Torunları Atıf Hoca’yı andı

İskilipli Atıf Hoca vefatının 89. yıldönümünde rahmetle anıldı.

03 Şubat 2015 Salı 11:56
 Torunları Atıf Hoca’yı andı


İskilipli Atıf Hoca vefatının 89. yıldönümünde rahmetle anıldı.

İskilip Belediyesi ve Atıf-Der’in düzenlediği anma programı önceki gün gerçekleştirildi.

AK Parti Çorum Milletvekili TBMM İdare Amiri Salim Uslu, TBMM AK Parti Sakarya Milletvekili İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, AK Parti Muş Milletvekili Faruk Işık, AK Parti Bursa Milletvekili İsmet Su, AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin, Hatay eski Milletvekili Dr. Mehmet Sılay, İskilip Kaymakamı Şuayib Gürsoy, Belediye Başkanı Recep Çatma, AK Parti İl Başkanı Rumi Bekiroğlu, Merkez İlçe Başkanı Yaşar Anaç, Merkez İlçe Başkan Yardımcısı ve ÇİMDER Başkanı Ayhan Boyraz, HÜMOD Başkanı Ahmet Ölçer, İskilip İlçe Başkanı Ali Koçkaya Kadın Kolları Başkanı Fatma Selvi, Gençlik Kolları Başkanı Aslan Sağlam, Atıf-Der Başkanı Mustafa Lek, Atıf Hoca’nın torunlarından Ahmet Faruk İmal, Atıf Hoca Anıt Mezar ve Külliyesi’nin Mimarı Mehmet Osmanlıoğlu, meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Sabah saatlerinde İskilip’e gelen misafirler Belediye Başkanı Recep Çatma’yı makamında ziyaret ettikten sonra İskilip Ulu Camii’de okutulan Mevlid-i Şerif programına katıldı. Öğle namazı çıkışı vatandaşlara cami önünde helva ikramında bulunuldu.

İskilipli Atıf Hoca Anıt Mezar ve Külliyesi ziyaret edilerek burada Kuran-ı Kerim ve dualar okunduktan sonra İskilip Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda Atıf Hoca’nın vefat yıldönümü anısına düzenlenen panel düzenlendi.

‘CUMHURBAŞKANIMIZ ATIF HOCA GİBİ DİK DURDU

Panelin açış konuşmasını yapan Atıf-Der Başkanı Mustafa Lek, Atıf Hoca’nın ismini hiç çekinmeden her meydanda zikreden, adını resmi kurumlar ve benzeri yerlere vererek yaşatan, Atıf Hoca gibi dik duruşu ile gönülleri fetheden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ak kadrolara selam ve dua gönderdiğini söyledi.

‘VEFA BORCUMUZ VAR’

İskilip Belediye Başkanı Recep Çatma, programa katılan davetlilere teşekkür ederek, şöyle dedi: “Vefatının 89. yıldönümünde İskilip’in övünç kaynağı İskilipli Atıf Hocamızı anıyoruz. Yaşadığı döneme damgasını vurmuş, İskilip’in adını Türkiye’ye, İslam alemine ve tüm dünyaya duyurmuş ve maalesef hukuksuzluk sonucu idama mahkûm edilmiş, İslam âlimi hocamıza vefa borcumuzu yerine getirebilmenin çaba ve gayreti içindeyiz. Din ve siyaset adamı olarak yaşadığı döneme damgasını vurmuş Ebussuud Efendi, şu an türbesinde ve camisinde restorasyonu devam eden Şeyh Yavsi Hazretleri, astronomi bilgini Ali Kuşçu, türbesi Evlik’te bulunan Şeyhülislam Nurullah Efendi, Osmanlı İmparatorluğu’na bir çok hafız yetiştirmiş Çakmakdede olarak bilinen Şeyh Muslihiddin Attar, Hacı Karani, Gülbaba gibi manevi şahsiyetlerimiz gurur kaynağımız olmakla birlikte İskilip’imizin manevi atmosferini her zaman canlı tutmaktadırlar.

İskilip tarihi günlerinden birini yaşıyor. Bu toplantı, tarihi geleceğimizi doğru inşa etmek için son derece önemlidir. Atıf Hoca yıllarca bize dayatılanın aksine işgale karşı ilk karşı çıkan ve kınayan İslam âlimidir. Ülkemiz hızla normalleşme sürecine girmiştir. Bugün artık hocamızı İstanbul’da, Ankara’da, Çorum’da ve torunları olarak yaşadığımız İskilip’te anabilmekte, hatırasını canlı tutabilmekteyiz. Hocamızın mezar yeri dahi bilinmezken, Sayın Mehmet Sılay bey uzun araştırmaların sonucunda Şafaktepe parkında kabrini bulmuş, kemiklerini İskilip’e getirerek, şimdiki külliyenin bulunduğu alanda dualarla toprağa verilmiştir. Daha sonra Anıt Mezar ve Külliyesi inşa edilmiştir. Ziyaretçisi yaz kış her zaman devam etmekte, İskilip Belediyesi olarak biz de elimizden gelenin en iyisini yapmak, hocamızın aziz hatırasına sahip çıkma gayretindeyiz. Atıf Hocamızın torunları olarak sözlerimi tamamlarken büyük zahmetlerle hocamızın mezarını bularak İskilip’e getiren ve hocamızın ülke genelinde tekrar gündeme gelmesine vesile olan Hatay eski milletvekili Sayın Mehmet Sılay beye, süreci aksamadan devam ettiren TBMM İdare Amiri Çorum Milletvekilimiz Sayın Salim Uslu’ya, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Çorum Milletvekilimiz Sayın Cahit Bağcı’ya, Çorum Milletvekilimiz Sayın Murat Yıldırım’a, eski Belediye Başkanlarımız Sayın Orhan Öztürk’e, Sayın Numan Sezer’e, Atıf Hoca Anıt Mezar ve Külliyesinin yapımında başından sonuna kadar takipçisi olan Mimar Sayın Mehmet Osmanlıoğlu’na, panelimizin tertiplenmesinde ve diğer etkinliklerde bizlerle beraber çalışan Atıf-Der yöneticilerine, bu anlamlı günde bizlerle birlikte olan hemşerilerime teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum.  Anma etkinliklerimizin amacına ulaşmasını Cenabı Allah’tan niyaz ediyor, hepinize saygılar sunuyorum”

