Destek bekliyor

CNC makinesinin patentini alıp seri üretime geçmek istiyor

16 Ağustos 2017 Çarşamba 12:58
 Destek bekliyor


Sungurlu’da bir marangoz ahşap kapı ve kapak imalatında kendi geliştirdiği CNC makinesinin patentini almak ve seri üretime geçmek için destek bekliyor.


Küçük Sanayi Sitesinde marangozluk yapan Mustafa Atalay, KOSGEB’in AR-GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Desteğiyle ahşap kapı ve kapak imalatında otomasyon sağlayan CNC makinesini geliştirdi.


Mustafa Atalay, muhabirimize yaptığı açıklamada, Türkiye'de muadili olmayan ve mobilya sektöründe kapı ve kapak imalatında kullanılacak yeni bir makineyi KOSGEB ARGE desteği kapsamında hazırladığı proje ile geliştirdiklerini söyledi. 


Mobilya sektöründe oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan makinenin CNC kontrollü olduğunu anlatan Atalay, “Ülkemizde masif kapı ve kapak imalatında kullanılan frezelerin tümü manuel niteliktedir ve kalifiye iş gücü gerektirmektedir. Söz konusu CNC makinemiz üretimin daha hızlı, pratik ve kaliteli olmasını sağlamakta ve iş verimliliğini artırmaktadır. Bunun yanında makine kalifiye iş gücüne bağımlılığı ortadan kaldırmakta ve işi vasıfsız bir çalışan tarafından dahi yapılabilir kılmaktadır" dedi.


“Türkiye’de ilk CNC ahşap kapı ve kapak makinesi”


CNC makinesini KOSGEB desteğinin yanı sıra Hitit Üniversitesi’nin de katkısının olduğunun altını çizen Atalay, “CNC sistemli ve çok daha hızlı olan makine ile ahşap kapı ve kapak profillerinin işlenmesinde otomasyon sağlanmış oldu. Bu çerçevede ful otomatik LCD monitör kontrollü ve 205 santimetreye kadar ahşap işleme kapasitesi olan makineyi geliştirmeyi başardık.” şeklinde konuştu.


Makinenin 120 bin liraya mal olduğunu belirten Atalay, bunun 43 bin lirasını KOSGEB tarafından karşılandığını kaydetti. Öncelikle makinenin patentini alıp seri üretime geçmeyi planladığını ifade eden Atalay, “47 yıldır marangozum. Türkiye’de ilk defa CNC ahşap kapı ve kapak makinesi yaptım. Yani tabiri caizse ahşaba şekil veren, kendi makinemi kendim yaptım. Burada kiracı olarak duruyorum. Kazandığım tüm paramı işimi geliştirmek için kullanıyorum. Makineyi tüm imkanlarımı kullanarak yaptım. Ama patentini alacak imkanım yok. Eğer destek olunursa sektörün ilerlemesi ve büyümesi için başka projelerim de var, onları hayata geçirmek istiyorum.” dedi.


“Ahşap ev imalatında çığır açacak”


Mustafa Atalay, ahşap kapı ve kapak imalatında kullandığı CNC makinesinden sonra ahşap “Ev yapma makinesi” olarak nitelendirdiği makinenin yüzde ellisini tamamladığını söyledi.


Atalay “ Yaklaşık iki yıl önce yaptığım ve halen kullandığım ahşap kapı ve kapak imalatında kullandığım CNC makinesinden sonra, bir makine daha yapmaya karar verdim. Yaklaşık 6 ay önce başladığım ve ahşap ev yapımında kullanılan parçaların birleştirme noktalarını yapacak olan makinenin yarısını bitirdim.  Bu makineyi tamamen kendi imkanlarım dahilinde yapıyorum. İşlerimden fırsat buldukça zaman ayırıyorum. Desteğe ihtiyaç duyduğum zaman sanayide ki esnaf arkadaşlardan faydalanıyorum. Şuan yapımına devam ettiğim bu makine Türkiye’de yok diyebilirim.


Bu makineyi tamamladığımda işlerimde bana büyük kolaylık sağlayacak. Hem beden gücü hem de zaman açısından bana büyük fayda sağlayacak.  Yapmış olduğumuz ahşap evlerin birleştirme noktalarını yapmak için en az iki üç işlemden ve makineden geçiyor.  Bu makine tam otomatik bir makine olacak. Malzemeyi yerleştirdiğimiz zaman tek seferde tüm işlemleri hatasız bir şekilde yapacak.  İnşallah makinemizi en kısa zamanda tamamlayarak kullanıma hazır hale getireceğiz.”


Son Güncelleme: 16.08.2017 13:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165