Çorum’da son günlerde belediye mücavir alan sınırları içinde bulunan bazı hazine arazileri, arsa ve hobi bahçesi konumlu alanlar ihaleyle satışa çıkarılıyor, yine şehir merkezinde yeni konut projeleri gündeme geliyor. Uygulamanın Özel İdare’ye kaynak temini için hayata geçirildiği belirtiliyor.

Geçtiğimiz günlerde Vali Necmeddin Kılıç, milletvekili, belediye başkanı, iktidar partisinin il ve merkez ilçe başkanı Melikgazi Toplu Konut Projesi’nin yapılacağı alanda inceleme yaptılar.

Burada dikkati çeken AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu’nun Hoy Hoy Tepesi’nde yapılan inceleme sırasında sosyal medya hesabı Twitter’den yaptığı paylaşımdı.

Uslu, paylaşımında “Cumhurbaşkanımızın ‘Dikey yapılaşmaya illerimizde, ilçelerimizde müsaade etmeyelim. Bizim mimari anlayışımızda yatay mimari esastır’ sözünden yola çıkarak çalışmalarımıza başladık.” diyordu.

Uslu’nun sözleri elbetteki doğru. Ancak insanın aklına da şu sorular gelmiyor değil;

*Sayın Uslu, son iki dönemdir uygulanan imar planlarını inceleme fırsatı buldu mu?

* İmar düzenlemelerinde ilgili kuruluşlara görüş soruluyor mu?

* Çevre Düzeni Planı deliniyor mu?

* Yatay yapılaşmanın en somut örneği mevcut bağlarda son yıllarda dikkat çeken yapılaşma neyin işareti?

*Tarım arazileri imara açılırken, dikey yapılaşmanın sayısız örnekleri hayata geçirilirken yerelde Uslu ve Uslu gibi sorumluluk makamında bulunanların bu uygulamalardan haberi var mıydı?

* Kent mücavir alan sınırları içinde eski Binevler ve Silmkent dışında yatay yapılaşmaya örnek bir tane alan gösterilebilir mi?

Mevzuyu biraz daha açalım isterseniz…

15 Temmuz hain FETÖ darbe girişiminden sonra hükümet askeri alanların yeşil alana açılması yönünde karar alırken, Kışla arsası lüks dikey konuta açıldı. Yerel siyasi irade yapılaşma yoğunluğunun had safhaya ulaştığı bölgede bu tasarrufu şehir lehine farklı bir hizmetle kullanamaz mıydı?

Veya mevcut şehit stadı ve müştemilatı altı ticaret merkezi üstü 20-25 katlı -ultra dikey- yapılaşmaya açıldı. Çorumlu’nun ekseriyeti kararı eleştirirken konu siyasilerimizin gündemine neden gelmedi?

Evet, Çorum belediyecilik anlamında önemli yatırımlar kazandı. Ancak bilerek veya bilmeyerek bugüne kadar kişiye özel veya genel aykırı bazı imar planlamaları yapılırken birinci derecede sorumlu olanlar maalesef sessiz kalmayı tercih etti.

Demem o ki, sinyalleri şimdiden hissediliyor, yakın gelecekte bu şehirde yaşayanları ciddi şehircilik problemleri bekliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165