Bölgesi açısından değerlendirdi.

AK Parti, CHP, MHP ve BDP açısından mukayeseli yapılan değerlendirmede üçüncü grup Karadeniz illerinde (Artvin, Çorum, Giresun, Ordu, Sinop, Zonguldak) yer aldı. Ağırdır’a göre, üçüncü grup Karadeniz illerinde AK Parti ortalama yüzde 50.4 oranında oy alırken, CHP yüzde 27.4 oranıyla ona rakip oldu.

Hürriyet’te yer alan analize göre, AK Parti’nin en rahat kazandığı ve kesin hakimiyetinde olan bölge Karadeniz. Karadeniz bölgesinin tümünde ortalama AK Parti oyu yüzde 50.9 oranında. MHP yüzde 22, CHP yüzde 20.3 oranında oy almış.

AK Parti’ye: Bir daha olmasın CHP’ye: Olmaz, MHP’ye: Bekle

Analizin sonuç bölümünde Prof. Dr. Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Mesut Yeğen’in  yorumu çok çarpıcı.

İşte o yoram;

Seçmen 4 büyük siyasi partinin hiçbirine pozitif bir mesaj vermedi.

4 partinin herbiri için uyarılarla dolu mesajlar geldi seçmenden. Birer cümleyle sloganlaştırmak gerekirse, seçmen AK Parti’ye ‘Bir Daha Olmasın’; CHP’ye ‘Hayatta Olmaz’; MHP’ye ‘Bir Kenarda Beklemeye Devam Et’; BDP’ye de ‘Emin misin?’ dedi. Bu birer cümlelik mesajları kısaca izah edeyim. Seçim öncesinin ölüm kalım atmosferini hesaba katarak değerlendirdiğimizde, AK Parti’nin yüzde 30’lara düşmemiş ama yüzde 55’leri bulmamış oluşu seçmenin AK Parti’ye şunu dediğine işaret ediyor: ‘Kötü birşeyler yaptığın belli ama karşındakilerin büyük kötülüğü senin kötülüğüne şimdilik göz yummayı gerektiriyor.’ Bu mesaj AK Parti açısından şu anlama geliyor: Karşısındaki büyük kötülük önemsizleştiğinde, seçmen AK Parti’nin yapıp ettikleri hakkında daha dolaysız, başka kötülüklerle ilişkilendirmeden düşünmeye başlayabilir. CHP’ye denen oldukça sade: ‘Gayritabii yollarla iktidar olmak istiyorsan böyle devam et; ama bu halinle devam ettikçe, seküler Türklerin partisi olarak kaldığın müddetçe  tabii yollardan iktidara gelmeyi unut’. Seçmenin MHP’ye mesajı da net: ‘Ana rollerde olmaz ama yardımcı rollerde değerlendirebilirim. Uygun senaryoyu beklemelisin.’ BDP’ye denen de şu: ‘Türkiyelileşme işinden emin misin? Oysa BDP’li olabilecek daha çok Kürt vardı’

 




(Kaynak: Hürriyet)

Son Güncelleme: 21.04.2014 12:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.