Türkoğlu’ndan seçim öncesi öneriler

19. Dönem Çorum Milletvekili Adnan Türkoğlu, Demokrat Parti İl Başkanlığı görevinden ayrılan...

18 Şubat 2015 Çarşamba 14:58
 Türkoğlu’ndan seçim öncesi öneriler


19. Dönem Çorum Milletvekili Adnan Türkoğlu, Demokrat Parti İl Başkanlığı görevinden ayrılan Av. Muhsin Kocasaraç’ın MHP’ye geçtiğini bildirdi.


Çorum eski Milletvekili Adnan Türkoğlu, Türkoğlu Apart’ta  basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Demokrat Parti İl Başkanı Mehmet Ünal, Merkez İlçe Başkanı Şaban Siyakuş, Manşet gazetesi Yazarı Lokman Erdoğan, yönetim kurulu üyeleri katıldı.


Çorum’un genel ve özel sorunlarına dikkat çeken Türkoğlu, kentin uzun vadede su sıkıntısı ile karşı karşıya kalacağını, 50 yıl su ihtiyacı olmayacağı açıklanırken, 50 günlük su rezervinin ortaya çıktığını söyledi.


‘50 YILLIK DEĞİL, 50 GÜNLÜK SUYUMUZ VAR’


Su için önerilerini sıralayan Türkoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü; “1994-1995 yılları arasında Çorum’un içme suyu ihtiyacının karşılanması için Yeni hayat ve Hatap Barajı’nı faaliyete geçirildi. Çorum'un nüfusu o yıllarda 110 bindi. Şimdi ise 230 bin nüfusa sahip. İlçe ve köylerden günlük gelenlerle beraber bu rakam 250 bine tekabül etmektedir. Yani bu şu gerçeği ortaya çıkarıyor, nüfusumuzda yüzde 120 artış söz konusu. O günlerde ihalelerini benim yaptırdığım Hatap, Koçhisar, Obruk barajlarını tamamlayıp Yeni hayat Barajı’nı bitirmiştik ve Çorum’a suyunu vermiştik. Kamuoyu iyi hatırlar ki, 1995 yıllarında koleradan 70 kişi vefat etmişti. Ben milletvekili iken siyaseti bir yana bırakıp dönemin Çorum Belediye Başkanı Sayın Arif Ersoy’la el ele verip büyük çabalarla sorunun çözümü için çalıştık.


TÜRKOĞLU’NUN SUYA DAİR ÖNERİLERİ


Şanlıosman, Cemilbey, Değirmendere Kultak, Tanrıvermiş, Kınık, Serban baraj ve göletleri duruyor. Koparan Deresi’ni Yenihayat'a bağlıyorlar. Buna gerek yok. Hatap ve Yenihayat Alaca yolunda bağlanıyor. Koparan'dan oraya kadar kendi geliyor. Oradan bağlansaydı, hiç olmazsa tünel yapımına gerek yoktu, israf olmazdı. Koçhisar Barajı’ndan Hatap Barajı’na içme suyu bağlamayı düşünenler Küre belini pompalayan Koçhisar’ın suyunu basarak ancak getirebilirler. Halbuki Şanlı Osman- Cemilbey Barajı yapılırsa Koçhisar’dan Cemilbey’e kadar su kendi cazibesi ile geliyor ve oradan içme suyu takviyesi daha masrafsız olur. Yukarıda bahsettiğim barajların projeleri bana yetişmedi, benden sonra bitirildiğini umuyorum.


SU İÇİN NİHAİ ÇÖZÜM


Bunların en sonuncusu olan Obruk Barajı Çorum oranına göre 300 metre yükseklikte. Çatak-Obruk arasına üç havuz ve pompa yapılırsa üç aşamalı olarak Çatak'a kadar bu su gelir, ve Çatak’dan da Çorum'a bu suyu pompalarız. Bir nevi enerji tasarrufunda da bulunmuş oluruz. Derinçay, Cemilbey, Alaca Çayı, Çekerek ırmağı, Yeşilırmak, Kızılırmak, birbirine bağlanır. Sulama içme suyu içinr Koçhisar'dan Hatap'a su basılacak diyenlere söylüyorum. Koçhisar'dan su buraya yani Cemilbey'e zaten kendiliğinden geliyor. Cemilbey, Molla Hasan Barajı yapılsa Küre beline pompa koymadan doğal yollarla kendiliğinden gelir.”


‘TURİZM PASTASINDAN YETERLİ PAYI ALAMIYORUZ’


Hititler’in başkenti olan güzel Çorum'un turizm pastasından pay alamamasının Çorumlular’ı üzdüğünü, bunun için gayret sarf edilerek güzel çalışmalar ve projeler hazırlanması gerektiğini belirten Türkoğlu, şöyle devam etti:


‘TURİZM İÇİN EKİP VE ORGANİZASYON ŞART’


“Turzim için iyi bir ekip ve organizasyon olmalıdır. Bu ekip arkadaşları günü birlik olan gezilerde yerli ve yabancı turistlere güzel Çorum’un turizm ve kültürel zenginliklerini çok iyi bir şekilde tanıtmalıdır insanlar artık Anadolu'da yöresel yemeklerden tadıyor, otantik yerlerde konaklamak istiyor. Dolayısıyla yayla, doğa ve av turizmine ağırlık verilmesi gerçeği ortaya çıkılmaktadır. Bunu şu şekilde sıralıya biliriz. Mesela, Ankara’dan Çorum’a hareket eden bir turist kafilesi sabah kahvaltısını Sungurlu’da yaparak Boğazkale-Hattuşa ve Alacahöyük’ü gezdikten sonra öğle yemeğini Alaca’da yemeli, yemekten sonra Zile yolu üzerinden Ortaköy, Şapinova, İncesu kanyonunu görmeli. Akşam konaklaması için Çorum’a gelmeli. Çorum’da Hıdırlık’ta bulunan inanç turizmi devrneye girmeli. (Kerebigazi, Yusuf-u Bahri ve Suheyb-ı Rumi, Ubeyd-i Gazi, Çerkez Şeyhi Ömer Lütfi Efendi, Hıdırlık Şeyhi Abbas Külahi Efendi)


KALE VE VELİPAŞA HANI


Çorum’un el sanatları müzesinin ve istimlâkı yapılmış Çorum Kalesi’nin içindeki evler boşaltılmış. Buraya kafeteryalar, lokantalar, el sanatları teşhir ve satış yerleri yapılması için restorasyon yapılacağını duydum. Ayrıca Veli Paşa Hanı süratle  turizme açılmalı.


İLÇELER İÇİN ÖNERİLER


Akşamı Çorum’da geçiren turist kafilesi ertesi sabah Osmancık Koyunbaba Türbesi ve köprüsü ve Kargı’yı ziyaret ettikten sonra öğle yemeğine Obruk Barajı kenarında olan Oğuzlar’da yemeli ve turizmden çok şey bekleyen İskilip ve Bayat’ı gezerek Ankara’ya ulaşmalı. İstanbul'dan gelen turist kafilesi ise Kargı, Osmancık’a ve İskilip üzerinden Çorum merkeze, Ortaköy-Alaca Boğazkale-Sungurlu üzerinden Ankara ve İstanbul’a  dönmeli. Ayrıca  av ve yayla turizmi Çorum Valiliği’nce değerlendiriilmeli"




Son Güncelleme: 18.02.2015 15:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.