Acılı yüzleri güldürüyorlar

Çorum İHH, Çorum Genç İHH Yetim Yardım Çalışması yapmak üzere Suriye’ye gitti

18 Ocak 2018 Perşembe 13:31
Acılı yüzleri güldürüyorlar

Çorum İHH, Çorum Genç İHH Yetim Yardım Çalışması yapmak üzere Suriye’ye gitti. İHH Başkanı Selim Özkabakçı, Çorum Genç İHH Başkanı Fatih Çelik ve Çorum Genç İHH üyesi gençlerin de içinde bulunduğu 10 kişilik bir ekiple savaşın izlerini yakından görebilmek ve hazırlanan hediye ve yardım paketlerini savaş mağduru yetim çocuklara ulaştırmak için Suriye’ye gitti.

On saatlik yolculuğun ardından Hatay’ın Reyhanlı İlçesine ulaşan ekip, burada Suriye yardım çalışmalarının Türkiye ayağı olan İHH Reyhanlı Lojistik Merkezini ziyaret etti. Merkezde İHH Suriye Koordinatörü Erhan Yemelek ve İHH Suriye İnsan Kaynakları Koordinatörü Zeki Tahiroğlu ile görüşülerek bölge durumu hakkında bilgi alındı.

Aynı gün içerisinde Cilve Gözü Sınır Kapısı’ndan Suriye tarafına geçiş yapan ekip, ilk olarak sınırda yer alan ve Suriye yardım çalışmalarının Suriye ayağını teşkil eden İHH Babü’l Hava Lojistik Merkezini ziyaret etti. Lojistik merkezinden ayrılan ekip Suriye İnsani Yardım Ekibi eşliğinde iç bölgede yer alan ve kuşatma altında bulunan Hama’dan kaçarak İHH’nın kurmuş olduğu çadır kente sığınan savaş mağdurlarını ziyaret etti. Hama kuşatması sebebiyle sınıra doğru gelenlerin yüz binlerle ifade edildiği bölgede durumun ciddi olduğu ve insanların kış şartları altında açlık ve soğuğun sıkıntısını çektikleri görüldü.

İHH Başkanı Özkabakçı, izlenimlerini şöyle aktardı; “Burada tam bir yaşam mücadelesi içerisinde olan inşalarla karşılaştık. Vakfımızın kurduğu çadırlarda alınan Hama’dan göçen Suriyelilerin mağduriyetinin had safhada olduğunu gözlemledik. Bir çadırda otuz, kırk, ailenin aynı ortamda barındığına şahit olduk. Toprağın üzerine kurulan çadır kentlerde insanlar hayatta kalma mücadelesi veriyor. Yanlarında getirebildikleri bir iki bavul eşya ile hayata tutunmaya çalışıyorlar. Vakfımız İHH düzenli olarak gıda ve sağlık desteği vermeye devam ediyor. Ancak son günlerde bazı fırınlarımız un yetersizliğinden dolayı üretimi durdurma noktasına geldi. İnsanların tırnaklarını kesmek için tırnak makası bile bulamadığı tırnaklarını taşlara sürerek aşındırdığı bir yokluktan bahsediyoruz.”

Çorum Genç İHH Suriye Yardım Ekibinin ikinci durağı İHH’nın bölgede kurumuş olduğu Rahmet Köyü oldu. Yaklaşık bin kişinin barındığı köyde yaşayan yetimler için açılmış İHH Rahmet Köyü Okulunu ziyaret eden ekip burada yetimler için hazırlamış oldukları yardım ve hediye paketlerinin dağıtımını yaptı. Yaklaşık 200 yetim çocuğun yüzlerinin gülmelerine vesile olundu.

Suriye Eğitim Çalışmaları Koordinatörü Mustafa Çağan barınma, gıda gibi asli ihtiyaçların da ötesinde ağırlık verilmesi gereken bir diğer hususun eğitim çalışmaları olduğunu ve ne yazık ki eğitim çalışmalarının yeterli destek görmediğini, bunun sonucunda ise misyoner kuruluşların bölgede adeta cirit attığını ifade etti. Bölgede 1 buçuk milyon okul çağında çocuğun varlığına değinen Mustafa Çağan, bu sayıdan yalnızca 400 bin çocuğun eğitim aldığını ifade etti. Bu doğrultuda misyoner faaliyetlerin önüne geçilmesi adına çalışmaların büyük titizlikle devam ettiğini belirten Çağan, sorumluluğun tüm Müslümanlar üzerinde olduğunu ifade etti. En az diğer acil yardım çalışmaları kadar eğitimin ciddiye alınmasını isteyen Mustafa Çağan, eğitimin en masum sektör olduğunu ve farkında bile olunmadan bu durumun misyonerler tarafından ümmetin evlatlarına mâl olabileceğini ifade etti. Eğitim çalışmalarının uzun soluklu çalışmalar olduğunu ve sonucunun uzun vadede görülebileceğini vurgulayan İHH Suriye Eğitim Koordinatörü Mustafa Çağan, bu konuda gerekli desteğin Müslümanlarca sağlanmasının hayati önem taşıdığının altını çizdi. Eğitime verilmeyen desteğin çocukların radikal gruplarda kobay olarak kullanılması sonucunu doğuracağını ifade etti. Dünyanın her yerinde çocukların ciddi anlamda eğitim materyali ihtiyacının olduğunu anlatan Çağan, hayırseverleri bu konuya duyarlı olmaya davet etti. Çok küçük sanılan 3-5 liralık yardımların bile bu şartlarda çocukların hayalinin gerçekleşmesine vesile olduğunu belirtti.

