Kış kapıda, denetim başladı

Kış gelirken kömür denetimleri başladı

17 Ekim 2017 Salı 18:21
Kış kapıda, denetim başladı

Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü kış mevsiminde yaşanması muhtemel hava kirliliğin ekarşı yakıt denetimlerine başladı.

Yapılan açıklamada, içinde bulunduğumuz kış mevsimi nedeniyle ısınma kaynaklı olarak kullanılan kömürlerin neden olduğu hava kirliliğini azaltmak ve vatandaşların bu konuda üzerlerine düşen sorumluluğu hatırlatmak amacıyla denetimlere devam edildiği belirtilerek, şu görüşlere yer verildi;

“06.06.2008 tarih ve 26898 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliğine göre Hava Kirliliği Sınır Değerleri her yıl kademeli olarak azaltılmaktadır.

Bu nedenle kükürtdioksit (SO2) sınır değeri 2017 yılı için 175 mikrogram/metreküp, Partikül Madde sınır değeri 2017 yılı için 70 mikrogram/metreküp’ tür.

Baca ve kazan temizlikleri, kalorifer tesisatları ile bakımları yapılmalı, kaloriferler mutlaka “Ateşçi Belgesi” olan kişilerce yakılmalıdır.


Yılda en az bir defa bacaların temizlenmesi gereklidir. Temizlenmemiş ve doğru kurulmamış bacalardan dolayı özellikle rüzgarlı havalarda baca tepmesi dediğimiz olaylar sık aralıklarla meydana gelmektedir. Temizlenmeyen bacalar sessiz ölüme neden olur. Bacalar temizlenmediğinden maliyeti oldukça yüksek konutlar yanarak yok olup gitmektedir.


Bilindiği üzere İlimiz merkezinde doğalgaz bulunduğundan, doğalgaz kullanımı ile doğalgaz olmayan bina ve konutlarda İlimiz Mahalli Çevre Kurulu tarafından izin verilen yakıtlar kullanılmalıdır.


Yanık yağ, lastik, kablo, boyalı odun, plastik, boyalı ürünlerin ısınma amacıyla yakılması kesinlikle yasak olup yakanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu gereğince idari para cezası uygulanmaktadır.


Dış ortam sıcaklığı (gece ve gündüz) 15 0C’nin altında olduğu günlerde soba ve kaloriferlerin yakılması, işyerlerinde, bina iç ortam sıcaklığı 18
0C, konutlarda ise 20 0C’den yukarı olmayacak şekilde ayarlanmalı, hastane, yatılı ve gündüzlü okullar, öğrenci yurtları, yaşlı ve güçsüz bakımevleri, kreşler, terminaller ve kolluk güçleri binalarında iç ortam sıcaklığı 20 0C’den yukarı olmayacak şekilde ayarlanmalıdır.

Isınma Kaynaklı hava kirliliğine neden olanlara 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20. Maddesinin (c) bendi gereği her bağımsız bölüm için 630,00 TL (Apartmanlarda daire sayısı X 630,00 TL) idari para cezası uygulanmaktadır.

Araçlarının egzoz emisyon kontrollerini yaptırmayan araç sahiplerine 2872 sayılı Çevre Kanununun 20.maddesi gereğince; 1.054,00-TL idari para cezası uygulanmaktadır.

İlimizde Hava kalitesi ölçümleri ilimizde, 3 istasyon tarafından ölçülmektedir. Ölçümler
www.havaizleme.gov.tr internet adresinde yayımlanmaktadır ve kullanıma açıktır. Ölçümler saatlik ve günlük olarak kaydedilip değerlendirilebilmektedir. 1-İstasyon: Atatürk Anadolu Lisesi bahçesinde, 2-İstasyon: Mimarsinan Mah. 21.Sokakta bulunan belediye parkında ve 3-İstasyon: Bahabey Caddesi, Fuarium Marketi önünde yer almaktadır.

Havası daha temiz ve daha sağlıklı bir ortamda yaşamak için hava kirliliği konusunda tüm vatandaşlarımızı daha duyarlı olmaya ve yukarıda belirtilen önlemleri almaya davet ediyorum.”
























Son Güncelleme: 17.10.2017 19:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165