Cuma'mız mübarek olsun

Bugün mü'minlerin bayramı. Cumamız mübarek olsun!

20 Temmuz 2018 Cuma 11:15
Cuma'mız mübarek olsun

Bugün günlerden Cuma. Mü’minler için özel anlamı olan ve  ‘bayram’ olarak nitelendirilen Cuma Günü’nün önemi çok büyük.

Cuma günü ile ilgili Cuma Suresi’nden şöyle buyruluyor: “ Ey iman edenler! Cuma günü, namaz için (ezanla) çağrıldığınız vakit, hemen Allah’ın zikrine koşun. Alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır.

Namaz kılındığı vakit, yeryüzüne dağılın da Allah’ın fazlında rızık arayın. Allah’ı çok zikredin ki felâh bulasınız.

Böyle iken, bir ticaret veya eğlence gördüklerinde ona (doğru) sökün ettiler de seni ayakta bıraktılar. De ki Allah katında (sevab), eğlenceden de, ticaretten de daha hayırlıdır. Allah rızık verenlerin en hayırlısıdır. (Cuma Suresi- 9,10,11)

Bu ayetlerin indiriliş sebebi ise şöyle: Medine’de kıtlık vardı. Şiddetli bir açlık hüküm sürüyordu.(1) Halkın çoğu büyük sıkıntı içindeydi. Şam’dan bir kervan Medine’ye geldi. Kervan Medine’ye yaklaştığında Medine halkı kervanı defle, ıslıkla karşıladılar. Allah’ın Rasülü minberde ayak üzerinde hutbe irad ediyordu. Kervanın geldiğini duyan eshab, Allah’ın Rasülünü minber üzerinde bırakarak kervanı karşılamaya çıktı. Mescidde on iki erkek, yedi kadından başka kalan olmadı.

Eshabın tamamen kervana çıkıp ta mescidde az bir kimsenin kaldığını gören Allah’ın Rasülü (S.A.V.) : “ Şu insanların tamamı çıkmış olsaydı; onlar üzirene mescid ateşle dolacaktı,” buyurdular.

Katade: “Eshab bu hareketi üç defa işlediler” diye rivayet etmiştir. Bunların üçünde de kervanın gelişi, Cuma gününde, hutbe esnasında olmuştur. İslâm’ın ilk yıllarında, bayram namazlarında olduğu gibi Cuma namazlarında da, hutbe namazdan sonra okunurdu. Eshab namaz kılınınca mescidden çıkmanın caiz olacağını düşünerek Peygamberimiz hutbe okurken dağıldılar. Bu ayet-i kerime nazil olunca Peygamber Efendimiz hutbeyi öne aldılar.

Cuma günü mü’minlerin toplanma günüdür. Cuma gününün önemine dair pek çok hadis rivayet edilmiştir. Biz bunlardan bir kaçını aktaralım:

Hadis-i Şerif: Allah’ın nazarında günlerin efendisi Cuma’dır.(2) O, Kurban ve Ramazan Bayramı günlerinden de kıymetlidir. Adem (A.S.) yaratılması, ve yeryüzüne indirilmesi ve ölümü o günde oldu. Duaların kabul edildiği saat, Cuma günündedir ancak haram istenmedikçe. Kıyamette Cuma günü kopacaktır.

Onun için Hanbeli alimlerinin çoğu Cuma gününün, diğer günlerin tamamından, hatta Kadir Gecesi’nden efdal olduğunu söylemişlerdir.

İbn Abbas (R.A.)’ dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Nebi (S.A.V.) buyurdular ki: "Allah-ü Teâlâ Cuma gecesinde ehl-i islâmın tamamını bağışlar." 

Bu fazilet diğer geceler için yoktur. Ancak alimlerin ekserisi Kadir Gecesi’nin efdal olduğunu söylemişlerdir.

İbn-i Mes’ud (R.A.)’ dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Nebi (S.A.V.) buyurdular ki: "Hiçbir Cuma gecesi yoktur ki, ancak Allah-ü Teâlâ (rahmet nazarıyla) halkına üç kere bakar, Allah’a ortak koşmayanları mağfiret eder."

* Fotoğraf hemşehrimiz Abdullah Agâh Öncül'ün objektifinden Çorum Akşemseddin Camii.

Son Güncelleme: 20.07.2018 15:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet 2018-07-20 11:51:37

Sizinde cumanız mübarek olsun.