‘28 ŞUBAT BİZE, SURİYE SİZE DERS VERMELİ’

Suriye Ekibinin bir sonraki Durağı Suriye’nin Atme Kırsalında kurulmuş çadır kentte bulunan Risale Okulu’ydu. İHH bünyesinde savaş mağduru çocukların yararına açılmış olan Risale Okulu’nda öğrencilerle bir araya gelen ekip hazırlamış oldukları hediyeleri çocuklara takdim etti.

İdlib, Hama ve Halep’ten tahliye edilen yüz binlerin çadır kenti Atme kırsalında, İHH ekibini yardımlarla birlikte gören Suriyelilerin Türkiye için sürekli dua ettikleri belirtildi.

Çorum Genç İHH Suriye Yardım Ekibi’ni savaş mağduru Suriyeliler büyük bir teveccüh ile karşıladılar. Suriye’de savaşın başladığı ilk günlerden itibaren yardım çalışmalarını sürdüren İHH bölgede oldukça seviliyor. Kaldıkları çadırlardan yedikleri ekmeğe kadar İHH ve Türkiye tarafından karşılandığı düşüncesiyle sürekli dua ediyorlar.

Yardım çalışmasının ikinci gününe Reyhanlı’da bulunan “İHH & RAF Çocuk Yaşam Merkezi” ziyaretiyle başlandı. 990 yetim çocuğun yaşamını ve eğitimini sürdürdüğü Çocuk Yaşam Merkezi’nin Müdürü Hamza Dinçer, Yaşam Merkezindeki çalışmaları anlattı. Çocuk yaşam Merkezinin yalnızca bir yetimhane olarak görülmemesi gerektiğine dikkat çeken Dinçer, burada öncelikle ilk ve orta öğretimin verildiğini aynı zamanda yetim çocuklara psikoterapi tedavisi ve sosyal gelişimlerini desteklemek amacıyla konferans tiyatro gibi aktivite imkânları tanındığını ifade etti. Dünya’da böylesi bir projenin emsalinin bulunmadığını ifade eden Dinçer, amaçlarının savaş mağduru yetim çocukların en iyi şekilde yetiştirilerek topluma kazandırılması olduğunu söyledi. İlk ve ortaöğretimin ardından MEB ile imzalanan protokolle beraber yetim çocukların tam burslu olarak lise eğitimlerine devam ettiği ifade edildi. Çocuk Yaşam Merkezi’nin ardından Çorum Genç İHH Suriye Yardım Ekibi tekrar Suriye bölgesine giriş yaparak çalışmalarını sürdürdü. İHH’nın bölgede kurmuş olduğu sargı bezi fabrikasını ziyaret eden Yardım ekibi, bölgede bulunan hastanelerin temel ihtiyaçları için de İHH’nın çalışmalarını yerine görme fırsatı buldu.

Çorum İHH Başkanı Selim Özkabakçı ve Çorum Genç İHH Başkanı Fatih Çelik, İdlib’e giderek incelemelerde bulundu.

Özkabakçı, yaptığı açıklamada, “Hayalet şehre dönen İdlib kısa bir süre önce Rusya’nın denizden fırlattığı füze ile yeniden vurulmuştu. Koca bir mahalleyi yok eden füze saldırısı mazlum insanlar, çocuklar evlerindeyken gerçekleşmiş.

Savaş bölgesinin ziyaretiyle birlikte Çorum Genç İHH yardım ekibi ‘Suriye Raporu’ hazırladı. Hazırlanan rapor neticesinde en fazla ihtiyaç duyulan yardımlar belirlenerek Çorum’a dönüldü.

Özellikle kış şartlarının etkisini göstermeye başlamasıyla barınma ve giyim noktasında yardıma ihtiyaç var, eğitim noktasında da ciddi desteğe ihtiyaç var, lojistik merkezlerinde yer alan fırınlarda un stoklarının azaldığı ve acil un ve gıdaya ihtiyaç var.

Çorumlu hayırseverleri başlatmış olduğumuz Suriye İnsani Yardım Kampanyamıza ve halen dolmakta olan yardım tırlarımıza desteğe davet ediyoruz.” dedi.

Son Güncelleme: 18.01.2018 17:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.