Vekillik için sürpriz seçim formülü

AK Parti ile MHP arasında secim ittifakı görüşmelerinden kulislere yansıyan gelişmeler var

24 Ocak 2018 Çarşamba 10:27
Vekillik için sürpriz seçim formülü

AK Parti ile MHP arasında ‘Milli Mutabakat Komisyonu’ adı altında yürütülen seçim ittifakı görüşmelerinin ikincisi dün yapıldı.

‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne ilişkin son anayasa değişikliği uyarınca mevzuatta yapılması zorunlu olan değişikliklerle ilgili AK Parti’nin bugüne kadar yürüttüğü hazırlık konusunda MHP’yi bilgilendirdiği belirtildi.

6 YA DA 8 VEKİL ÇIKARAN İLLER BÖLÜNECEK

Hürriyet'te yer alan habere göre; İki parti arasında MHP’nin önerisi doğrultusunda, üst çatı başlığı altında ittifak yapan partilerin adlarının yazılacağı modelde önemli ölçüde uzlaşma sağlandığı vurgulanırken, kulislerde ise ‘barajlı daraltılmış bölge’ formülü konuşuluyor. AK Parti kulislerinde konuşulan yüzde 10 seçim barajını koruyan bu formülde, iki parti arasında varılacak uzlaşmaya göre 6 ya da 8’den daha fazla milletvekili çıkaran iller birden fazla seçim bölgesine ayrılacak.

MHP MEVCUT SİSTEMDEN YANA

Seçimlere de YSK tarafından 600 vekile göre yapılan dağılıma göre belirlenecek yeni seçim çevreleriyle girilecek. Ancak, MHP’nin dar ve daraltılmış bölge formüllerine sıcak bakmadığı, bunun yerine barajın yüzde 7 ya da 8 bandına çekildiği mevcut sistemden yana olduğu belirtiliyor.

Son Güncelleme: 25.01.2018 10:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.