Araç motorları yeniden hayat buluyor

Araç motorları Sungurlu Motor Yenileme atölyesinde yeniden hayat buluyor.

21 Ağustos 2017 Pazartesi 18:07
 Araç motorları yeniden hayat buluyor


Sungurlu’da kullanım ömrünü tamamlamış ve arızalanmış araç motorları Sungurlu Motor Yenileme atölyesinde yeniden hayat buluyor.


Motor yenileme ustası Erdoğan Kılıçgil, Küçük Sanayi Sitesi Tornacılar Caddesinde bulunan işyerlerinde, motor içindeki parçaların aşınmasından ya da çeşitli nedenlerle arızalanmış araç motorlarını rektifiye ettiklerini söyledi.


15 yaşında çırak olarak başladığı mesleğini severek yaptığını belirten Kılıçgil, 27 yıldır araç motorlarına hayat verdiklerini ifade etti. 
Erdoğan Kılıçgil’in atölyesinde en büyük yardımcılarının Aydın, Yasin ve İbrahim ustaların olduğunu dile getirdi.

Motor yenilemenin aşamaları


Sungurlu Motor Yenileme atölyesinde yaptıkları işlemleri anlatan usta Kılıçgil şunları kaydetti:


“Araç motorları arızalandığı zaman ilk önce tamirci arkadaşlara gidiyor. Tamirci ustalar aracın motorunu kontrol ettikten sonra rektifiye işlemine gerek olup olmadığına karar veriliyor. Motor rektifiye yapılacaksa tamir ustaları araç motorunu alıp üzerindeki motorun çalışmasına yardımcı yakıt filtresi, marş dinamosu, şarj dinamosu, manifold gibi çeşitlendirebileceğimiz ekipmanları söküp motor blokları, krank ve silindir kapaklarını bize getiriyorlar.


Bize gelen bu parçaları bazı test ve ölçümlere tabi tutuyoruz. Bloklarda ve kapaklarda çatlak var ise tamir edilip edilemeyeceğine bakıyoruz. Tamir edilecek gibi durumda ise gereken işlemleri yapıyoruz. Motor bloklarının içinde bulunan ‘gömlek’ diye adlandırdığımız ve içerisinde pistonların çalıştığı silindir şeklindeki parçaları söküyoruz ve yenileri ile değiştiriyoruz. Bu işlemden sonra piston kolları ve kol yataklarının bağlandığı ‘krank’ adını verdiğimiz parçayı kontrol ediyoruz. Yağsız kalan motorlarda genelde ‘yatak sarma’ dediğimiz olay meydana gelmiş ise krankta aşınma oluyor. Bunu taşlama vasıtasıyla düzeltiyoruz. Eğer düzelmeyecek kadar aşınma var ise yine bu parçayı da yenisi ile değiştiriyoruz.


Daha sonra silindir kapağı denilen üzerinde subapların bulunduğu parçaya geçiyoruz. Bu parçanın da ön muayenesini yaptıktan sonra gerekli işlemlere başlıyoruz. Çatlak var ise tamirini yapıyoruz. Daha sonra subap yuvalarını kontrol ediyoruz. Subap lastiklerinin aşınmasından dolayı yanma odasına yağın sızıp aracın yağ yakmasına neden olabiliyor. Böyle bir durumda subap ve subap lastiklerini değiştiriyoruz. Bu sayede motor revizyon yani rektifiye büyük oranda tamamlamış oluyor.


Yaptığımız bu işlemlerden sonra tamirci ustalara teslim ediyoruz. Onlar da geriye kalan piston, sekman ve diğer parçaları takıp bazı ayarları yaptıktan sonra rektifiye işlemi bitmiş oluyor ve motor araç üzerine koyularak çalışır hale geliyor.”


“Motorun periyodik bakımları yapılmalı”


Motorun uzun ömürlü olmasında en büyük etkenin düzenli bakımdan geçmesinin gerektiğini vurgulayan Erdoğan Kılıçgil, agresif kullanım, sürekli yüksek devirde kullanmak, düzensiz yağ değişimi, motorun hararet yapması gibi nedenlerin de motor ömrünü ciddi anlamda kısalttığını ifade etti.


Motor çekişten düşmesi, yağ sarfiyatının artması, egzozdan mavi duman çıkması, motordan tuhaf sesler geliyorsa ve yağ kapağından ‘üfleme’ diye tabir edilen durum var ise rektifiye işlemine ihtiyacı olabileceğini belirten Kılıçgil, araç sahiplerinin bu durumları yaşamaması için araçlarının periyodik bakımlarını düzenli olarak yaptırmaları önerisinde bulundu.


Son Güncelleme: 21.08.2017 18:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.