Seyyar satıcıydı dünyayı giydiriyor

Öğretmen okulunu bitirdi. Bir köy okuluna öğretmen olarak atandı. Aylık maaşı o dönemin parasıyla 270...

17 Mart 2014 Pazartesi 11:29
 Seyyar satıcıydı dünyayı giydiriyor


Öğretmen okulunu bitirdi. Bir köy okuluna öğretmen olarak atandı. Aylık maaşı o dönemin parasıyla 270 lira 15 kuruştu. O para bir haftalık ihtiyacını bile karşılamayınca ticarete atıldı. Çorum’da seyyar satıcılık yaptı. Babasının kalıbını çıkardığı, komşu kadınların ise diktiği gömlekleri sattı. Sonra 18 metrekarelik bir dükkanda tuhafiye işine girdi. Kaliteye ağırlık vererek büyüdü. 1992’de geçirdiği rahatsızlık nedeniyle doktorunun önerisiyle çevre değişikliği kararı aldı ve kendini İzmir’de buldu. ‘3-4 yıl kalıp dönerim’ dedi, ama geliş o geliş... İzmir’de küçük bir atölyede gelinlik ve abiye üretimine başlayan Hocazade’nin kurucusu Yusuf Gevenci’nin ürünleri bugün dünyanın birçok şehrindeki genç kızların en büyük hayaline ortak oluyor. İkinci kuşağında görev aldığı şirkette moda tasarımcısı kızı Sevda Gevenci’nin ise şimdi farklı planları var. Hocazade, H&Z Sposa ve Gevenci markalarıyla yol alan şirkete yeni bir marka daha geliyor. Sevda Gevenci, kendi koleksiyonlarının yer aldığı mağaza zinciri oluşturmak istiyor. Ayrıca, H&Z Sposa ile de 4 olan franchise sayısını bu yıl 30’a çıkarmayı planlıyor.


Yarım asrı devirdi

Aslında ailenin geçmişinde hep tekstilin var olduğunu söyleyen Hocazade Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Gevenci, ilkokulun ardından ortaokulu erkek sanat okulunda okuyup, hem marangozluk, hem tornacılık eğitimi aldığını anlatarak, öyküsüne şöyle devam etti:

“Sonra öğretmen okuluna gittim. Oradan da ayrılarak jet öğretmen kurslarına katıldım. Daha sonra ise bir köy okuluna tayinim çıktı. Ama aylık maaşım bir haftalık ihtiyacımı bile karşılamayınca, ‘bu böyle olmaz’ deyip Çorum’a döndüm. Ticarete adım attım. Bir yıla yakın seyyar satıcılık yaptım. Çorum ve çevre illerde babamın kalıbını çıkardığı, komşu kadınların ise diktiği gömlekleri sattım. Bir zabıta vergi karnem olmadığı için sergimi açtırmadı. Bende 1963’te gidip kaydoldum ve vergi karnemi aldım. Dükkan açtım. Tuhafiye işi yaptım. Sonra daha büyük riske girip geniş bir dükkan kiraladım.

Sürekli trendi yükselttim. Marka ürünler satmaya başladım. Arsa aldım ve oraya 6 katlı bir iş yeri yaptırdım. Çorum’un ilk çok katlı mağazasını açtık. İğneden ipliğe, iç çamaşırdan gelinliğe aklınıza gelecek her şeyi satmaya başladık. Körfez kriziyle birlikte de üç kişiyi bir birine kefile ederek 7 taksitli satışlara başladık. Hep öncü oldum. O mağazamız hala Çorum’da faaliyetini devam ettiriyor. Geçen yıl 50’inci yılımız kutladık.”

4 yıl oldu 21 yıl Yusuf Gevenci, 1992’de bir rahatsızlık geçirir. Doktoru, ‘çevrenizi değiştirin’ der. Onlarda doktorun tavsiyesiyle Bursa’ya niyetlenirler ama kendilerini İzmir’de bulurlar. Abiye ve deri konfeksiyonu yapan bir şirketle İzmir’de ortaklıkları da vardır. “3-4 yıl kalıp döneriz’ diye düşünen Yusuf Gevenci, yaklaşık 21 yıldır bu kentin ekonomisine katkı koyuyor.


İLK İHRACATI BİZ YAPTIK

1993’de geldiği İzmir’de önce gelinlik ve deri işi yapan, ancak 94’teki kriz nedeniyle deriden çıktığını anlatan Yusuf Gevenci, “O yıldan sonra tamamen ağırlığımızı gelinlik, abiye, nişanlık ve kaftana verdik. Hatta Türkiye’de kaftanı ilk üreten ve kataloğa koyan biziz. 1994’te Almanya’ya bir iş seyahati yaptık. 1995’te Avrupa Birliği’ne katılım süreci nedeniyle ne yapabiliriz diye bu seyahati yaptık. Götürdüğümüz numuneleri orada sattık ve 2 Ocak 1995’te İzmir’den ilk gelinlik ihracatını resmen biz yaptık. Bugün Malezya’dan Nijerya’ya, İtalya’dan Cape Town gibi yaklaşık 22 ülkeye ihracat yapıyoruz” diyor. 


EĞİTİMİNİ ALDI 

Yusuf Gevenci, bugün daha çok Çorum’daki mağazayla ilgileniyor. İki kızı ise İzmir’deki işleri yürütüyor. Atölye tozunu yutarak büyüdüğünü söyleyen moda tasarımcısı Sevda Gevenci, iğne toplayarak, güpür oyarak sektöre adım attığını anlatıyor. Gevenci, önce Balıkesir, ardından da Anadolu üniversitelerine giden Gevenci, “5 yıllık çalışma hayatının ardından ise bu işin eğitimini almaya karar verdim. İzmir Ekonomi Üniversitesi Moda Tasarım Bölümü’nü bitirdim. 5 yıl boyunca hem okul, hem işi bir arada yürüttüm” bilgisini verdi.


ÖZEL KONSEPTİ MAĞAZACILIK

Sevda Gevenci, üç markalarının bulunduğunu, yeni bir markanın ise yolda olduğunu söylüyor. Yeni markanın Avrupai bir tarzı olacağını dile getiren Gevenci, “Bu marka tamamen benim koleksiyonlarımdan oluşacak. Biraz lüks ve kişiye özel gibi olacak. Bir ayağını ihracat bir ayağını ise mağazacılık oluşturacak. Daha küçük konseptli mağaza planlıyoruz. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. 2015’te ilk mağazamızı açmayı planlıyoruz. Ayrıca, H&Z Sposa markasıyla da bayilikler veriyoruz. Şu anda bizim tabelamızı taşıyan 4 mağaza var. Bunu 30’a çıkarmayı planlıyoruz. Sektörde sıkıntı olsa da perakendecilik bizim işimiz” dedi.


KÖYLÜ İŞİ DENİYORDU ŞİMDİ

Son dönemde yaygınlaşan dönem dizileriyle birlikte kaftan türü giysilere ayrı bir ilginin olduğunu dile getiren Sevda Gevenci, şu bilgileri verdi: “Biz dizilere de üretim yapıyoruz. Özellikle bu dizilerin yaygınlaşmasıyla birlikte ilgi de arttı. Biz tamamen özel tasarımlar yapıyoruz. Her bir motifin bir kaynağı var. Özgün kaftanlar yapıyoruz. Eskiden köylü işi diye yüzüne bakılmıyordu. Bugün ise parası olan alıyor.”






Hürriyet

Son Güncelleme: 17.03.2014 15:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165