Asansör yönetmeliği revize edildi

Asansörlerin piyasaya arzından sonraki süreci ele alan ve bütün kullanım ömrü boyunca uyulması gereken asgari kriterleri belirleyen Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği 18.11.2008 tarih ve 27058 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanıp 18.05.2009 tarihinde zorunlu uygulamaya girdi.

16 Temmuz 2013 Salı 18:33
Asansör  yönetmeliği revize edildi

Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği 05.11.2011 tarih ve 28106 sayılı Resmi Gazete’de revize edilerek tekrar yayınlandı.

Konuyla ilgili Belediye Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi;

“Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği 10. Madde gereği; güvenli ve işletme yönünden uygun şekilde çalıştığının tespiti için piyasaya arz edildiği tarih itibariyle ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az yılda bir kere bina sorumlusu tarafından yıllık kontrolünün yaptırılması gerekmektedir. Bu yönetmenliğin amacı; belediye sınırları içerisinde bulunan yapılardaki tüm asansörlerin can ve mal güvenliği yönünden uygunluğunun tespitine ilişkin yürürlükteki bakım ile ilgili standartlar kapsamında muayene edilmesi ve raporlanması, can ve mal güvenliğine ve işletilmesine ilişkin eksiklerin giderilmesi veya eksikleri giderilmeyen asansörler için cezai müeyyidelerin uygulanması için raporların Belediyeye ve bina sorumlularına verilmesi, asansörlerin güvenli olarak kullanılmasının ve işletilmesinin sağlanmasıdır.

Asansörlerin Yıllık (Periyodik)Kontrolü; Asansör Yönetmeliği (95/16/AT) kapsamında monte edilmiş asansörleri ve aynı yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce monte edilmiş ve halen faal olan asansörleri kapsamaktadır.

Bina sorumlusu; asansörün ilgili Yönetmeliğe uygun olarak güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla ayda en az bir defa düzenli olarak bakımını yaptırmaktan ve kullanıcıların can ve mal güvenliğinin tam olarak sağlanması amacı ile gerek kullanım hatalarından, gerekse harici müdahalelerden meydana gelebilecek tehlikelerin önlenmesi için ilk yıllık kontrolünün, asansörün piyasaya arz edildiği tarih itibarıyla ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere yaptırmaktan sorumludur.

Yönetmelik gereği, yıllık kontrol raporunun tanzim ettirilmesinin yılık kontrol ücretinin karşılanmasına dair sorumluluk, asansörün bulunduğu yapıdaki bina sorumlusuna aittir.

Aynı yönetmelik gereği; bina sorumlusu, montajı yapılan asansörün bakım ve servis hizmetlerini garanti süresi içerisinde monte eden ('CE' belgesine sahip asansör firması) veya onun yetkili servisi (monte eden firmanın noterden yetki verdiği hizmet yeterlilik belgesine sahip firma) ile aylık bakım ve servis hizmetleri sözleşmesi yapmak zorundadır. Bina sorumlusu, garanti süresinin bitiminden sonra da, asansörün monte eden veya onun yetkili servisi ile veya bir başka veya monte eden veya onun yetkili servisi ile bakım ve servis hizmetleri sözleşmesi yapmak zorundadır.

Asansör monte eden, yönetmenlik gereği yetkili servisi noterden, sorumlusu kendisine ait olmak üzere sadece bakım ve servis konularında yetki verebilecektir. Bina sorumluları asansörlerin bakımını yaptırırken; asansör firmalarının 'CE' belgesine sahip olup olmadıklarına ya da yetkili servis ise noter onaylı yetkilerinin ve hizmet yeterlilik belgelerinin olup olmadığını kontrol etmek gerekmektedir.

Yıllık kontrol, asansörün bakımını üstlenen, asansör monte eden ('CE' Belgesine Sahip Asansör Firması) veya onun yetkili servisi (monte eden firmanın noterden yetki verdiği hizmet yeterlilik verdiği belgesine verdiği firma) nezaretinde gerçekleştirilecektir.    

Yıllık kontrol neticesinde, asansörün çalışmasında can ve mal güvenliği açısından bir tehlike söz konusu ise asansörün çalışmasını can ve mal güvenliği sağlanıncaya kadar izin verilmeyecek, buna rağmen, asansörün çalıştırılmasından bina sorumlusu sorumlu olacaktır.

Çorum Belediyesi ile KONTEST Mühendislik Mak. İnş. Gıda Hay. San. ve Tic.Ltd.Şti. arasında imzalanan ‘Asansörlerin Yıllık Kontrolleri Hakkında Protokol’ ile, 2013-2014 yıllarında Çorumda bulunan bütün asansör tesisleri, güvenli işletme yönünden uygun şekilde çalıştığının tespiti için kontrol edilecektir. Bina sorumluları; asansörlerin kontrolünü yaptırmak için KONTEST Mühendislik Ltd. Şti. firmasına müracaat etmeleri gerekmektedir.

Asansör tesislerinin kontrolü için ödenecek tutar; alınan teklifler sonuncu en düşük bedel olan asansör 100 TL (KDV dâhil ) olup, yapılan kontroller sonuncunda işletme yönünden uygun olmayan asansör tesisleri bina sorumlusu ve bakım yapan firmaya, uygun hale getirilmesi için belirli bir süre tanınacaktır. Bu süre içinde uygun hale getirilmeyen ve ilk kontrol sonrası can güvenliği olmayan asansör tesisleri mühürlenerek kullanıma kapatılacaktır.”





Son Güncelleme: 16.07.2013 18:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.