‘Aynı acılar tüm coğrafyalarda yaşandı’

AK Parti Muş Milletvekili Faruk Işık, Türkiye’nin birçok coğrafyasında İskilipli Atıf Hoca’ya yaşatılan acıların benzerinin yaşandığını söyledi. Tarihin acılarla, idamlarla, yoksulluklarla, sürgünlerle dolu olduğunu belirten Işık, “Hukuktan yoksun mahkemelerin inim inim inlettiği bir coğrafyanın evladıyla, yine aynı mahkemelerin inim inim inlettiği ve acılar yaşattığı diğer coğrafyanın evlatlarına Allah’ın selamı, rahmeti, bereketi üzerine olsun diyorum. Aynı acılar, aynı hissiyatlar Türkiye’nin birçok coğrafyasında maalesef yaşandı. Tarihimiz acılarla, idamlarla, yoksullarla, sürgünlerle dolu. Din vatan ve millet adına mücadele edip, idam sehpasına giden İskilipli Atıf Hoca bunlardan birisi” dedi.

‘Atıf Hoca’nın davası bizim davamız’

AK Parti Çorum Milletvekili TBMM İdare Amiri Salim Uslu ise, her alanda her zaman Atıf Hoca’nın davasını savunmaya ve onun gibi isimsiz şehitlere, kahramanlara sahip çıkmaya devam edeceklerini belirterek; “Geçtiğimiz hafta hem belediye başkanımızı hem de Atıf-Der Başkanımızı aradım. Böyle bir toplantının yapılması konusunda düşüncelerimi paylaştım. Bu toplantıyı Belediye ve Atıf-Der’in birlikte yapması önerimi paylaştım. Bugün hepimizi bir araya getirdikleri için huzurlarınızda teşekkür ediyorum. İnşallah bundan böyle her yıl Şubat ayının ilk haftası, Atıf Hoca’yı anmak üzere bir haftalık etkinliklerle sürdürülen bir gelenek haline gelir. Her alanda her zaman Atıf Hoca’nın davasını savunmaya ve onun gibi isimsiz şehitlere, kahramanlara sahip çıkmaya devam edeceğiz. Daha önce görev yapan belediye başkanlarımız elbette ciddi katkılar verdiler. Buradan onların hepsini şükranla anıyoruz. Recep Çatma Başkanlığındaki Belediyemiz Atıf Hoca Anıt Mezar ve Külliyesi’nin her türlü bakımını yaparak ziyarete açık tutuyor” diye konuştu.

‘Hukukçuluğumdan utandım’

AK Parti Adapazarı Milletvekili TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün de, İskilipli Atıf Hoca’nın hikâyesini muhafazakâr bir ailenin çocuğu olarak dinledikten sonra hukukçuluğundan utandığını belirterek, “Bu programı hazırlayan İskilip Belediye Başkanı Recep Çatma ve Atıf-Der Başkanı Mustafa Lek ile dernek üyelerine teşekkürlerimi sunuyorum. Rahmetli Şehit İskilipli Atıf Hoca ile benim ilk tanışmam ‘Son Devrin Din Âlimleri’ isimli kitapla oldu. O kitapta hem Atıf Hocamızın hikayesini hem de benzer yaşanmış olan hikayeler anlatılmıştı. Atıf Hocamızın hikayesini muhafazakar bir ailenin çocuğu olarak dinledim. Ama sonra Hukuk Fakültesi’ne gittim. Bir Hukukçu oldum. Hukukçu olduktan sonra, bir kez daha bu hikâyeyi dinledikten sonra hukukçuluğumdan utandım. Nasıl bir hukukçuyum, bir mahkemeyim diye ortaya çıkıp memleketimizde nasıl böyle kararlar verilmiş diye hayret ettim, hukukçuluğumuzdan utandım” dedi.

Konuşmaların ardından panele geçildi. Panelde Atıf Hocanın torunlarından Ahmet Faruk İmal, Atıf-Der adına Hasan Çalık, Atıf Hoca’nın Külliyesi’nin Mimarı Mehmet Osmanlıoğlu ve Hatay eski Milletvekili Dr. Mehmet Sılay konuşmacı olarak yer aldı.

Fahri hemşehrimiz oldular

İskilip Belediyesi, Hatay eski Milletvekili Dr. Mehmet Sılay ve Atıf Hoca Anıt Mezar ve Külliyesi’nin Mimarı Mehmet Osmanlıoğlu’na Fahri Hemşerilik Beratı verildi. Beratları Milletvekili Salim Uslu takdim etti.

Son Güncelleme: 03.02.2015 12:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165